آشنایی با جراحی اسلیو معده برای کاهش وزن
- مجموعه: بیماری ها و راه درمان
عمل اسلیو معده و هر آنچه باید درباره آن بدانید
محبوب ترین روش برای کاهش اشتها، کاهش حجم معده و دسترسی به تناسب اندام، اسلیو معده است. اسلیو معده، یک روش نوین پزشکی است که با برداشتن بخشی از معده، در کاهش اشتها دخیل است. جراحی اسلیو معده این امکان را فراهم می کند که حدود 50 الی 70 درصد از اضافه وزن بیمار کاهش پیدا کند.
اسلیو معده چیست؟
یکی از مشخصه های اصلی زیبایی برخورداری از تناسب اندام است. علم نوین پزشکی کمک شایانی در کاهش وزن اشخاص مبتلا به چاقی مزمن می کند. این علم با به کارگیری جراحی های گوناگون زمینه را برای دسترسی به یک اندام ایده آل فراهم می سازد.
اسلیو معده یکی از روش های جراحی رایج در خصوص کاهش وزن است که براساس تکنیک های نوین پزشکی در راستای حذف بخشی از معده اقداماتی صورت می دهد.
در جراحی اسلیو معده بالغ بر 75 درصد از معده ی فرد برداشته می شود. بدین ترتیب معده بیمار به یک لوله ی کوچک مبدل می گردد که قادر است میزان محدودی غذا را در خود جای دهد. با عمل اسلیو معده می توان حدود 50 الی 70 درصد از اضافه وزن را کاهش داد.
نخستین جراحی اسلیو معده در سال 2000 میلادی صورت گرفته است. در سال های نخست به کارگیری، عمل اسیلو معده، یک محدود کننده انحراف بایلیپانکراسی دودنال سوئیچ به شمار می رفت. زین پس جراحی اسلیو معده به عنوان مرحله نخست عمل دئونال سوئیچ مورد استفاده قرار گرفت.
مطالعات پزشکی حاکی از آن دارند که پس از جراحی اسلیو معده میزان ترشح هورمون گرلین به طرز قابل توجهی کاهش پیدا می کند. هورمون گرلین در شکل گیری احساس گرسنگی نقش چشمگیری ایفا می کند. بنابراین با عمل جراحی اسلیو معده می توان بدون احساس گرسنگی از میزان مصرف مواد غذایی به صورت مستقیم کاهش داد.
شایان توجه است جراحی اسلیو معده با عناوین مختلفی نظیر عمل معده اسلیو گاسترکتومی، لاغری اسلیو و کوچک کردن معده شناخته می شود. علاوه بر این، مدت زمان جراحی اسلیو معده بالغ بر 30 دقیقه الی 2 ساعت طول می کشد.
گونه های مختلف اسلیو معده
اسلیو معده مبنی بر وضعیت بیمار و صلاحدید متخصص به دو روش امکان پذیر است. اسلیو معده در دو گونه اسلیو تنگ و اسلیو گشاده قابل اجرا است.
در اسلیو تنگ بالغ بر 80 درصد از معده بیمار از بدن وی خارج می گردد. این نوع روش مختص افرادی است که دارای چاقی مزمن هستند.
در جراحی اسلیو گشاد نیز حدود 60 درصد از معده بیمار حذف می شود.
دوره نقاهت جراحی اسلیو معده تحت تأثیر شرایط بیمار متغیر است. بی شک عاید شدن بهترین نتیجه عمل نیازمند رعایت دستور العمل های ضروری می باشد.
بهتر است بدانید برخی از روش های جراحی اسلیو معده به صورت سرپایی شکل می گیرند. در این نوع روش بیمار قادر است به محض اتمام پروسه درمان از بیمارستان ترخیص گردد. با این حال بهتر است بیمار حدود یک الی دو شب در بیمارستان بستری شود و تحت نظر پزشک قرار بگیرد.
روند کاهش وزن پس از جراحی اسلیو معده
اکثر بیماران به صورت روزانه پس از جراحی اسلیو حدود 0.5 کیلوگرم کاهش وزن را تجربه می کنند. این مقادیر کاهش وزن در بازه زمانی 14 روز سبب شکل گیری 5 الی 10 کیلوگرم کاهش وزن می شود.
زین پس بیمار در سه ماه نخست جراحی حدود 35 الی 45 درصد از اضافه وزن را از دست می دهد و در شش ماه اول درصد کاهش وزن به 50 الی 60 درصد افزایش پیدا می کند. روال کاهش وزن تا جایی ادامه پیدا می کند که در یک سال حدود 60 الی 70 درصد از میزان اضافه وزن بدن کاسته می گردد.
واجدین شرایط برای اسلیو معده
بهترین کاندیدای اسلیو معده شامل افرادی می شود که از اضافه وزن مزمن برخوردار هستند. بی شک سلامتی کامل بدن اهمیت ویژه ای دارد. یکی از مؤلفه های مهم در کاندیدای مناسب اسلیو معده برخورداری از سلامتی کامل بدن و عدم ضعف در سیستم ایمنی می باشد.
ضرورت دارد بیمار برای تغییر سبک زندگی و پیروی از رژیم غذایی مناسب اراده مناسب نیز داشته باشد.
از سری ویژگی های کاندیدای مناسب جراحی اسلیو معده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• عدم استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنی های الکلی
• برخورداری از شاخص توده بدنی مناسب (حداقل 40)
• ابتلا به بیماری های زمینه ای مرتبط با چاقی مزمن اعم از فشار خون و دیابت
• برخورداری از اضافه وزن بالا بیش از 45.5 کیلوگرم
• اشتها کاذب و چاقی عصبی
• عدم پاسخگویی روش های مختلف کاهش وزن
مزیت های اسلیو معده
• عدم شکل گیری مشکلات گوارشی
• کاهش احساس گرسنگی و شکل گیری بی اشتهایی
• کاهش وزن و دسترسی به اندام ایده آل در یک مدت کوتاه
• حفظ روده در مسیر گوارش و پیلور معده
• عدم نیاز به جایگذاری جسم خارجی در بدن
• ارتقا اعتماد به نفس بیمار در خصوص دسترسی به تناسب اندام
• درصد موفقیت بسیار بالا (80 الی 90 درصد)
• کاهش وزن به صورت اصولی و سالم
• درمان بیماری های در ارتباط با چاقی اعم از دیابت، آرتریت، فشار خون بالا، آپنه ی خواب، کلسترول بالا، آسم و بیماری های قلبی- عروقی
• افزایش طول عمر
• بهبود روابط اجتماعی و روابط زناشویی
• ارتقا دامنه حرکت
• از دست رفتن بالغ بر 60 – 70 درصد از اضافه وزن
هزینه جراحی اسلیو معده
هزینه جراحی اسلیو معده تحت تأثیر عوامل متعددی نظیر نوع بیمه، دستمزد جراح لاغری، مکان انجام جراحی، هزینه بیهوشی، هزینه لوازم کاربردی در طول عمل، هزینه رادیولوژی و آزمایشگاه متغیر است. در واقع نمی توان به صورت قطعی یک هزینه را برای جراحی اسلیو معده در نظر گرفت.
پروسه اسلیو معده
جراحی اسلیو معده در یک بیمارستان و تحت بیهوشی کامل شکل می گیرد. نوع تکنیک کاربردی در این جراحی مبنی بر وضعیت بیمار و صلاحدید متخصص باریاتریک معین می گردد.
متداول ترین تکنیک اسلیو معده، لاپاراسکوپی است. در تکنیک لاپاراسکوپی جراح یک برش کوچک را بر روی موضع ورد نظر اعمال می کند. سپس نوعی لوله نازک دارای دوربین را وارد بدن بیمار می سازد و اقدام به عکس برداری می نماید.
تصاویر لاپاراسکوپی به صورت مستقیم در یک مانیتور نمایش داده می شود. لذا این امکان برای متخصص فراهم می گردد که به صورت دقیق بر شرایط بیمار نظارت کند.
زین پس به منظور جدا سازی بخشی از معده بیمار، برش های کوچک بر روی معده اعمال می شود و با بخیه محل برش ها مسدود می گردد. بهتر است بدانید نخ مورد استفاده در اسلیو معده جذبی است و به مرور زمان به صورت طبیعی در بدن جذب می گردد.
نتیجه این جراحی تغییر شکل معده به مثابه ی موز با گنجایش کم است.
در اکثر موارد پس از اتمام پروسه جراحی به منظور کاهش احتمال لخته شدن خون، بهیاران خواستار راه رفتن بیمار می شوند.
مؤلفه های حائز اهمیت قبل از اسلیو معده
در راستای کاهش دوران نقاهت و پیش روی روند درمان به شکل مناسب ضرورت دارد بیمار مولفه هایی را قبل و بعد از عمل مد نظر قرار دهد.
پیروی از رژیم غذایی مناسب
اصلی ترین مؤلفه در خصوص طی شدن روند درمان به صورت صحیح، پیروی از رژیم غذایی مناسب است. پزشک مربوطه حدود دو هفته قبل از عمل یک رژیم غذایی را مبنی بر دسترسی آسان به کبد و کاهش حجم آن طراحی می کند.
بهتر است بدانید پیروی از رژیم غذایی به روزهای قبل از جراحی محدود نمی شود، بلکه بیمار ملزم است به صورت مداوم طبق رژیم مخصوص پیش برود. در واقع بیمار حدود پنج هفته پس از جراحی قادر است با نظم به مصرف غذا بپردازد.
به طور مثال بیمار ملزم است در روز اول جراحی رژیم مایعات را در پیش بگیرد. در این رژیم چند ساعت پس از عمل به بیمار اجازه نوشیدن آب داده می شود.
روز دوم تا چهاردهم رژیم سرشار از مایعات شروع می شود. این رژیم شامل ماست، شیر، آب میوه های طبیعی، شیک پروتئین، سوپ و شیر می باشد.
بی شک عدم پیروی از رژیم غذایی و پرخوری های مکرر پس از جراحی اسلیو معده سبب بزرگ شدن و شکل گیری کشیدگی در معده می گردد.
محدود سازی استعمال دخانیات و صرف غذا قبل از عمل
در تمام جراحی هایی که تحت بیهوشی عمومی صورت می گیرند، از شب قبل از جراحی خوردن و آشامیدن ممنوع است. علت ممنوعیت صرف غذا توسط بیمار به ورود مواد غذایی در ریه و انسداد مجرای تنفس در فرد باز می گردد.
یکی از مواردی که در روند درمان و بهبودی بیمار تأثیر منفی بر جای می گذارد، استعمال دخانیات و مصرف الکل است. بهتر است حدود یک هفته قبل از جراحی از مصرف دخانیات اجتناب کنید.
علاوه بر این، مصرف دارو های رقیق کننده اعم از آسپرین با رقیق سازی خون زمینه را برای شکل گیری خونریزی در حین جراحی مهیا می کند. لذا حدود یک هفته قبل از جراحی بهره گیری از دارو های رقیق کننده ممنوع تلقی می شود.
از سری اقدامات لازم برای جراحی اسلیو معده می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
• انجام آزمایشات در موعد مقرر
• مصرف دارو های تجویزی
• شکل گیری روش های مدیریت استرس و ذهن
• شکل گیری مشاوره روانشناسی
عوارض جانبی اسلیو معده
خونریزی
گسترده ترین عوارض جانبی اسلیو معده، خونریزی است. خونریزی ناشی از اسلیو معده معمولا در 24 ساعت نخست روز اول جراحی، در ناحیه خط مستقیم دو معده کوچک و بزرگ شکل می گیرد. احتمال می رود حدود 7 الی 10 روز پس از اسلیو معده، محل برش و زخم دچار عفونت گردد. عفونت زخم به رنگ قرمز همراه با ترشح چرک بروز پیدا می کند.
التهاب و عفونت
تخصص پزشک در نتیجه جراحی به صورت مستقیم دخیل است. در واقع عدم برخورداری از تجربه و مهارت کافی توسط پزشک زمینه را برای شکل گیری مشکلات در بدن بیمار مهیا می سازد.
پس از اتمام پروسه جراحی، متخصص برای دوختن معده، در دو ردیف از منگنه هایی فلزی استافده می کند. تعبیه نامناسب منگنه ها احتمال شکل گیری نشتی را به ارمغان می آورد. نشت در خط منگنه با خطر شکل گیری عفونت، التهاب و آبسه همراه است.
لخته شدن خون
یکی از عوارض نادر جراحی اسلیو معده لخته شدن خون است. ضرورت دارد در خصوص جلوگیری از لخته شدن خون، بیمار پس از جراحی به پیاده روی های سبک بپردازد.
سوء تغذیه
پس از جراحی اسلیو معده میزان کالری دریافتی کاهش چشمگیری پیدا می کند. متخصصان در این حوزه در خصوص جلوگیری از شکل گیری سوء تغذیه یک رژیم غذایی مناسب را به بیمار ارائه می دهند. در واقع عدم پیروی از رژیم غذایی از تأمین شدن مواد مغذی و مکمل های مورد نیاز بدن جلوگیری می کند و زمینه را برای شکل گیری سوء تغذیه فراهم می سازد.
در ادامه برخی از عوارض نادر و طبیعی اسلیو معده را بیان می کنیم:
• حساسیت به بیهوشی
• ریزش مو
• شکل گیری مشکلات تنفسی
• حالت تهوع و استفراغ ناشی از عدم رعایت رژیم غذایی
• اسهال
• سوزش سردل
• یبوست
• تغییر الگوی حرکت روده
• ریفلاکس معده
• افتادگی پوست
• کاهش انرژی و احساس خستگی
• سنگ کیسه صفرا
نکات بعد از عمل اسلیو معده
- در جدول زمانی مراقبت های بعد از اسلیو معده، مصرف مایعات صاف شده باید در حجم کم و دفعات متعدد صورت بگیرد.
- در پایان ۲ هفته اول میتوانید فعالیت های ورزشی خود را همانند قبل از عمل ادامه دهید.
- زمان مناسب برای رابطه جنسی بعد از جراحی لاغری بستگی به میزان جراحت ایجاد شده ، ترمیم بخیه ها و وسعت جراحی دارد.
زمان مناسب برای مراجعه به پزشک
به طور کلی عوارض ناشی از اسلیو معده در یک بازه زمانی کوتاه به مرور زمان درمان می شوند. با این وجود در صورت بروز عوارضی نظیر عفونت، از دست دادن توانایی در نوشیدن مایعات، درد های مزمن، تب و لرز شدید، خونریزی، لخته شدن خون، افزایش دما بدن، ترشح چرک و قرمزی در ناحیه بخیه ضرورت دارد به متخصص باریاتریک مراجعه نمایید.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته