احادیث درباره شیطان
- مجموعه: احادیث و سخنان بزرگان
احادیثی درباره شیطان
احادیث درباره شیطان:
ویژگی مهم ابلیس پنهان بودن وی از چشم انسان است. وجود جنی او که ریشه در آتش دارد، این امکان را برایش فراهم کرده است تا انسان را ببیند؛ در حالی که دیده نشود. در این مطلب شما را با احادیث درباره شیطان آشنا می کنیم.
• پیامبر اکرم (ص) می فرمایند :
اَكثِروا الدّواجِنَ فی بُیوتِكُم تَتَشاغَلُ بِها الشّیاطینُ عَن صِبیانِكُم.
در منزل خود، مرغ و ماكیان زیاد نگهدارید تا به جای اطفال شما مورد آزار و تعرّض شیاطین قرار بگیرند. (بحار، ج 63، ص 206)
• پیامبر اسلام (ص) می فرمایند :
اِذا رَاَیتُم الرَّجُل لایُبالی ما قال و لا ما قِیلَ لَهُ فَهُوَ شِرکُ الشَّیطان؛
هرگاه دیدید که مردی باکی ندارد که چه می گوید و چه درباره اش گفته می شود،چنین کسی شریک شیطان است. (وسایل الشیعه ج 16 ، ص 35 ، ح 20903)
• حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم می فرمایند :
إنَّ الشّیاطینَ تغدو بِرایاتِها الیَ الأسواقِ فَیَدخُلونَ مَع اَوَّلِ داخِلٍ و یَخرُجوُنَ مَعَ آخِرِ خارِجٍ.
شیاطین در صبحگاهان، با علم های (اغوای) خود به بازارها و محل کسب و درآمد میروند، با اولین نفر بدانجا وارد و با آخرین نفر از آنجا خارج می شوند. (نهج الفصاحه، ج 1، ص 127)
• پيامبر صلى الله عليه و آله می فرمایند :
إِذَا اسْتَحَقَّتْ وَلَايَةُ اللَّهِ وَ السَّعَادَةُ جَاءَ الْأَجَلُ بَيْنَ الْعَيْنَيْنِ وَ ذَهَبَ الْأَمَلُ وَرَاءَ الظَّهْرِ وَ إِذَا اسْتَحَقَّتْ وَلَايَةُ الشَّيْطَانِ وَ الشَّقَاوَةُ جَاءَ الْأَمَلُ بَيْنَ الْعَيْنَيْنِ وَ ذَهَبَ الْأَجَلُ وَرَاءَ الظَّهْر.
هرگاه كسى مستحق دوستى خداوند و خوشبختى باشد، مرگ در برابر چشمان او مى آيد و آرزو پشت سرش مى رود و هرگاه مستحق دوستى شيطان و بدبختى باشد، آرزو پيش چشم او، و مرگ پشت سرش قرار مى گيرد. (كافى (ط-الاسلامیه) ج 3، ص 258، ح 27)
• نبی اکرم حضرت محمد (ص) فرمودند: «وقتی انسان دستش را به منظور خارج کردن صدقه،در جیبش فرو می برد، هفتاد شیطان دست او را می گیرند؛ تا او را منصرف نمایند و نگذارند که او صدقه بدهد».
• حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم می فرمایند :
لا تُبَيَّتُوا القُمامَةَ فى بُيوتِكُم وَ اَخرِجوها نَهارا، فَاِنَّها مَقعَدُ الشَّيطانِ؛
زباله را شب در خانه هاى خود نگه نداريد و آن را در روز به بيرون از خانه منتقل كنيد، زيرا زباله نشيمنگاه شيطان است. (من لا يحضره الفقيه ج 4، ص 5، ح 4968 - امالی (صدوق) ص 423)
• ابوهمزه از رسول خدا صلی الله علیه وسلم روایت می کند :
هنگام خواب شیطان سه گره پشت سر انسان می زند.
زمانی که برای نماز صبح از خواب بیدار می شوید، یک گره را باز کردید.
زمانی که وضو می گیرید، گره دوم را باز می کنید.
زمانی که نماز می خوانید، گره سوم را باز می کنید.
• امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
اذا قامَ الرّجُلُ اِلَي الصّلاةِ اَقبَلَ اِبليسُ ينظُرُ اِلَيهِ حَسَداً لِايَري مِن رَحمةِ اللهِ الّتي تَغشاهُ.
زمانی که انسان به نماز می ايستد ابليس با مشاهدة آن همه رحمت الهی که نمازگزار را فرا می گيرد با ديده رشک و حسادت او را نظاره می کند.
• امام علی علیه السلام می فرمایند :
اِذا وَسوَس الشيطانُ اِلي أحدِكُم، فَلْيَتعوَّذْ بِاللهِ وَلْيَقُل: «آمنتُ بِاللهِ وبِرسولهِ صليالله عليه و آله مُخلِصاً لَهُ الدّين.
هر گاه که شيطان يکی از شما را وسوسه کرد از شر آن به خدا پناه ببريد و بگوييد «اَعوذُ بالله منَ الشيطانِ الرجيم آمنتُ بِاللهِ و بِرسولهِ صليالله عليه و آله مُخلِصاً لَهُ الدّين». (خصال، ج 2، ص 63)
• امام صادق (ع) می فرمایند :
همانا حضرت آدم (ع) از حدیث نفس و غم و اندوه به خداوند شکایت کرد و جبرئیل نازل شده و فرمود بگو «لا حول و لا قوه الا بالله» و حضرت آدم آن را گفته و از غم و اندوه و وسوسه رهایی یافت.
• امام محمد باقر عليه السلام می فرمایند :
إِنَّمَا قُصَّ الْأَظْفَارُ لِأَنَّهَا مَقِيلُ الشَّيْطَانِ وَ مِنْهُ يَكُونُ النِّسْيَانُ.
كوتاه كردن ناخن، از آن رو لازم است كه پناهگاه شيطان است و فراموشى مى آورد. كافى (ط-الاسلامیه) ج 6، ص 490، ح 6
• امام جعفرصادق (ع) می فرمایند :
قالَ ابلیسُ لِنوحٍ علیه السلام: اذا وَجدنا إبنَ آدَم شَحیحاً أَو حریصاً أوحَسوداً أو جَبّاراً، أو عجولاً، تلقّفناه تَلقُّفَ الكُرَةِ!
ابلیس در سخنان خود با نوح پیامبر علیه السلام می گوید: ما هرگاه آدمیزاد را بخیل و تن نظر، یا حریص و آزمند، یا حسود، یا متمرّد و سرکش و یا در کارها عجول و بی تاب ببینیم او را مانند یک توپ (بازی) به سرعت می قاپیم و (کاملاً) در اختیار خود می گیریم! (بحار، ج 63، ص 250)
• امام صادق علیه السلام مى فرمایند :
چون شیطان به قصد گمراه کردن تو با وسوسه هایش به تو حمله ور شد، خواست تو را از راه حق و ذکر حضرت اللّه باز دارد به خداى خود پناه ببر که حضرت حق باطل را در برابر حق از بین مى برد و مظلوم را در برابر ظالم یارى مى دهد چنانچه در قرآن مجید فرموده است :
یقیناً او بر کسانى که ایمان آورده اند وهمواره بر پروردگارشان توکل مى کنند، تسلّطى ندارد.
• امام موسی بن جعفر (ع) فرمودند :
اِنّ صِغارَالذّنُوبِ وَ مُحَقَّراتِها مِن مَكاَئِدَِ ابلیسَ یُحقِّرُها لَكُم وَ یُصَغِّرُها فی اَعیُنِكُم فَتَجتَمِعُ وَ تَكثُرُ فَتُحبِطَ بِكُم.
گناهان صغیره و کوچک از نیرنگهای ابلیس است، او آنها را در نظر شما حقیر و کوچک جلوه میدهد تا رفته رفته روی هم انباشته و بسیار شوند و در نهایت شما را در غرقاب خود به هلاکت برساند. (تحف العقول، ص 413)
• امام رضا (علیه السلام) فرمودند :
اِنَّ اِسم ابلیسَ «اَلحارِث» و سَمِّیَ اِبلیسَ لأنه أَبلَسَ مِن رَحمةِ الله.
نام (اصلی) ابلیس «حارث» بود، زمانی که (سرکشی کرد و) از رحمت الهی مأیوس و ناامید شد به اسم «ابلیس» (مأیوس از رحمت خدا) نامیده گردید. (بحار، ج 63، ص 242 ـ 241)
• بسیاری از علماء اسلامی روزه گرفتن را راه رهایی از وسوسه های شیطانی می دانند.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته