همه چیز درباره ی موش خرماها ؛ موجوداتی عجیب و دوست داشتنی
- مجموعه: گیاهان،حیوانات و آکواریوم
موش خرما را می توانیم نوعی آفت کش در نظر بگیریم
موش خرما چیست و چه فوایدی در زیست انسان ها دارد؟
معرفی موش خرما
موش خرما را می توانیم یکی از اعضای کوچک خانواده ی راسوها معرفی نماییم. بنابراین در جاهای مختلف، موش خرما را با نام خدنگ و راسو نیز می شناسند. این حیوانات بسیار کوچک اما زبر و زرنگ هستند. آن ها گوشت خوارند و دشمن سرسخت مارها به حساب می آیند. هرپست، نام گونه ای از انواع موش های خرما است که در ایران بیشتر پیدا می شود.
این حیوان بدنی کوچک، باریک و دراز با پاهای ریز و دمی دراز دارد. این موجود قدش از سی و شش سانتی متر تا چهل و پنج سانتی متر متغیر است. موش خرماها بیشتر بر روی سطح زمین می خوابند تا بتوانند خودشان را مستتر کنند.
رنگ خرمایی آن ها به راحتی این قابلیت را به شان می دهد تا از دید انسان ها دور بمانند. در ایران از هرپست به عنوان نوعی آفت کش استفاده می کنند. در ادامه درباره ی این موجود عجیب و دوست داشتنی، بیشتر برایتان صحبت خواهیم کرد :
موش خرما را می توانیم یکی از اعضای کوچک خانواده ی راسوها معرفی نماییم
موش خرما چگونه زندگی می کند؟
او در بین حیوانات یکی از شکارچیانی است که سرعت عمل بسیار بالایی دارد. اگر به رفت و آمد و حرکات موش خرما دقت کنید، متوجه می شوید که این حیوان، خیلی سریع از دیوار و درخت و جاهای دیگر بالا می رود و خیلی تند می دود. موش خرماها را می توانیم از آن دسته از حیواناتی معرفی کنیم که به زندگی گروهی عادت دارند و به لحاظ بقا، به شدت نسبت به یکدیگر وابسته هستند.
در این زمینه اگر نگاهی به خانه های موش خرماها بیندازید متوجه خواهید شد که آن ها در خاک خانه هایی با حفره های کنار هم ساخته اند. فعالیت این موجودات در شب کم شده و اوج فعالیت شان در روز است.
سریع بودن او در عکس العمل های مختلف، نشان می دهد که او هیچ سرو صدایی از خود نیز خارج نمی کند. در واقع پاهای کوچک و ریزش مانع از این می شود که صدایی در حین حرکت از او منتشر گردد.
حرکت جالب موش خرما در حین شکار این است که او برای اینکه تسلط کافی بر روی محیط اطراف و رفتار شکارش داشته باشد، بر روی دوپا می ایستد و این قابلیت او باعث می شود تا مهارتش در شکار، بیشتر و بیشتر گردد.
موش خرماها را می توانیم از حیواناتی معرفی کنیم که به زندگی گروهی عادت دارند
زیستگاه موش خرما کجاست؟
موش خرما از گل و لای بیزار است و عموما در مناطقی که گل وجود داشته باشد زندگی نمی کند. مناطق گرم خشک مانند نخلستان ها و زمین های کشت شده، بهترین مکان برای زندگی راسوها و یا همان موش خرماها می باشند.
خشک بودن زمین باعث می شود تا آن ها بتوانند راحت از هر وقت دیگری، خانه های خود را درون حفره های مختلف داخل زمین، تعبیه کنند. با توجه به این ویژگی ها که انتخاب راسوها برای زندگی دارد، مناطق جنوبی ایران می تواند یکی از بهترین انتخاب ها برای زندگی راسوها باشد.
خرمشهر، جنوب زابل و مرز ایران و افغانستان از جمله مناطقی هستند که موش خرما یا همان راسوها به وفور وجود دارند. اما در کنار این مناطق، شهر رامهرمز که در استان خوزستان واقع شده است را می توانیم معدن و منطقه ی اصلی زندگی موش خرماها در ایران معرفی کنیم.
یک ویژگی جالب درباره ی موش خرماها این است که این حیوانات بر خلاف تصور خیلی از افراد، خیلی سریع به صورت دست آموز و خانگی در می آیند. همین موضوع و علاقه ی آن ها به مار و عقرب باعث می شود تا به عنوان یک آفت کش قوی برای کشاورزان کاربرد داشته باشند و به عنوان حیوانات خانگی، در مزارع آن ها زندگی کنند.
موش خرماها از چه چیزی تغذیه می کنند؟
موش خرماها اغلب گوشت خوار هستند اما خوب در مواقع نیاز، گیاه خوار هم می شوند. بنابراین می توانیم این حیوانات را همه چیز خوار بنامیم. آن ها دوست انسان ها و کمک آن ها در کنترل مارهایی هستند که در مزارع وجود دارند و یا به یک منطقه حمله می کنند.
این حیوانات مارها شکار می کنند و میخورند. به همین دلیل در مناطقی که مار زیاد باشد، این حیوانات را رها می کنند تا از این مارها تغذیه کنند. با این حال انواع پرندگان، پستاندارن کوچک، تخم پرنده، حشرات و ریشههای گیاهان و حتی خرچنگ هم می توانند از جمله مواردی باشند که در لیست تغذیه ی موش خرماها قرار میگیرند.
موش خرماها اغلب گوشت خوار هستند اما خوب در مواقع نیاز، گیاه خوار هم می شوند
موش خرماها چگونه تولید مثل می کنند؟
هر موش خرما می تواند بین شش الی سیزده سال عمر مفید داشته باشد. نحوه ی تولید مثل موش خرماها هنوز مشخص نیست اما می توانیم خدمت تان عرض کنیم که آن ها دوره ی بارداری چهل و سه روزه دارند و فصل خاصی را برای زاد و ولد در نظر ندارند.
پس از هربار فارغ شدن از دوران بارداری، سه موش به دنیا می آید و نحوه ی نگهدار از آن ها عموما بر عهده ی مادر می باشد. در واقع این حیوانات می توانند در هر فصلی از سال و در هر مکانی، تولید مثل و باروری را تجربه نمایند.
سخن آخر
موش خرماها یکی از حیواناتی هستند که از خانواده های مختلف راسوها برای پرورش های خانگی هم خریداری می شوند. البته نگهداری از این موجودات ریز جلسه ی زبر و زرنگ در برخی از مواقع می تواند موجبات بروز حساسیت در کودکان زیر 12 سال را فراهم کند.
بنابراین حواستان باشد که برای نگهداری از این گونه ی حیوانات در خانه، مراقبت های خاص خودتان را داشته باشید. این حیوانات می توانند برای مناطقی که به پرورش طیور می پردازند بسیار خطرناک باشند و طیور را از بین ببرند. بنابراین همان طور که موش خرماها برای انسان می تواند در برخی مواقع کمک باشند، در برخی موارد هم می توانند خطرناک و آسیب زا ظاهر شوند. در نهایت اگر قصد دارید که از یک موش خرما در خانه خودتان نگهداری کنید، بهتر است که حواستان به کنجکاوی بیش از اندازه و سرعت بالای این حیوان باشد.
گردآوری: بخش علمی بیتوته