آشنایی با خواص دارویی عرق شبدر + عوارض و نحوه مصرف



خواص دارویی عرق شبدر, روش مصرف عرق شبدر, عوارض جانبی مصرف عرق شبدر

فواید عرق شبدر

 

عرق شبدر و خواص درمانی و دارویی

عرق شبدر یکی از موارد مصرفی پرکاربرد در طب سنتی است و می تواند به حفظ سلامتی بدن کمک کند. شبدر گیاهی است دارای ویتامین ها A و Cو گروهی از ویتامین B، همچنین منبع خوبی برای املاح معدنی از جمله کلسیم و آهن می باشد بنابراین در درمان پوکی استخوان و کم خونی مفید است.

گیاه شبدر

شبدر گیاهی علوفه ای و چند ساله از خانواده لگومینز می باشد، این گیاه دارای طبع گرم و خشک است و در طب سنتی با نام های دیگری از جمله ذرق، شرویت، ادقوقو، قرط، نفل الماء، سه برگ آبی، حباقا و شبذر نیز شناخته می شود. عمر شبدر تا دوسال است و برخی از گونه های آن نیز پایا هستند.

 

برگ شبدر گلابی شکل است و دارای رنگ سبز و شفاف است. در سراسر دنیا حدود ۳۰۰ گونه از این گیاه شناسایی شده و در کشور ما ۵۴ گونه از آن وجود دارد، همچنین از پرمصرف ترین گونه های آن می توان به شبدر قرمز و سفید اشاره کرد.در برخی کشورها شبدر را به عنوان علف هرز می شناسند زیرا به سرعت رشد می کند.

 

خاستگاه این گیاه در آمریکای شمالی و اروپا است، در ایران نیز در نواحی غربی شبدر قرمز و در شبدر سیاه در اصفهان، بلوچستان، آذربایجان غربی و شرقی، غرب الوند و دامنه‌های البرز رشد می کند.

 

شبدر دارای ارزش غذایی بالایی است به طوری که شبدر قرمز منبع غنی از املاح معدنی از جمله؛ آهن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، نیاسین و تیامین و همچنین ویتامین های K, B C و A را دارا می باشد. به علت داشتن پروتئین و آنتی اکسیدان این گیاه برای سلامتی مفید معرفی شده است.

 

شبدر قرمز عملکردی شبیه به استروژن دارد و این خاصیت به علت داشتن ماده ای شمیایی به نام ایزوفلاون است. از خواص این گیاه می توان به اشتها آوری، ضد تشنج، درمان مژه ریختگی و آبریزش چشم، ضد سردرد و میگرن، درمان تپش قلب، بهبود سرطان معده و گلو، تصفیه کننده خون، رفع احساس گرگرفتگی در دوران یائسگی، ضد سرفه، درمان صرع، جلوگیری از سکته، درمان بیماری های ناشی از جذب اشعه رادیواکتیو و درمان آسم اشاره کرد.

 

عرق شبدر

عرق شبدر دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و می تواند با تقویت سیستم ایمنی؛ از بدن شما محافظت کند، همچنین از ابتلا به بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند. شما با مصرف این عرق می توانید به سلامت موی خود کمک کنید و به آنها طراوت ببخشید همچنین می توانید از بیماری های قلبی عروقی و پرفشاری خون پیشگیری کنید.

 

عرق شبدر به دلیل داشتن مقدار زیادی ریزمغذی می تواند از ابتلا به مشکلات و بیماری ها جلوگیری کند. به علت داشتن ایزوفلاون می تواند عملکردی شبیه به استروژن داشته باشد و علائم یائسگی از جمله؛ خشکی واژن، گرگرفتگی و افسردگی را کاهش می دهد.

 

خاصیت سم زدایی این عرق می تواند مواد زائد را از بدن دفع کند و درنتیجه به سلامت عمومی کمک می کند. همچنین عرق شبدر دارای خاصیت ادرارآوری است و از این طریق می تواند دستگاه ادراری را پاک کند. به علت داشتن مقدار زیادی فیبر و پروتئین می تواند برای کاهش وزن مفید باشد. در ادامه به هر یک از خواص عرق شبدر و تفسیر آنها می پردازیم:

 

موارد منع مصرف عرق شبدر, عرق شبدر, خاصیت عرق شبدر

عرق شبدر و تقویت عملکرد قلبی عروقی

 

بهبود عملکرد قلبی عروقی با عرق شبدر

عرق شبدر می تواند سلامت قلبی زنان یائسه را بهبود ببخشد؛ طبق تحقیقاتی که بر روی ۱۴۷ زن یائسه انجام شد مشخص شد که مصرف ۵۰ میلی گرم از شبدر در روز می تواند ۱۲ درصد کلسترول بد را کاهش دهد، همچنین عرق شبدر می تواند احتمال لخته شدن خون را کاهش دهد و سبب کاهش سرعت جریان خون نیز می شود.

 

تاثیر عرق شبدر بر سلامت مو

عرق شبدر می تواند یک جایگزین طب سنتی برای داروهای شیمیایی باشد تا به شما برای داشتن پوست و مویی سالم کمک کند. عرق شبدر دارای مواد مغذی فراوانی است که می تواند پوست و مو را تقویت کند. در طی مطالعه ای که بر روی ۱۰۹ زن یائسه انجام شد مشخص شد افرادی که ۸۰ میلی گرم شبدر به مدت ۹۰ روز مصرف کرده اند در بافت پوست و مو و همچنین ظاهر آنها تاثیر زیادی ایجاد شده است.

 

عکس شبدر, فواید عرق شبدر, خاصیت عرق شبدر

عرق شبدر باعث بهبود علائم یائسگی می شود

 

بهبود علائم یائسگی

همانطور که اشاره شد ماده شمیایی ایزوفلاون عملکردی شبیه به استروزن دارد که در دروان یائسگی به مقدار خیلی زیادی کاهش می یابد، بنابراین مصرف عرق شبدر می تواند با فراهم کردن ایزوفلاون علائم یائسگی را کاهش دهد.

 

از جمله این علائم می توان به افسردگی، گرگرفتگی (حتی در مراحل شدید هم درمان می کند)، خشکی واژن و اضطراب اشاره کرد. در مطالعه ای مشخص شده؛ مصرف ۴۰ تا ۸۰ میلی گرم از این گیاه می تواند در بهبود علائم ذکر شده بسیار مفید باشد.

 

حفظ سلامت دستگاه ادراری

نقش کلیه ها برای دفع مواد زائد و پاکسازی بدن از سموم بر کسی پوشیده نیست. عرق شبدر با خاصیت ادرارآوری و همچنین آنتی اکسیدانی این نقش را تقویت می کند و از جمع شدن مایعات در بدن جلوگیری می کند. از عملکرد دیگر این ماده می توان به بهبود عفونت دستگاه ادراری اشاره کرد.

 

تاثیر بر دستگاه تنفسی

در اساس نظرات طب سنتی اختلال در سیستم تنفسی بر اثر عملکرد نادرست در جریان هوا و انرژی در ریه ایجاد می شود. این گیاه با خاصیت خلط آوری می تواند به عملکرد مخاط تنفسی کمک کند.

 

ضد سرطان

شبدر گیاهی سرشار از آنتی اکسیدان های فیتوکمیکال‌ها و ایزوفلاون ها است یه همین دلیل می تواند استرس اکسیداتیو را کاهش دهد و از رشد سلول های سرطانی جلوگیری کند؛ از این طریق می تواند هم در پیشگیری و هم در درمان این بیماری مفید واقع شود.

 

 عوارض جانبی مصرف عرق شبدر, موارد منع مصرف عرق شبدر, عرق شبدر

عرق شبدر باعث کاهش وزن می شود

 

کاهش وزن

شبدر گیاهی کم کالری و بدون کلسترول  و چربی است، همچنین به علت داشتن پروتئین و فیبر بالا می تواند برای فرد احساس سیری را به دنبال داشته باشد و از پرخوری پیشگیری کند، بنابراین می تواند در فرایند کاهش وزن بسیار کمک کننده باشد.

 

درمان سایر بیماری ها با عرق شبدر

شبدر می تواند برای درمان بیماری های دیگری از جمله؛ کولیت، دل پیچه، یرقان، زگیل، استسقاء، صرع و... نیز مفید باشد.

خاصیت چاق کنندگی، مولد خون، نیرودهنده‌ی قوای جنسی، درمان نرمی استخوان اطفال و تصویه کنندگی خون از جمله خواص دیگر این عرق به شمار می روند.

 

روش مصرف عرق شبدر

باید توجه کرد که برای مصرف همه عرقیجات گیاهی باید با پزشک مشورت کرد و طبق تجویز پزشک از آنها استفاده کرد، عرق شبدر نیز به همین شکل است، زیرا مصرف بیش از حد آن می تواند همراه با عوارض جانبی باشد.

 

عکس شبدر, فواید عرق شبدر, خاصیت عرق شبدر

سردرد و تهوع از عوارض جانبی عرق شبدر است

 

عوارض جانبی مصرف عرق شبدر

این عرق عوارضی را به همراه ندارد، اما اکر به شکل نادرست و زیاد مصرف شود می تواند با عوارضی عمومی از جمله؛ سردرد، تهوع و خارش همراه باشد. این عرق می تواند با داروهای رقیق کنند خون و همچنین داروی تاموکسیفن تداخل ایجاد کند. این گیاه می تواند باعث افزایش خونریزی شود لذا افرادی که داروهای ضد انعقاد مصرف می کنند باید در مصرف آن جوانب احتیاط را رعایت کنند.

 

موارد منع مصرف عرق شبدر

به دلیل ارتباطی که مادر با کودک خود در دوران بارداری و شیردهی دارد مصرف عرقیجات گیاهی توصیه نمی شود به خصوص عرق شبدر که دارای خاصیت هورمونی است. افرادی که به سرطان پستان مبتلا هستند باید زیر نظر پزشک از این ماده استفاده کنند.

 

گردآوری: بخش سلامت بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب سلامت(بیماری ها، پیشگیری، داروها، تغذیه، پزشکی آنلاین و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------