فرشهای پرده ای صنایع دستی خراسان جنوبی
- مجموعه: فرش و گلیم
قالی هایی را که معمولا شکافی برای ورود و خروج دارند قالی پرده ای می گویند
ایران سرزمین قالی و گلیم است در هر گوشه ای از آن ، گونه ای فرش می بافند که دلپذیر و دلپسند است. طراحان نقش می زنند و از ترکیب خطوط و اشکال ، انواع نقش مایه ها را پدید می آورند. و دست ها گره در گره نقوش و طرح های بی مانند و متنوع می آفرینند. نقش مایه ها اغلب زیر پای زنان و مردان بال ادب می گشایند اما تعدادی از این دست بافته های زیبا نیز بعنوان پرده در مبادی ورودی قرار می گیرند تا حائلی برای ورود و خروج گرما و سرما یا حجابی میان زنان و مردان باشند.
ایران سرزمین قالی است در هر گوشه ای از آن ، گونه ای فرش می بافند
این قالی ها را که معمولا شکافی برای ورود و خروج دارند قالی پرده ای می گویند. قالی های پرده ای از سالهای دور در خانه های مردم ، چادرهای عشایر ، مساجد و تکایا و البته حرم امامان و امام زادگان پر نقش و رنگار و رنگارنگ حضور داشته اند. خیال انگیزی و زیبایی این دست بافته ها زمانی دو چندان می شود که بصورت دو رو بافته شده باشند.
دو رو با دو نقش و طرح و رنگ بندی متفاوت است. در رواق ها و شبستانها نقش هایی برای نشست و سجود و گذر زائران بال گسترده اند و نقش هایی نیز بر قالی های پرده ای نشسته اند و درب های حرم را مزین می کنند. بیشتر قالی های پرده ای در حرم مطهر طرح های محرابی است. الهام بخش طراحان نقش قالی در پیدایش این طرح ها ، محراب مساجد است. گاهی نیز قندیلی و کتیبه ای و یا نوشته ای در بالای محراب طرح می شوند.
قالی پرده ای دو رو گنجینه آستان قدس رضوی
طرح محرابی درختی نیز از طرح های زیبا و جذاب در قالی های پرده ای است. یکی از قالی های پرده ای دو رو گنجینه آستان قدس ، قالی پرده ای با طرح محرابی درختی است محل بافت این قالی مشهد است و طراحان و بافندگان آن استادانی چون محمد نقاش مشهدی و محمد کرمانی هستند. زائران حریم رضوی قالی های ورودی را کنار می زنند و به آستان حضرت سلام می دهند. طرح و نقش دو طرف مشابه یکدیگرند اما رنگ بندی طرف دیگر قالی با طرف روبروی ما متفاوت است. قالی ها با طرح ها و رنگهایشان ، با گره های امید و نقش مایه های بدیع خود ، حرم را پوشانیده اند. تاریخ بافت آن 1320 هجری قمری ثبت شده است و ابعادش 300 در 410 سانتی متر می باشد.
منبع:negahmedia.ir