متاستاز؛ زمانی که سرطان گسترش می یابد



علائم بروز متاستاز, متاستاز به خون, متاستاز پیشرفته

یکی از سرطان های بدخیمی که به اندام های مختلف بدن سرایت می کند، متاستاز است

 

علل، علایم و تشخیص متاستاز 

متاستاز ، سرطان بدخیمی است که زمانی اتفاق می افتد که بیماری پخش شده  و به سایر اندام های بدن سرایت میکند.

سرطان مجموعه ای از بیماری است که  علت ایجاد آن احتمالا عوامل ژنتیکی یا مواردی که موجب اختلال در فعالیت سلول ها میشوند در هسته ی سلول ها،ناهنجاری و اختلال به وجود آورد. در این میان زمانی که بیماری سرطان پیشرفت کند و به دیگر نقاط بدن این بیماری برسد باعث ایجاد  متاستاژ میشود.

 

علت ایجاد متاستاز

 متاسفانه ، سلول های سرطانی به گونه ایست که میتواند در قسمت هایی از بدن رشد کند که خارج از  قسمت منشا آن است.اگر این سلول ها در سر تا سر بدن پخش شوند، منجر به پیشرفت بیماری شده که این پیشرفت،متاستاز نام دارد.

 

متاستاز میتواند در سه روش درست شود:

1- به طور مستقیم رشد کند.این رشد در اطراف بافت تومور صورت میگیرد.

2- از طریق جریان خون، این سلول ها به دیگر قسمت های بدن منتقل میشود. 

3- این سلول ها از طریق سیستم لنفاوی میتوانند به غدد لنفاوی نزدیک شوند و یا دور شوند.

 

علائم متاستاز سرطان, مکانیسم متاستاز, متاستاز چیست

شکل گیری متاستاز تحت تاثیر سه عامل قرار دارد 

 

کدام قسمت بدن بیشتر در معرض متاستاژ قرار دارد؟

این بیماری پیشرفته، در سرطان مغز، استخوان، ریه و کبد بیشتر از دیگر نقاط بدن دیده به وجود می آید. در برخی قسمت های دیگر نیز امکان ایجاد این بیماری وجود دارد که شامل: غده فوق کلیه، غدد لنفاوی، پوست و سایر اندام‌ها باشد. در آزمایشات برخی از افراد دیده شده که بدون اینکه  سرطان اولیه، شناسایی شود این بیماری متاستاز دیده میشود. 

 

علائم بروز متاستاز چیست؟

 ممکن است در برخی از افراد هیچ علائمی از متاستاژ بروز داده نشود. و یا حتی افرادی بوده اند که دچار بیماری سرطان بوده اما هیچ علائمی نداشته اند. به‌طور کلی اگر متاستاز در سایر قسمت‌هایی از بدن ایجاد شده باشد، علائمی ممکن است وجود داشته باشد که برای شما خواهیم گفت: اگر علائمی مثل، سردرد، سرگیجه، حالت تهوع ، مشکل بینایی و مشکل در راه رفتن  باشد،امکان دارد  که تومور به مغز، متاستاز شده باشد.

 

 علائمی که ممکن است باعث پیشرفت  بیماری سرطان  استخوان شده باشد،  احساس درد است؛ اما گاهی اوقات  ممکن است بیمار هیچ دردی را احساس نکند.این بیماری به دلیل اینکه سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند ممکن است در سرطان استخوان منجر به شکستگی استخوان ها نیز شود. اگر دچار درد شدیدی در ناحیه ی کمر شدید و یا دچار بی حسی شدید،همچنین اگر در کنترل کردن روده و مثانه مشکلی وجود داشته باشد، هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.

 

علائمی مانند،حالت تهوع، کاهش وزن ، کاهش اشتها و بی میلی ، همچنین ، مدفوعی به رنگ روشن و ادرار تیره و زردی پوست میتواند  نشان از متاستاز کبد باشد.

علائمی که  در زمان پیشرفت بیماری در افراد رخ میدهد مشخص نبوده و میتواند غیر از علائمی که به آن اشاره شد مواردی دیگر نیز بروز دهد.

 

مانند سرفه با خون،درد قفسه سینه و یا تنگی علائم متاستاز معمولا مشخص نیست و می‌تواند به دلیل سایر مسائل غیر مرتبط با سرطان باشد. گاهی علائمی می‌تواند مانند سرفه همراه با خون، درد قفسه سینه یا تنگی نفس در بیمار ایجاد شود.

 

متاستاز چیست, متاستاز, سرطان متاستاز

یکی از نشانه های وجود متاستاز در ریه، سرفه خونی است

 

آیا این بیماری خطرناک است؟

باید بگویم که  بله ،این بیماری بسیار  خطرناک است چرا که بیشترین مرگ و میر ناشی از سرطان،مربوط به متاستاز میباشد. و به دلیل اینکه این بیماری در سر تا سر بدن پخش میشود، درمان آن با دشواری زیادی انجام میشود و همچنین به دلیل اینکه درمان این بیماری فرایندی طولانی دارد ممکن است برخی افرادی که به این بیماری دچار شده اند از روند مراحل درمانی خود ناامید شوند و با از دست دادن روحیه ی خود بیماری را در بدن خود بیشتر کنند و مراحل درمانی نیز دشوار تر شود.  

 

چگونگی تشخیص بیماری متاستاز

اینکه بخواهیم به طور قطع در رابطه با تشخیص متاستاز شویم، هیچ آزمایش مشخصی ندارد. آزمایش های مختلفی  که مربوط به این زمینه انجام میشود،متفاوت است که با توجه نوع سرطان و علائم آن در نظر گرفته میشود.

اولین آزمایشی که برای تشخیص سرطان گرفته میشود،آزمایش خون میباشد.

 

در برخی از افراد آزمایش های خاصی گرفته میشود  علت انجام این آزمایشات این است که برخی از سرطان ها به دلیل های مختلف باید آزمایش های متفاوتی داشته باشند. هنگامی که بیماری  آن ها مشخص میشود،اگر آزمایش های انجام شده، افزایش را نشان بدهد به این معنی است که بیماری  در افراد احتمالا پیشرفت کرده است. 

 

برخی از بیماری ها شامل موارد زیر میباشد:

سرطان روده بزرگ: CEA

سرطان تخمدان: CA-125

سرطان پروستات: PSA

سرطان بیضه: AFP

 

یکی از آزمایشاتی که برای تشخیص سرطان انجام میشود،تصویر برداری میباشد.

یکی از این آزمایشات،سونوگرافی میباشد.هنگامی سونوگرافی صورت میگیرد که در بدن توده وجود داشته باشد.

 

دیگر روش مورد استفاده،سی تی اسکن میباشد.از این روش برای اسکن سر،قفسه سینه،شکم،لگن و گردن استفاده میکنند.

اخرین مورد آزمایشات تصویری،اسکن استخوان میباشد که برای انجام این آزمایش از ردیاب رادیواکتیو استفاده میکنند.

 

متاستاز, سرطان متاستاز, علت ایجاد متاستاز

یکی از روش های تشخیص متاستاز اسکن استخوان با ردیاب رادیو اکتیو است 

 

آیا این بیماری درمان دارد؟

درمان این بیماری به چند عوامل بستگی دارد که در موارد زیر به آن اشاره شده است.

1- محل شروع سرطان اولیه

2- میزان پیشرفت و گسترش آن

3- میزان سن و سلامت افراد

4- انتخاب درمان خود

 

قبل از شروع درمان این موضوع اهمیت دارد که از پزشک معالج در رابطه با هدف درمان صحبت کنید. اهداف درمان ممکن است در طول درمان شما تغییر پیدا کند.در طول مراقبت های درمان خود میتوانید با مشاور و روانشناس مشورت کنید و از او کمک بگیرید چرا که برای درمان بیماری علاوه بر استفاده از دارو و مراحل شیمی درمانی به روحیه و انگیزه ی بالا جهت بهبودی نیاز دارید.  

 

اگر در هنگام مراحل  مراحل شیمی درمانی دچار عوارض جانبی مثل حالت تهوع  و یا احساس درد در ناحیه مختلف بدن خود شدید ،میتوانید از پزشک مراقب خود کمک بگیرید. این روش مراقبت تسکینی نامیده شده که  برای همه ی بیماران به عنوان برنامه درمانی قرار گرفته است.

 

این مراقبت های تسکینی  از اهمیت زیادی برخور دار است چرا که باعث بهبودی کیفیت زندگی شما میشود و همچنین این مراقبت ها باعث شده تا مراحل درمان را  به راحتی پشت سر گذاشته و احساس رضایتمند و خوشایندی  را نسبت به مراحل درمانی که انجام میدهید  به شما دست دهد.

 

نوع درمان بیماری متاستاز

 

تشخیص متاستاز, علائم متاستاز سرطان, مکانیسم متاستاز

شیوه درمان متاستاز، تحت تاثیر موقعیت رشد و نوع سرطان قرار دارد

 

درمان بیماری متاستاز بستگی به نوع سرطان دارد. اگر فردی مبتلا به بیماری سرطان سینه باشد، به دلیل اینکه سلول های سرطانی در قسمت  سینه و اطراف آن جمع شده است ، باید داروی مربوط به رفع سرطان پستان را مصرف کند. 

 

اگر سرطان از نوع استخوان باشد و به طوری نباشد که منجر به درد های شدید و یا شکستگی استخوان شود، میتواند با دستور و تجویز پزشک به صورت مصرف دارو درمان شده و یا در صورت وجود شکستگی از طریق اشعه،محل مورد نظر را درمان کنند.

همچنین در هر نوع از سرطان ها داروی مخصوص به خود تجویز میشود تا بتوان زود تر محل مورد تجمع سلول های سرطانی را از بین برد. 

 

همه ی ما میدانیم که سرطان، از نوع بیماری هایی است که باعث شده جان بسیاری از افراد گرفته شود.همچنین ، ما میدانیم فرایند درمان بیماری های بدخیم سرطانی پروسه بسیار طولانی دارد.

 

و به همین دلیل باید مراقب باشیم تا این بیماری بلای جان ما نشود.

از قدیم گفته اند پیشگیری بهتر از درمان است. ما با مصرف مواد غذایی سالم و انجام تمرینات ورزشی میتوانیم تا حدودی از بروز چنین بیماری جلوگیری کنیم.

 

گردآوری: بخش سلامت بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب سلامت(بیماری ها، پیشگیری، داروها، تغذیه، پزشکی آنلاین و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------