بیماری خروسک، علائم و راه درمان آن



خروسک, بیماری خروسک, خروسک در کودکان خروسک در كودكان رايج بوده و اغلب در سنين بين يك و سه سال اتفاق مي افتد

 

همه چیز درباره بیماری خروسک

خروسک، بیماری فصل پاییز و زمستان است که بیشتر کودکان به آن مبتلا می شوند. از مشخصه های اصلی بیماری خروسک می توان به تنفس صدادار، سرفه مداوم، گرفتگی و خس خس سینه اشاره کرد.

خروسک چیست؟

خروسک یا کروپ (به انگلیسی: Croup) یا لارنگوتراکئوبرونشیت (laryngotracheobronchitis) به التهاب حلق، نای، برونش‌های اصلی اطلاق می‌شود. به علت تنگ بودن مجاری تنفسی در بچه‌ها ریسک ابتلا به انسداد مجاری هوایی به دلیل تورم والتهاب بیشتر است. خروسک در فصل پاییز و زمستان رخ می‌دهد و اغلب به فرم خفیف خود محدود شونده، تظاهر می‌یابد.

 

چه كساني خروسک مي گيرند؟
خروسک در كودكان رايج بوده و اغلب در سنين بين يك و سه سال اتفاق مي افتد. وقتي بچه ها بزرگتر مي شوند، مجراي تنفسي آنها وسيع تر و مقاوم تر ميشود. بنابراين، بعد از 6 سالگي خروسک نامتداول است.  برخي از كودكان در دوران كودكي دو يا چند بار خروسك مي گيرند ولی در هر سنی می‌تواند رخ دهد.

 

علائم خروسک

 

خروسک,عوارض خروسک,سرفه کردن کودک در بیماری خروسک ممکن است در ابتدا کودک علایمی مشابه سرماخوردگی داشته باشد

 

علائم خروسک معمولا در اثر باریک و تنگ شدن مجاری هوایی، بروز می کنند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• به تدریج مجاری هوایی فوقانی ملتهب و متورم شده و کودک دچار سرفه های خشن، خشک و پارس مانندی می شود.

 

• در بیماری خروسک در ابتدا ممکن است که کودک علایم سرماخوردگی مانند گرفتگی یا آبریزش از بینی طی چند روز را نشان دهد یا تب کند.

 

• اگر مجاری هوایی فوقانی به قدری متورم و ملتهب شوند که به طور نسبی مسدود شوند، تنفس برای کودک بسیار مشکل خواهد شد، که به این حالت کروپ شدید می گویند.

 

• در بیماری خروسک تنفس با صدای بلند خرخر مانندی همراه خواهد بود.

 

• کودک تند تند نفس کشیده و پوست در ناحیه شکم و نواحی بین دنده ها، به شدت داخل می روند.

 

• کودک برای به دست آوردن هوا، به شدت تقلا می کند.

 

• اطراف دهان کودک به دلیل کمبود اکسیژن رنگ پریده و کبود به نظر می رسد.

 

نشانه های کروپ یا همان خروسک اغلب در شب و هنگام گریه و بی قراری های کودک تشدید می شود. علاوه بر تاثیر روی مجاری هوایی فوقانی، علل به وجود آورنده خروسک می توانند سبب التهاب مجاری تنفسی تحتانی و بافت ریه شوند.

 

آيا خروسك واگيردار/مسري است؟

اين عفونت نيز همانند سرفه، سرماخوردگي و ديگر عفونتهاي ويروسي احتمال انتقال از شما به ديگران را دارد. مخصوصا اگر در تماس نزديك با ديگران باشيد. خروسك اغلب در زمان شيوع بيماري ها يا اپيدمي ها در زمستان اتفاق مي افتد.

 

عفونت ويروسي كه سبب خروسک در كودكان مي شود ممكن است در بزرگسالان يا بچه هاي بزرگتر ايجاد گلو درد يا سرفه نمايد اما احتمال اينكه علائم تنفسي رايج در بیماری خروسک را ايجاد نمايد كم است. با اين وجود، به ندرت ممكن است علائم خروسك در نوجوانان يا بزرگسالان نيز اتفاق افتد.

 

چه عواملی باعث ابتلا به خروسک می شوند؟

بیماری خروسک معمولا چند روز پس از شروع سرماخوردگی رخ می دهد که در اغلب موارد بر اثر ویروس های مشابه رخ می دهد.

 

این بیماری معمولا در اثر آلودگی ویروسی مجرای هوای فوقانی رخ می دهد. این عفونت باعث بروز التهاب در داخل گلو می شود، که منجر به مشکلات تنفسی و علایمی مانند سرفه، صدای خس خس و گرفتگی صدا را به همراه دارد.

 

هر چه کودک بزرگتر شود، ریه ها و مجرای هوایی او نیز قوی تر می شوند، در نتیجه احتمال ابتلا به خروسک نیز کاهش پیدا خواهد. تزریق سالانه واکسن آنفولانزا نیز ممکن است از کودکان در برابر بیماری خروسک محافظت کند و احتمال ابتلا به آن را کاهش دهد.

 

پیشگیری از بیماری خروسک

واکسن در برابر آنفلوآنزا و دیفتری می‌تواند از بروز خروسک جلوگیری نماید.

 

تشخیص خروسک

بعد از بررسی علایم کودک، پزشک در ارتباط با تماس کودک با شخصی که دارای علایمی نظیر سرماخوردگی یا سرفه بوده است، سوال خواهد کرد. به علاوه او وضعیت واکسیناسیون کودک را نیز در خواست خواهد کرد.

 

معمولا پزشک بر اساس تاریخچه کودک، علایم و معاینات بالینی می تواند خروسک را تشخیص دهد. اگر علایم بسیار شدید یا غیر طبیعی باشند، عکسبرداری و یا سایر روش های آزمایشگاهی به منظور بررسی وجود سایر بیماری های ریه یا حلق نیز درخواست خواهد شد.

 

براي كمك به كودك مبتلا به خروسك چه كاري بايد انجام داد؟

 

خروسک,درمان خروسک در کودکان,تب کردن کودک در بیماری خروسک اگر كودك تب دارد (دماي بالا) اغلب تند تند نفس مي كشد

 

در مورد بیماری خروسک پزشك به صورت معمول كارهايي كه بايد انجام شود را توصيه خواهد كرد و اگر نيازي به بيمارستان باشد خواهد گفت. پزشك ممكن است توصيه هاي زير را ارائه دهد:

 

* كودك را آرام كرده و به او اطمينان خاطر دهيد: ممكن است خروسک سبب اضطراب كودك كوچك شود. گريه شرايط را بدتر مي كند. اگر تنفس كودك با خرخر يا مشكل است، او را راست روي پاي خود بنشانيد. اجازه دهيد كودك در وضعيت راحتي قرار گيرد.

 

* تب را پايين بياوريد. در بیماری خروسک اگر كودك تب دارد (دماي بالا) اغلب تند تند نفس مي كشد و بيشتر پريشان شده و مريض تر به نظر ميرسد.

 

* به كودك مايعات سرد بسيار بنوشانيد: (البته اگر اين كار احساس خوشايندي برايش دارد).


• هوا را خنك كنيد: برخي دريافته اند كه قرار دادن كودك به صورت راست در هواي تازه آزاد و قدم زدن مي تواند كمك كننده باشد.

 

سابقا براي درمان بخور پيشنهاد مي شد. تصور مي شد كه مخاط با اين كار كمتر شده و تنفس راحت تر مي شود. با اين وجود، هنوز ثابت نشده كه اين كار بتواند مفيد باشد. همچنين برخي كودكان ممكن است در اثر بخار استفاده شده براي درمان خروسك دچار سوختگي شوند. بنابراين بخور پيشنهاد نمي شود.

 همچنين كودكي را كه مشكل تنفسي دارد در حالت خوابيده نگه نداشته و اگر نمي خواهد به او مايعات نخورانيد چون اين كار تنفس را سخت تر مي سازد.

 

چه موقع بايد به دنبال كمك پزشكي بود

 

 در بیماری خروسک وقتی کودک زیاد بی قراری می کند حتما به پزشک مراجعه کنید

 

هر وقت هر گونه نگراني نسبت به كودك خود داشتيد حتما با پزشك خود مشورت كنيد. اغلب كودكان مبتلا به خروسک علائم خفيفي داشته و زود بهبود مي يابند. با اين وجود، تعداد كمي نياز به مراقبتهاي بيمارستاني خواهند داشت. مخصوصا حتما به پزشك مراجعه نمائيد اگر:

 

♦ وضعيت تنفس كودك بدتر شد. (در خروسک خفيف اغلب تنفس با خرخر همراه است، اما اين مشكل تنفسي است كه نگران كننده است.) علائم بدتر شدن تنفس عبارتند از: تند تند نفس كشيدن، نياز به تقلاي بيشتر براي تنفس، با هر بار نفس كشيدن ماهيچه هاي سينه به داخل كشيده مي شوند.

 

♦ كودك بي طاقت و بي قرار شده بود.

♦ كودك به صورت غيرمعمول رنگ پريده به نظر مي آمد.

♦ علارغم مصرف پاراستمول يا ايبوبروفن تب پايين نيامد.

 

در موارد زير با اورژانس تماس بگيريد:

• كبودي (سيانوزه)

• خواب آلودگي غيرطبيعي

• تنفس سخت
• تراوش آب از دهان و ناتواني در قورت دادن آن

 

عوارض خروسک

- عفونت گوش ذات الریه

- بستن شدن راه هوا كه منجر به مرگ مي شود.

 

گردآوری: بخش کودکان و والدین بیتوته

 منابع:

myhealth.ir
danakhabar.com



برای داشتن بچه های سالم تر بخوانید

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------