بیماری شایع پیتریازیس روزه آ یا جوش پولکی
- مجموعه: بیماری ها و راه درمان
پیتریازیس اغلب مسري نيست و بنابراين به ديگران منتقل نمي شود
پیتریازیس روزه (Pityriasis rosea) یا جوش پولکی یک بیماری شایع که باعث بثورات پوستی می شود اگر چه این بیماری ممکن است در هر سنی رخ دهد ولی اغلب در سنین 10 تا 35 سال می باشد. این بیماری اغلب عارضه خاصی ندارد ولی در خانمهای باردار می تواند خطرات جدی بدنبال داشته باشد.
علت پیتریازیس روزه آ
علت دقيق آن مشخص نيست. هيچ ميكروبي (باكتري، ويروس يا قارچ) به عنوان علت يافت نشده است اما انواع خاصي از ويروس هرپس انساني مي توانند در اين زمينه نقش داشته باشند. ربطي به غذا، داروها يا استرس ندارد. با اين وجود، برخي داروها (مثل داروهايي كه براي درمان آرتورز استفاده ميشوند) مي توانند سبب بثوراتي مشابه پیتریازیس روزه آ شوند.
پیتریازیس اغلب مسري نيست و بنابراين به ديگران منتقل نمي شود.
پیتریازیس روزهآ معمولاً سیر طبیعی خود را در طی 5 هفته تا 5 ماه طی میکند
علایم شایع پیتیریازیس روزهآ
بثورات پوستی کمرنگ که اغلب بهصورت نواحی بیضی یا گرد صورتی کمرنگ یا قهوهای روشن در چینهای پوستی دیده میشود. ممکن است در ابتلا یک لکه پوستی بزرگتر (لکه پیشقراول) قبل از سایر ضایعات ظاهر گردد. این ضایعات ممکن است طرح درخت کریسمس را در ناحیه قفسه سینه یا پشت ایجاد کنند.
♦ خستگی خفیف
♦ خارش که معمولاً خفیف است.
♦ تب و سردرد خفیف گاهگاهی
عواقب موردانتظار
پیتریازیس روزهآ معمولاً سیر طبیعی خود را در طی 5 هفته تا 5 ماه طی میکند و هیچ دارو یا درمانی برای کوتاه کردن سیر آن وجود ندارد ولی خارش و علایم آزارنده آن را میتوان با درمان کاهش داد.
ضایعات پوستی این اختلال جوشگاه بهجای نمیگذارند مگر در صورت بروز عفونت ثانویه. بروز ضایعات جدید تا چندین هفته ادامه مییابد. بهنظر میرسد با برطرف شدن یک دوره بیماری مصونیت مادامالعمر حاصل میشود.
اگر چه پیتریازیس روزهآ احتمالاً ناشی از یک عامل عفونی است، خود بیماری مسری نیست. سرایت بیماری حتی با تماسهای نزدیک خانوادگی نیز نامحتمل است.
عوارض احتمالی
عفونت ثانویه باکتریایی ضایعات پوستی.
قرصهاي آنتي هيستامين مي توانند به كاهش خارش كمك نمايند
درمان پیتیریازیس روزهآ چيست؟
پیتریازیس روزه آ يك بيماري خود محدود شونده است كه در حالت طبيعي خود به خود از بين ميرود. اغلب 2 تا 10 هفته طول مي كشد اما مي تواند تا 5 ماه نيز باقي بماند. اگرچه اين بثورات بدون برجاي گذاشتن زخمي از بين مي رود اما برخي افراد متوجه مي شوند كه به مدت چند ماه لكه هاي بيرنگي از آنها بر پوست باقي مانده است.
از مصرف صابونهاي معطر، آب گرم، پارچه هاي پشمي و مصنوعي اجتناب كنيد اين كار به كاهش هرگونه خارش پوستي كمك مي كند. اگر بثورات خارش داشت تا جاي ممكن سعي كنيد نخارانيد.
تصور مي شود خاراندن سبب بدتر شدن آن مي شود و با يك خاراندن معمولي ممكن است يك سيكل شرورانه خارش تكرار شود (يعني هر چه بيشتر بخارانيد خارش بيشتر مي شود و هر چه خارش بيشتر شود بيشتر مي خارانيد و اين روند ادامه دارد.)
قرصهاي آنتي هيستامين مي توانند به كاهش خارش كمك نمايند. مي تواند پزشك انها را تجويز كند يا خود از داروخانه تهيه نمائيد. اگر خارشتان خيلي شديد باشد ممكن است پزشكتان كرم استروئيد تجويز نمايد.
اگر علائمتان خيلي شديد باشد ممكن است به يك متخصص پوست ارجاع داده شويد كه درمان با نور فرابنفش را برايتان تجويز نمايد.
پیتریازیس روزه آ يك بيماري خود محدود شونده است
درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
- اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دارای علایم پیتریازیس روزهآ باشید.
- بروز موارد زیر در طی درمان:
- تب بالاتر از 3/38 درجه سانتیگراد
- علایم عفونت (گرمی، قرمزی، احساس درد در لمس ضایعه، درد و تورم) در بثورات پوستی
گردآوری: بخش سلامت بیتوته
منابع:irteb.com
myhealth.ir