انواع عینک های آفتابی
- مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان
چه نوع عینک آفتابی استفاده کنیم؟
انواع عینک های آفتابی
کارخانه های سازنده عینک برای حفاظت چشم در مقابل اثرات مضر آفتاب، طرح های جدیدی از عینک آفتابی را ارائه کرده اند. این سازندگان قول حفاظت از چشم در مقابل اشعه ماورای بنفش یا دیگر انواع تشعشات طبیعی را می دهند.
عینک های آفتابی که 99 درصد از اشعه ماورای بنفش را جذب می کنند
توصیه می شود همواره عینک آفتابی را خریداری کنید که این خاصیت را داشته باشد. حضور طولانی مدت در مقابل اشعه ماورای بنفش یا (UV) و آفتاب، با برخی بیماری های چشمی ارتباط دارند.
چه عدسی های پلاستیکی و چه عدسی های شیشه ای تا حدی اشعه ماورای بنفش را جذب می کنند، ولی جذب UV توسط این عدسی ها را می توان با اضافه نمودن مواد شیمیایی به ماده اصلی لنز و یا پوشاندن لنز با ماده ای مخصوص ارتقا داد.
همواره عینک آفتابی را خریداری کنید که 99 تا 100 درصد اشعه UV را جذب کند.بعضی کارخانه های سازنده عینک برچسب هایی را روی محصول خود نصب می کنند با این مضمون که: "جذب UV تا بیش از 400 نانومتر صورت می گیرد"، که این نیز به معنای همان جذب 100 درصد اشعه UV است.
عینک های آفتابی که 90 درصد اشعه مادون قرمز را جذب می کنند
طول موج های مادون قرمز بخش غیرقابل رویت نور بوده (طول موج آن ها بلندتر از طول موج نور قابل رویت است) و سبب تولید گرما می شوند.
بخش مادون قرمز نور خورشید ناچیز بوده و چشم نیز این طول موج را به خوبی تحمل می کند. بعضی کارخانه های سازنده عینک های آفتابی ادعای حفاظت از چشم در مقابل اشعه مادون قرمز را دارند و حال آن که تحقیقات موجود رابطه محکمی را بین بیماری های چشمی و اشعه مادون قرمز نشان نداده اند.
عینک آفتابی
عینک آفتابی بلوک کننده نور آبی
اینکه نور آبی برای چشم مضر باشد، هنوز مورد بحث است. عدسی هایی که جلوی عبور نور آبی را می گیرند، ته رنگ کهربایی داشته و سبب می شوند محیط اطراف به رنگ زرد یا نارنجی دیده شود.
لنزهای رنگی سبب می شوند که اشیای دور، به ویژه در شرایطی مثل برف یا غبار واضح تر دیده شوند. از این نظر عینک های آفتابی کهربایی مزبور بیشتر توسط اسکی بازان، شکارچیان، قایقرانان و یا خلبانان استفاده می شود.
عینک آفتابی
عینک های پلاریزه یا ضد انعکاس
عینک آفتابی پلاریزه - عدسی های پلاریزه خیرگی نور خورشید را که از سطوحی صاف مثل سنگ فرش خیابان ها و یا سطح آب انعکاس می یابد، از بین می برند. از این نظر در مواردی مثل رانندگی یا ماهیگیری می توانند بسیار مفید باشند.
"پلاریزاسیون" عدسی های مزبور هیچ تاثیری بر جذب اشعه UV نخواهد داشت، ولی بسیاری از عدسی های پلاریزه امروزی خاصیت جذب اشعه UV را نیز دارند.
بر چسب عینک مورد نظر خود را از این نظر بررسی کنید که آیا بیشترین خاصیت جذب UV را دارد؟
عینک آفتابی
عینک آفتابی آیینه ای
عینک آفتابی آیینه ای- پوشش آیینه ای در واقع لایه نازکی از مواد فلزی مختلف است که به روی سطح عدسی های معمولی کشیده شده است.اگرچه پوشش مزبور مقدار نور ورودی به چشم شما را کاهش می دهد، اما قابلیت حفاظت کامل از چشم شما در مقابل اشعه UV را نخواهد داشت.
عینک های فتوکرومیک
یک عینک فتوکرومیک به طور خودکار، در مقابل نور زیاد تیره شده و در نور کم روشن تر می شود. در بیشتر موارد، تیره شدن شیشه عینک، ظرف نیم دقیقه صورت می گیرد و حال آن که روشن تر شدن آن حدود پنج دقیقه طول می کشد.
این عینک های آفتابی از نظر رنگ نیز به صورت یکنواخت و یا سایه روشن عرضه می شوند. گرچه عینک های فتوکرومیک از نظر جذب UV می توانند عینک های خوبی باشند، ولی مدت زمانی طول می کشد تا با شرایط مختلف نوری (به طور ناخواسته) سازگار شوند.
********عینک آفتابی********
عینک های آفتابی سایه روشن (Gradient)
رنگ عدسی های سایه روشن از بالا به سمت پایین (تک سایه) و یا از بالا و پایین به سمت وسط (دو سایه) تغییر می کند و در واقع سایه روشن می شود.
عدسی های سایه روشن تک سایه (تیره در بالا و روشن تر در پایین) می توانند خیرگی نور آسمان را از بین برده و در عین حال امکان دید مناسبی را از قسمت پایینی فراهم کنند. این عینک های آفتابی برای ورزش شیرجه هم مناسب هستند، زیرا جلوی دید شما از تخته شیرجه را نمی گیرند. ولی عینک های مزبور برای شرایط برفی و یا در ساحل دریا مناسب نیستند.
عدسی های سایه روشن دو سایه (تیره در بالا و پایین، روشن در وسط) ممکن است برای ورزش هایی از قبیل قایقرانی یا اسکی (که نور از سطح آب یا برف بازتاب می کند) مناسب تر باشند.
عینک آفتابی
عینک های کمربندی (Wrapround)
عینک های آفتابی کمربندی طوری طراحی شده اند که مانع ورود نور از کناره های قاب عینک و رسیدن آن به چشم می شوند.
مطالعات نشان داده که میزان ورود اشعه UV به چشم از اطراف قاب عینک های معمولی به قدری زیاد است که می تواند اثر مفید عدسی های محافظ را کاهش دهد.از این نظر، عینک های آفتابی کمربندی که قاب بزرگی دارند و چشم را از تمامی زاویه ها می پوشانند، مفیدترند.
عینک های آفتابی تراش داده شده و صیقلی
بعضی عینک های غیرطبی توسط کارخانه های سازنده شان طوری تراش و صیقل داده می شوند که کیفیت نهایی عدسی آنها تا حد مناسبی ارتقا می یابد. البته عینک هایی که از تراش و صیقل مناسبی برخوردار نیستند، به چشم شما آسیبی نمی زنند.
قبل از هر چیز مطمئن شوید که عدسی عینک آفتابی مورد نظر شما ساخت مناسبی داشته است. جهت قضاوت در مورد کیفیت عینک غیرطبی خود، به یک چیز مستطیل شکل مثل موزاییک کف اتاق خود نگاه کنید. عینک را در فاصله دلخواه نگاه داشته و یک چشم خود را بپوشانید. عینک را به آهستگی از یک سمت به سمت دیگر و سپس به بالا و پایین حرکت دهید. اگر خطوط در تمام موقعیت ها مستقیم به نظر برسند، عدسی مناسبی را انتخاب کرده اید. ولی اگر خطوط در هم بروند، به خصوص اگر این خطوط در میدان مرکزی عدسی این گونه به نظر برسند، باید عینک دیگری را امتحان کنید.
عینک های ضد ضربه
تمام عینک های آفتابی باید معیارهای تعیین شده از سوی "اداره غذا و داروی آمریکا" FDA)) را تضمین نمایند. (در کشور ما هیچگونه کنترلی روی عرضه این قبیل عینک های آفتابی وجود ندارد و استفاده از آنها بیشتر جنبه تزیینی دارد تا محافظتی).
هیچ عدسی (شیشه) عینکی ضد ضربه نیست، ولی احتمال شکستن عدسی های پلاستیکی (بعد از برخورد یک توپ یا سنگ)، نسبت به عدسی های شیشه ای کمتر است.
جنس اکثر عدسی های عینک های آفتابی غیرطبی، پلاستیک است. پلاستیک پلی کربنات که در بسیاری از عینک های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد، گرچه سفت است، ولی به آسانی خراش برمی دارد. چنانچه قرار است عدسی از این جنس خریداری نمایید، حتما عینکی را انتخاب کنید که خاصیت ضد خش داشته باشد.
منبع: مرکز تخصصی چشم پزشکی نور