دلایل سفت شدن سینه در شیردهی



سفت شدن سینه  یکی از مشکلات شایع در بین بانوان شیرده می باشد

 

سفت شدن سینه در شیردهی یکی از اتفاقات رایج برای زنان در دوران شیردهی می باشد. سفت شدن سینه در شیردهی علتهای گوناگونی داشته که یکی از آن ها انسداد مجاری شیر مادران است.

سفت شدن سینه  یکی از مشکلات شایع در بین بانوان شیرده طی ایام شیر دهی است، که معمولا چند هفته بعد از زایمان به وجود می آید. سفت شدن سینه ها  دارای دلایل فراوانی می باشد ؛ که از جمله آن می توان به انسداد مجاری و کانال های شیر و همچنین عفونت سینه های بانوان اشاره کرد. ما در این مقاله می خواهیم آگاهی کامل  درباره این مشکل رایج، طریقه درست مواجه با آن و دلایل سفت شدن سینه ها به شما عزیزان بدهیم؛ با ما همراه باشید.


منظور از سفت شدن سینه چیست؟
سفت شدن سینه یکی از مشکلات احتمالی می باشد که ممکن است چند هفته بعد از زایمان برای بانوان شیرده  به وجود بیاید. در این هنگام این احتمال وجود دارد که توده های کوچکی در سینه ها رویت شود، که ممکن است به دلیلی مسدود شدن مجاری و کانال های شیر توسط شیر باشد. این مشکل یکی از مشکلات رایج و شایع شیر دهی است؛ که غالبا با گذشت چند روز به طور خود به خودی برطرف می گردد.

 

انسداد مجاری شیر یکی از علل سفت شدن سینه در شیردهی می باشد


اما ممکن است بعد از گذشت یک هفته  این توده کوچک نشود؛ که در آن صورت فرد می بایست به پزشک مراجعه کند و توسط آن معاینه شود. اگر  با مورد مشکوکی مواجه شود و شما نیازمند آزمایشات لازم جهت بررسی تومور باشید نباید شیردهی را متوقف کنید. به این دلیل که آزمایشاتی از قبیل لامپکتومی، آزمایش خون، اولتراسوند، ماموگرام و بیوپسی سوزن می توانند بدون بروز مشکل انجام شوند. البته برای جراحی جهت برداشتن توده، یا بافت پستان و یا کیست می بایست بیوپسی انجام دهید که می تواند بر مقدار و میزان شیردهی تاثیر بگذارد. در صورت ادامه شیردهی پس از انجام هر نوع جراحی سینه باید منبع شیر مورد بررسی قرار بگیرد.


سفت شدن پستان ها در اثر توده سرطانی
بخش عمده ای از توده های موجود در سینه ها جدی نیستند، اما به ندرت پیش می آید که توده ای سرطانی باشد. اگر توده ای را در سینه خود احساس می کنید که از بین هم نمی رود باید سریعا به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا در مواجهه با سرطان تشخیص به موقع و سریع می تواند خطرات را کاهش دهد و درمان را آسان تر سازد. اگر تشخیص پزشک برای شما سرطان سینه بود و شما برای درمان از شیمی درمانی و تابش درمانی استفاده می کنید،  باید از شیردهی به نوزاد جلوگیری شود.

 

  سفت شدن ممکن است چند هفته بعد از زایمان برای بانوان شیرده به وجود بیاید

 

دلایل سفت شدن سینه ها
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد سفت شدن سینه در شیردهی دلایل مختلفی دارد، دلایلی که ممکن است همراه با درد  و علائمی بروز کند و باعث ناراحتی مادران شیرده شود. که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

وجود کیست در سینه می تواند سبب درد و سفت شدن سینه شود

 

- مستیت ( ورم سینه): یک نوع عفونت سینه می باشد که با درد و تب همراه است. گاهی اوقات از آنتی بیوتیک برای درمان استفاده می شود پس باید به پزشک مراجعه شود.

- کیست: یک سری توده بیضوی شکل است با توانایی حرکت و معمولا  مشکلی ایجاد نمی کند با این حال باید برداشته شوند.


- سرطان سینه: خیلی کم پیش می آید که توده درون سینه در اثر سرطان سینه باشد. این احتمال وجود دارد که به شکل یک توده سخت ظاهر شود و دردی هم نداشته باشد حتی ممکن است احساس کنید به بافت های چسبیده باشد و حرکت نکند و یا به سختی حرکت کند.

- لیپوما: بافت چربی است که به آرامی رشد می کند. سرطانی نیست و باعث درد هم نمی شود.


- هماتوم: مجموعه‌ای از خون زیر پوست در اثر تروما یا جراحی می باشد. مناطقی که خون وجود دارد ممکن است تغییر رنگ داده و کبود به نظر آید. درد ایجاد می کند و قرمز و متورم است.

 

  بیشتر بخوانید: روش معاینه شخصی سینه

 

- سینه فیبروکیستیک: یک توده سخت است که به صورت گره هایی در سینه احساس می شود و درد ایجاد می کند. با این حال سرطان نیستو تاثیری در شیردهی ندارد.


- انسداد مجاری شیر: در این صورت گره های کوچک و ملایمی به وجود می آید که غالبا چند روز بعد از بین می روند.


اگر با هر کدام از علائم و نشانه های بالا مواجه شدید به پزشک مراجعه کنید تا در صورت بروز مشکل برای درمان اقدام کنید.

 

اقدامات لازم پس از سفت شدن سینه
پس از اینکه متوجه سفت شدن سینه های خود شدید می بایست یک سری از مراقبت ها را از خود بکنید مراقبت هایی که باعث رفع این مشکل شود. موارد زیر از جمله اقداماتی است که می تواند باعث بهبود یا کاهش درد ناشی از این مشکل شود:

 

 در هنگام سفت شدن سینه از پوشیدن البسه و لباس های زیر تنگ خودداری کنید


نوزاد را در حالت هایی قرار دهید که متوجه می شوید بهتر شیر را می مکد. به این صورت می توان از انسداد کانال ها و مجاری جلوگیری کرد.

سینه ها و نوک آنها را شستشو دهید و با پارچه خشک کنید تا شیر خشک نشود و مانع جریان نگردد.

پارچه را گرم و مرطوب کنید  و بر روی قسمت های سفت قرار دهید.

با دوشیدن کامل شیر از انسداد مجاری جلوگیری کنید.

از پوشیدن البسه و لباس های زیر تنگ خودداری کنید زیرا با فشار وارد کردن بر قسمت های سفت شده می تواند باعث ایجاد عفونت های سینه شود. بهتر است از سوتین دوران شیردهی استفاده کنید.

 

اگر توده ای در حال رشد مشاهده شد به پزشک مراجعه کنید.


درمان درد و سفت شدن سینه در اثر انسداد مجاری
همانطور که گفته شد سفت شدن سینه می تواند دلیل فراوان و مختلفی داشته باشد، پس درمان هم می تواند انواع گوناگونی داشته باشد. مشخص است که نحوه درمان به دلیل سفت شدن پستان ها بر می گردد. اگر دلیل سفت شدن سینه انسداد مجاری باشد با ماساژ های درست و موثر می توانید مجاری را باز کنید باید دقت داشته باشید که درد در کدام محل می باشد اگر نوک سینه دردی دارید باید بدانید که روش درمان آن نیز متفاوت خواهد بود. وضعیت شیردهی خود را مکرر تغییر دهید،  با این کار می توانید از خروج کامل شیر از سینه ها مطمئن شوید. به پزشک مراجعه کنید تا معاینه فیزیکی شوید.

 

در صورت سفت شدن سینه از کمپرس های گرم قبل از شیردهی استفاده کنید

 

- راهکار های برطرف کردن انسداد مجاری شیر
روش های زیادی برای برطرف کردن این مشکل رایج موجود است، که شما باید علاوه بر معاینه پزشک به آنها توجه کنید؛ موارد زیر بخشی از آنهاست:

- از همان سینه به فرزندتان شیر بدهید که درد می کند، مکش نوزاد از قدرت زیادی برخوردار است که می تواند شیری را که باعث انسداد شده است را بیرون بیاورد و بخورد. این کار را تنها در صورتی انجام دهید که دردتان قابل تحمل است. در غیر این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.

- با خیال آسوده استراحت کنید. استراحت مفید موثر ترین راهکار برای برطرف کردن این مشکل است.
- آب بنوشید تا مایعات مورد نیاز بدنتان به خوبی تامین شود.

- با تایید پزشک از دارو استفاده کنید.

- از کمپرس های گرم قبل از شیردهی و از کمپرس های سرد بعد از آن استفاده کنید.

 

یکی از دلایلی که باعث سفتی سینه در هنگام شیردهی می شود پری سینه است

 

درمان عفونت سینه در بانوان شیرده
عفونت سینه یکی از دلایلی سفت شدن سینه های می باشد، که با درد شدید در ناحیه پستان ها نمایان می شود.در صورت بروز همچنین مشکلی باید سریع به پزشک مراجعه کنید زیرا تشخیص به موقع آن می تواند به روند بهبودی  سرعت بخشد و مشکل ساز نشود. عفونت پستان ها دارای علائمی می باشد که از جمله آنها می توان به لرزش بدن، تب، درد عضلانی و بی حالی شدید اشاره کرد. در صورتی که شما عفونت سینه داشته باشید باید به شیردهی ادامه دهید مگر آنکه به عفونت شدیدی دچار شده باشید در این صورت به شما پیشنهاد می شود که شیر خود را بدوشید و تا چند روز بهبودی آن را دور بریزید و از شیردهی خودداری کنید . شما برای رهایی از سفت شدن سینه ها در اثر عفونت باید از آنتی بیوتیک ها استفاده کنید. در صورت عفونت شدید باید از  آنتی بیوتیک های قوی استفاده بفرمایید تا بهبود یابید.

 

سفت شدن سینه ها به علت پر شدن آنها
یکی از دلایلی که باعث سفتی سینه در هنگام شیردهی می شود پری سینه است. فراوانی شیر باعث می شود تا سینه سفت، گرم و تپش دار شود و حتی نوک سینه تخت شود. این فراوانی می تواند به دلیل اختلال در ترشح هورمون ها باشد در این صورت بیش از حد نیاز شیر تولید و ترشح می شود . برای درمان این مشکل می بایست شیر را با شیردوش تخلیه کرد، به صورتی که غدد شیری را به تولید، تحریک نکند. همچنین منتظر درخواست بچه برای شیر نباشید و در مواقع مقرر به کودک شیر دهید، تا مقدار اضافی از سینه هایتان خارج شود.

گردآوری: بخش کودکان بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------