آشنایی با شرایط نگهداری گل آنتوریوم در آپارتمان
- مجموعه: گیاهان،حیوانات و آکواریوم
نحوه نگهداری و پرورش گل آنتوریوم
انتریوم گیاهی است از خانواده گل شیپوریان. بومی مناطق مرطوب گرمسیری جنگلی در جنوب آمریکا به نام گل فلامینگونیز معروف است.
آنتوریوم یا دم خوکی بومی کلومبیا است که در نگاه اول نگهداری آن سخته به نظر می رسد اما اگر گرما و رطوبت و خاک آن سبک باشد نگهداری آن سخت نیست.
دوام گل آنتوریوم زیاد بوده و 2 تا 3 ماه پایدار می ماند. آنتوریوم به طور کلی به سرما و آب سنگین و نمک دار، حساس است و در زمستان باید حدود 6 تا 8 هفته به آن استراحت داد یعنی مقدار آب را کم کنید و حرارت را 15 درجه سانتیگراد نگه دارید.
آنتوریوم به نور متوسط، هوای گرم، آبیاری فراوان، رطوبت نسبی 70 تا 90 درصد و خاک اسیدی احتیاج دارد.
شرایط نگهداری گل آنتوریوم :
نور مناسب برای گل آنتوریوم:
وجود نور کافی برای گلدهی لازم گل آنتوریوم لازم است اما از نور مستقیم بیزار است و نور مستقیم باعث سوختگی برگ ها و ایجاد ناحیه ی قهوه ای رنگ در برگ ها می شود و باید نور غیرمستقیم از پشت پنجره جنوبی داشته باشد.
همچنین مانع از گلدهی مناسب و کاهش رشد گیاه می شود.
آنتوریوم به نور متوسط، هوای گرم، آبیاری فراوان، رطوبت نسبی ۷۰ تا ۹۰ درصد و خاک اسیدی احتیاج دارد.
بهترین مکان نزدیک پنجره ی جنوبی است اما در فصل بهار و تابستان باید دقت کنید که نور ظهر به برگ های آن آسیب نرساند.
نور کم هم باعث کاهش گلدهی و رشد می شود.
آبیاری آنتوریوم:
خاک این گیاه همیشه باید مرطوب باشد اما این به معنی خیس و غرقابی بودن خاک نیست بلکه هر وقت سطح خاک شروع به خشک شدن کرد باید آبیاری شود.
هنگام آبیاری دقت کنید که آب حتما از گلدان خارج شود.
کمبود آب باعث سوختگی نوک و حاشیه برگ ها می شود. آبیاری بیش از اندازه هم باعث زردی برگ ها می شود.
هوای مرطوب را می پسندد پس می توانید برای تامین رطوبت آن از زیر گلدانی همراه با آب و قلوه سنگ استفاده کنید طوری که گلدان روی سنگ قرار بگیرد و با آب در تماس نباشد.
همچنین می توانید گاهی غبارپاشی انجام بدهید (اسپری آب روی برگ ها)
به آب سنگین و سرما بسیار حساس است در زمستان 6-8 هفته استراحت دارد بنابراین به آبیاری کمی نیاز دارد.
در بهار و تابستان زمانی که خاک آن خشک شد و زمستان هفته ای یکبار به آن آب بدهید.
تابستان هر روز و زمستان هفته ای یکبار آن را غبار پاشی کنید.
خاک گل آنتریوم:
در خاکی مرطوب با مواد ارگانیک زیاد بهترین رشد را دارد. این گیاه در تورب بسیار خوب رشد و نمو می کند.
همچنین در مخلوطی از 50٪ تورب 50٪ ماسه و یا 50٪ خاک برگ پوسیده و 50٪ ماسه می توانیم خاک آنتوریوم بکاریم.
به طور مثال می توان از ترکیب یک قسمت پیت ماس+یک قسمت خاک برگ+یک قسمت پرلیت استفاده کرد.
هر ترکیب دیگری که سبک و حاوی مواد آلی باشد مناسب است.
گلدان را زمانی تعویض کنید که ریشه ها از گلدان بیرون زده باشند یا خاک نشست کرده باشد.
در مورد کوددهی هم می توانید از کودهای ملایم مثل 10-10-10 و یا برای تشویق به گلدهی از 10-20-10 با نصف غلظت نوشته شده استفاده کنید.
خاک ارکیده و یا خاک بنفشه افریقایی برای آن مناسب است.
دما مناسب برای گل آنتوریوم :
دمای 21 برای آن عالی است فقط چند هفته در زمستان دمای 16 درجه نگهدارید تا بهار گل بدهد. درجه حرارت 15 تا 20 درجه سانتیگراد بهترین درجه حرارت برای گل كردن آن می باشد.
روش های تکثیر گل آنتوریوم :
• تکثیر از طریق تقسیم بوته به این صورت که، زمان تعویض گلدان با یک وسیله ی تیز مانند چاقو، توده ی ریشه را به همراه برگ ها از هم جدا کنید و در گلدان جداگانه ای قرار بدهید.
آنتوریوم دارای انبوهی از ریشه های آبدار، سست و گوشتی است كه به نظر می رسد گیاه را از داخل گلدان به خارج هل می دهد. به وسیله جداكردن توده ریشه ها در جائی كه گیاهان كوچک مجزا در كنار گیاه مادری مشاهده می شوند، تكثیر آنتوریوم صورت می گیرد. هرگز ریشه را به زور جدا نكنید و سعی كنید گیاهانی را از كنار پایه مادری جدا كنید، كه رشد فعال داشته و برگ های جدید تولید كرده اند.
سپس آنها را در گلدانی با قطر دهانه 13-11 سانتیمتر، حاوی كمپوست گلدانی با پایه پیت، بكارید. مراقب باشید گیاهچه به زیر خاك فرو نرود و كمی بالاتر از سطح خاک قرار بگیرد. دمای محیط را روی 24 درجه سانتیگراد تنظیم كرده و رطوبت را بالا نگه دارید. برای این منظور یا مرتب مه پاشی كنید و یا گلدان یا كیسه پلاستیكی شفاف بپوشانید.
• یک روش دیگر قلمه گیری است که در هر فصلی جز زمستان می شود قلمه هایی به طول 10-15 سانتی متر در بستر خاک برگ و پیت ماس یا هر ترکیب سبک دیگری قرار داد.
• یک روش دیگر جدا کردن پاجوش ها است. در اطراف یک بوته آنتوریوم ده ها پاجوش رشد می کند که با بیرون آوردن بوته از خاک به آسانی پاجوش ها جدا می شوند. و در گلدان جداگانه ای بکارید.
• از طریق بذر هم تکثیر می شود اما پروسه زمان بری است.
بیماری ها و آفات گل آنتوریوم :
ازجمله مهمترین آفاتی که ممکن است به گیاه آنتوریوم آسیب بزنند، شته، شپشک، کنه و مگس سفید هستند. این آفات به گیاه آنتوریوم حمله کرده و باعث از بین رفتن گیاه میشوند. برای از بین بردن این آفات میتوانید از روغنهای مخصوص باغبانی یا صابون استفاده کنید.
آنتراکنوز :
ایجاد لکه های قهوه ای سوخته بر روی اسپات و خامه از علائم اصلی بیماری است.گونه هایی از قارچ Colletothricum عامل اصلی ایجاد آنتراکنوز معرفی شده است.گسترش بیماری از طریق کنیدی های (اسپور)فراوان تولید شده صورت می گیرد. استفاده از سموم شیمیایی مانند دی تیو کارباماتها نظیر زینب،کاپتان و مانکوزب در جلوگیری از پیشرفت بیماری مؤثر است.
بیماری های گیاه آنتوریوم
سمیت مس :
لکه های زرد کم رنگ و گاهی کمی به صورت برآمده و پخش شده در سطح پهنک برگ از علائم کمبود عنصر مس می باشد. در استفاده از ریزمغذی های حاوی عنصر مس تا حد امکان باید دقت نمود.از مصرف بیش از اندازه بعضی از سموم قارچکش و باکتری کش نظیر اکسی کلراید مس که حاوی مقادیر زیادی از این عنصر می باشد باید اجتناب نمود.
لکه برگی و سوختگی گل در اثر قارچ فیتوفترا :
برگ ها رنگ پریده و نقاط قهوه ای تیره متمایل به سیاه به اشکال و اندازه های متفاوت در پهنک برگ نمایان می گردد.نقاط عفونی شده گسترش یافته و ممکن است تمام سطح برگ را فرا گیرد.
گونه هایی از قارچ Phytophthora می تواند علائم فوق را بر روی برگهای انتوریوم ایجاد نماید.عامل بیماری های گیاه آنتوریوم در شرایط گرم و مرطوب توانایی ایجاد خسارت بالایی را خواهد داشت.در صورت ابتلاء استفاده از بعضی از سموم قارچکش سیستمیک مانند فوزتیل آلومینیوم و نیز ریدومیل توصیه می گردد.
پوسیدگی پی تیوم ریشه :
ابتدا ریشه های فرعی نرم و پوسیده شده و در نهایت ریشه های اصلی فاسد می شوند.در صورت شدت آلودگی ،پوست ریشه ها به آسانی کنده می شوند.زردی بوته ها از علائم اصلی پوسیدگی ریشه محسوب می گردد.گیاه آلوده در نهایت پژمرده و خشک می شود.بیماری در هر موقع از سال می تواند بروز نماید و در مواقع گرم و مرطوب بر شدت بیماری افزوده خواهد شد.گونه هایی از قارچ خاکزی Pythium عامل بیماری می باشد.گسترش قارچ توسط خاک آلوده و نیز جریان آب آلوده صورت می گیرد.استفاده از خاک ضدعفونی شده با مواد تدخینی ضدعفونی کننده خاک ،رعایت بهداشت در هنگام کاشت و تعویض گلدانها و در نهایت ضدعفونی خاک با قارچ کش متالاکسیل به مقدار توصیه شده در کنترل بیماری مؤثر خواهد بود.
سوختگی باکتریایی :
لکه های سوخته احاطه شده با هاله زرد رنگ در اطراف برگها شروع به پیشروی به سمت رگبرگ اصلی برگ کرده و در نهایت لکه های قهوه ای متمایل به سیاه و سوخته قسمت اعظم برگ را فرا می گیرد. گونه هایی از باکتری Xanthomonas عامل بیماری است.در شرایط مرطوب و گرم شدت بیماری زیادتر بوده و انتقال باکتری توسط قطرات آب از برگی به برگ دیگر صورت می گیرد.حذف گلدانهای مشکوک و یا بیمار از گلخانه، جلوگیری از آبیاری مفرط و کاهش رطوبت نسبی و دمای گلخانه و پاشیدن محلول های مسی نظیر اکسی کلراید مس و محلول بردو یک درصد در جلوگیری از انتشار بیماری مؤثر می باشد.
سوالات متداول شرایط نگهداری گل آنتوریوم
چرا برگهای آنتوریوم پژمرده میشوند؟
کوددهی بیشازحد، آبیاری فراوان، نور مستقیم، آفات و شتهها
عوامل موثر در گلدهی آنتوریوم چیست؟
خاک و زه کشی مناسب، نور کافی و غیرمستقیم خورشید، دمای مناسب بین 21 تا 29 درجه سانتیگراد، رطوبت مناسب، کوددهی کافی، تعویض مرتب گلدان
در چه زمانی باید گلدان آنتوریوم را تعویض کرد؟
بیرون زدن ریشهها از خاک، بیحال بودن گیاه، پس از دوران گلدهی در زمستان
نکاتی برای نگهداری از گل آنتوریوم در منزل :
• اگر برگ ها براق بودن خود را از دست داده اند روزانه با آب ولرم برگ ها را آبپاشی کنید چون علت این امر می تواند هوای خشک باشد.
• هرچه پاجوش بزند گلدهی آن کمتر می شود پس پاجوش های آن را جدا کنید و در گلدان جدا بکارید.
• سه گرم پودر آهن را با یک قرص ال دی در یک لیتر آب حل کنید و هر ماه به آن بدهید تا همیشه گل بدهد.
• شاخه ی گل آنتوریوم دوام زیادی دارد به همین علت از آن در دسته گل ها زیاد استفاده می شود.
گردآوری: بخش علمی بیتوته