بلند کردن صدا در نماز برای اشاره به چیزی چه حکمی دارد؟
- مجموعه: احکام دینی
حکم بلند کردن صدا در نماز برای اشاره به چیزی
فهماندن مطلبی به دیگران هنگام نماز با بلند خواندن
آیا گفتن ذکر با صدای بلند به قصد فهماندن مطلبی به دیگران نماز را باطل می کند؟
پاسخ آیت الله خامنه ای : اگر شخص در حالت نماز، کلمه را با قصد ذکر بگوید مانند اینکه بگوید «الله اکبر» و موقع گفتن آن، صدا را بلند کند تا مطلبی را به دیگری بفهماند، اشکال ندارد؛ ولی چنانچه به قصد اینکه مطلبی را به کسی بفهماند ذکر بگوید، اگرچه قصد ذکر داشته باشد، نماز باطل می شود.
گاهى هنگام خواندن نماز واجب متوجه کودکى مىشويم که در حال انجام کار خطرناکى است، آيا جايز است بعضى از کلمات سوره حمد يا سوره ديگر يا بعضى از ذکرها را بلند بخوانيم تا کودک يا کسانى که در خانه هستند، متوجه شوند و خطر رفع گردد؟ اگر هنگام قيام نماز دست يا ابرو را براى فهماندن چيزى به کسى و يا در جواب سؤال او تکان دهيم، آن نماز چه حکمى دارد؟
پاسخ آیت الله خامنه ای : اگر بلندکردن صدا هنگام قرائت آيات يا ذکرهاى نماز براى آگاه کردن ديگران، موجب خروج از هيأت نماز نشود، اشکال ندارد. مشروط به اين که قرائت و ذکر به نيت قرائت و ذکر باشد، و حرکت دادن دست يا چشم و ابرو اگر مختصر و به نحوى باشد که با استقرار و آرامش و يا هيأت نماز منافات نداشته باشد، موجب بطلان نماز نمىگردد.
بلند گفتن ذکر توسط امام به قصد تفهیم چیزی به مأمومین
پرسش : اگر امام ذکرهای نماز را به نیت استحباب یا ذکر مطلق یا واجب بگوید و درکنار این نیت ها قصد داشته باشد که صدایش را نیز به مأمومین برساند و چیزی را بفهماند نمازش اشکال دارد؟
پاسخ : مانعی ندارد اما در مورد تسبیحات اربعه که باید آهسته بخواند مجاز نیست.
مساله آیت الله مکارم شیرازی : ذكر خدا، قرائت قرآن و دعا، در هر جاي نماز جايز است، اگر جمله اي را مانند الله اكبر به قصد ذكر خدا بگويد، اما در موقع گفتن، صدا را بلند كند كه چيزي را به ديگري بفهماند اشكال ندارد، ولي دعا و ذكر به زبانهاي غير عربي اشكال دارد.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته