آموزش روش صحیح کاشت درخت
- مجموعه: گیاهان،حیوانات و آکواریوم
آموزش کامل و جامع کاشت نهال درخت
کاشت نهال درخت، یکی از کارهای لذتبخش و مفید است که هم به محیط زیست کمک میکند و هم میتواند منجر به تولید محصولات ارگانیک شود. اما برای اینکه این کار به خوبی انجام شود، نیاز به دانستن نکات مهمی است. در این مقاله، ما به صورت جامع مراحل کاشت نهال درخت را از انتخاب نهال مناسب تا مراقبتهای پس از کاشت را بررسی خواهیم کرد.
انتخاب نهال مناسب
اولین و مهمترین مرحله در کاشت نهال، انتخاب نهال مناسب است. نکاتی که در این مرحله باید به آنها توجه کنید عبارتند از:
نوع درخت: با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، نوع خاک و هدفی که از کاشت درخت دارید، نوع درخت مناسب را انتخاب کنید.
سن نهال: معمولاً نهالهای یکساله یا دوساله برای کاشت مناسبتر هستند.
سلامت نهال: نهال باید سالم، عاری از آفت و بیماری و دارای ریشههای قوی باشد.
منطقه آب و هوایی: نهالی که انتخاب میکنید باید با شرایط آب و هوایی منطقه سازگار باشد.
آمادهسازی محل کاشت نهال
قبل از کاشت نهال، باید محل کاشت را به خوبی آماده کنید. مراحل آمادهسازی به شرح زیر است:
آماده سازی محل کاشت نهال :
آماده سازی محل یک گام بسیار مهم در یک پروژه درختکاری موفق است. بدون خاک ورزی و آماده سازی خاک به کاشت باغ فکر نمی کنید. همین امر در مورد کاشت درخت نیز صدق می کند. هر گونه علف و علف های هرز رقیب را که رطوبت و مواد مغذی را از نهال های جدید می گیرد حذف کنید تا نهال های تازه کاشته شده شانس بیشتری برای زنده ماندن داشته باشند.
محل کاشت به خوبی آماده شده، کلید کاشت موفق درخت است. اگر محل کاشت شما یک مزرعه هموار کف زمین باشد، آماده سازی کل منطقه قابل قبول است. در غیر این صورت، باقی ماندن پوشش گیاهی بین ردیف ها می تواند به جلوگیری از فرسایش بیش از حد خاک کمک کند.
دو روش آماده سازی محل، مکانیکی و شیمیایی است. آماده سازی مکانیکی مکان شامل حذف فیزیکی هر گونه پوشش گیاهی رقیب از محل کاشت است. برای کاشت های کوچک، چمن و علف های هرز را از نقطه ای به قطر 3 فوت که هر درخت باید در آن کاشته شود، بردارید. برای کاشت های بزرگتر، نوارهایی به عرض 3 فوت را شخم بزنید یا دیسک کنید که ردیف ها در آن کاشته شوند. باقی ماندن پوشش گیاهی بین ردیف ها به جلوگیری از فرسایش خاک کمک می کند. با این حال، اگر محل کاشت شما یک مزرعه هموار کف زمین است، خوب است که کل منطقه را آماده کنید.
آماده سازی شیمیایی محل کاشت، شامل استفاده از علف کش ها برای کنترل پوشش گیاهی رقیب است. معمولاً علف کش را به صورت لکه ای در اطراف هر نهال یا در نوارهایی که ردیفهای درخت کاشته میشوند اسپری میکنند.
علف کش های مختلفی با ویژگی های بسیار متفاوت وجود دارد. برخی علف ها را می کشند. برخی دیگر علف های هرز پهن برگ را می کشند. متأسفانه، برای علفکشهایی که برای از بین بردن علفهای هرز پهن برگ طراحی شدهاند، یک نهال درخت سخت مانند یک علف هرز پهن برگ به نظر میرسد. بنابراین، انتخاب علف کش مناسب و استفاده از آن در زمان مناسب و به شیوه مناسب برای کاشت درختان چوب سخت بسیار مهم است. اگر در حال کاشت درختان مخروطی هستید، کمی آزادی عمل دارید. همیشه برای آخرین توصیه ها با یک باغبان حرفه ای تماس بگیرید و همیشه دستورالعمل های برچسب را دنبال کنید.
انتخاب نهال :
از آنجایی که یک نهال رطوبت و مواد مغذی را از خاک دریافت می کند، مهم است که گونه را با نوع خاک محل کاشت خود مطابقت دهید. برخی از گونه ها خاک های مرطوب را ترجیح می دهند. برخی دیگر، مانند کاج برگ کوتاه، در خاک های خشک تر رشد می کنند. اکثر درختان قادر به تحمل رشد در طیف وسیعی از انواع خاک هستند، اما در انواع خاکی که برای آن مناسب هستند بهترین رشد را خواهند داشت.
همچنین میزان نور خورشیدی که نهال دریافت می کند را در نظر بگیرید. بیشتر درختان نور کامل خورشید را ترجیح می دهند، بنابراین کاشت درختان در مزارع قدیمی ایده آل است. گونه های دیگر نیاز به سایه دارند و اگر در نور کامل خورشید کاشته شوند احتمالاً از بین می روند. یک بار دیگر، برای توصیه با یک باغبان حرفه ای تماس بگیرید. به یاد داشته باشید، گونه های مناسب با مکان انتخاب کنید.
نهال درخت را در پاییز برای تحویل یا تحویل بهار سفارش دهید.
کاشت نهال ها در زمان مناسب به سیستم ریشه آنها اجازه می دهد تا قبل از قرار گرفتن در معرض تغییرات فصلی مانند دمای بالا، بارندگی کم و باد زیاد، به خوبی مستقر شوند. کاشت پاییزه توصیه نمی شود زیرا چندین احتمال را برای شکست کاشت ایجاد می کند: یخ زدگی (تورم خاک ناشی از چرخه های مکرر انجماد و ذوب)، خشک شدن نهال ها، بیماری، آسیب به حیات وحش و آسیب زمستانی.
از کاشت نهال در زمانی که محیط بیش از حد مرطوب یا خشک است خودداری کنید، زیرا کاهش آب یا تنش خشکی می تواند منجر به بقا و رشد ضعیف نهال شود. در کل مکانی را انتخاب کنید که نور کافی داشته باشد و از بادهای شدید در امان باشد.
خاک زراعی خوب را در حالت خشک، وقتی در مشتتان بگیرید و فشار دهید به هم می چسبد و فشرده می شود ولی با یک ضربه کوچک از هم جدا شده و دوباره پودر مانند می شود. خاک زراعی بد به شدت چسبنده است و از هم جدا نمی شود. خاک فقیر هم رنگ و روی جالبی ندارد و به زردی و خاکستری می گراید و برای باغچه خوب نیست.
آماده سازی زمین : آماده سازی محل یک گام بسیار مهم در یک پروژه درختکاری موفق است. بدون خاک ورزی و آماده سازی خاک به کاشت باغ فکر نمی کنید. همین امر در مورد کاشت درخت نیز صدق می کند. هر گونه علف و علف های هرز رقیب را که رطوبت و مواد مغذی را از نهال های جدید می گیرد حذف کنید تا نهال های تازه کاشته شده شانس بیشتری برای زنده ماندن داشته باشند.
حفر چاله : چالهای به اندازه کافی بزرگ حفر کنید تا ریشههای نهال به راحتی در آن جای بگیرند.
بعضی درختان میوه مانند گلابی یا گردو ریشه اصلی Tap root خیلی محکم و درازی دارند و برای این درختان لازم است که چاله عمیق تری کنده شود. عرض نیم متر برای مثال و عمق 75 سانتی متر برای خاکی که مناسب است کنده می شود ولی اگر محل شما کاملا نامناسب و سنگلاخی است می توانید تا دو متر عمق و یک متر عرض بکنید و با خاک خوب پر کرده و درختکاری کنید. در کل عمق و قطر گودال باید از عمق و طول ریشهها بیشتر باشد.
محل چاله باید عاری از ریشه های گیاهان دیگر باشد.
برای باغ معمولا توصیه می شود این چاله را از پاییز بکنید و آماده بگذارید تا بهار که میخواهید کشت کنید رطوبت درون چاله افزایش یافته و موجودات ذره بینی در محل چاله آماده خدمتگذاری به نهال جدید باشند.
در حال حاضر تراکتورهای مجهز به چالهکن نیز وجود دارند و می توانند سرعت چاله کنی را چندین برابر کرده و هزینه کارگر را پایین تر بیاورند.
تهیه خاک مناسب: مخلوطی از خاک باغچه، کود پوسیده و ماسه برای پر کردن چاله مناسب است.
آماده سازی نهال :
تا قبل از کاشت باید ریشهها را پاشنه پوشی کرد. یعنی ریشهها نباید در معرض نور و هوا باشد و بهتر است اطراف ریشهها را با خاک یا ماسه یا کیسه پلاستیکی سیاه پوشاند.
معمولا شب قبل از کاشت، نهال ها را در آب می گذارند تا ریشهها به اندازه کافی آبگیری کنند و رقابت اسمزی بین خاک و ریشه اگر بوجود آمد ریشه ها آب از دست ندهند و خشک نشوند.
ریشه های نهالی که می خرید باید کاملا قوی و سالم باشد. در هنگام در آوردن گیاه ریشهها صدمه می بیند. این قسمتهای صدمه دیده را با قیچی تیز و تمیز باید هرس کنید. تا سطح تماس محل زخم با خاک کمتر شده و احتمال بروز بیماریهای قارچی کاهش یابد. این عمل همچنین موجب تحریک ریشه به تولید ریشه های فرعی می شود.
از طرف دیگر چون حجم ریشهها در اثر انتقال کم شده است. بهتر است حجم ساقهها را نیز هرس کرد تا ریشه و ساقه متناسب باشند.
عمل پرالیناژ :
در مقیاس بزرگ برای اینکه درصد موفقیت کاشت درختان بیشتر شود، پرالیناژ تمهیدی است که کمک زیادی به باغبان می کند. این عمل عبارت است از آغشته کردن ریشه نهال به موادی چسبنده و ضدعفونی کننده.
در یک بشکه 100 لیتری آب مقدار 10 کیلوگرم رس الک شده + 5 کیلوگرم پهن الک شده + 300 گرم سم قارچ کش مانند بنومیل مخلوط می کنند. و ریشه نهال را درون آن فرو برده و سپس می کارند.
رس و پهن به ریشه ها می چسبد و به دلیل خاصیت های مختلفی که خداوند به آنها داده موجب ترمیم زخم های ریشه و حفظ رطوبت اطراف ریشه و تامین مواد غذایی اولیه مورد نیاز ریشه می شوند. سم قارچ کش نیز که فعالیت قارچها را در اطراف ریشه کم می کند.
این عمل در هر مقیاسی قابل انجام است و شما می توانید به جای 100 لیتر آب از 10 لیتر آب+1 کیلوگرم رس+نیم کیلوگرم پهن + 30 گرم سم قارچ کش استفاده کنید برای کاشت چند نهال از این مخلوط استفاده کنید.
قرار دادن نهال در چاله: نهال را به آرامی در چاله قرار دهید به طوری که یقه نهال (محل اتصال ریشه به تنه) هم سطح با سطح خاک باشد. نحوه قرار دادن نهال در چاله مهم است، محل پیوند باید تقریبا 15 سانتیمتر از سطح خاک بالاتر قرار بگیرد. همچنین ریشه ها باید مرتب در خاک قرار بگیرند و درهم پیچیده نباشند. می توانید وسط گودال مقداری خاک به صورت کله قند بریزید و شاخه نهال را روی خاک به صورت عمود قرار بدهید و ریشه ها را در اطراف خاک مرتب قرار بدهید.
روی ریشه ها را با خاک بپوشانید، می توانید اطراف ساقه نهال را به صورت کاسه شکل بدهید تا آب اطراف آن بیشتر جمع شود و به مرور ته نشین شود. خاک اطراف نهال را فشار بدهید تا محکم شوند و هوا بین ریشه ها نماند، می توانید از ضربات پا استفاده کنید.
در صورتیکه محل شما بادگیر است و یا نهال شما ضعیف است. همراه با نهال یک قیم محکم نیز کنار نهال قرار دهید تا باد نهال را خم نکند و نشکند. و این قیم ممکن است لازم باشد چند سال در کنار نهال باقی بماند.
پس از کاشت، نهال را به خوبی آبیاری کنید.
چطور درخت بکاریم؟
نهال های ریشه عریان:
ریشه درخت را به مدت 3-6 ساعت در آب قرار بدهید.
چاله های بزرگتر از ریشه حفر کنید.
نهال را به صورت عمودی و بدون فشار آوردن به ریشه داخل چاله قرار بدهید.
چاله را پر کنید و آبیاری کنید.
اندکی کود اطراف چاله بریزید بدون اینکه به تنه درخت برخورد کنند.
در خت را هر 7-10 روز یکبار آبیاری کنید.
نهال هایی با ریشه های پوشانده شده :
در نهال و درختانی که اطراف ریشه را پوشانده اند لازم نیست ریشه ها را داخل آب قرار بدهید باید چاله ای حفر کنید و نهال را با خاک و کودهای اطرافش در چاله قرار بدهید و اطراف و روی آن ها را با خاک بپوشانید و کمی فشار بدهید و آبیاری کنید.
مراقبت های پس از کاشت :
آبیاری منظم: در سال اول کاشت، به آبیاری منظم نهال توجه کنید.
علف زایی: علفهای هرز را به طور مرتب از اطراف نهال حذف کنید.
کوددهی: در فصول رشد، میتوانید از کودهای مناسب برای تقویت رشد نهال استفاده کنید.
هرس: هرس درخت به منظور شکلدهی و افزایش باروری آن ضروری است.
حفاظت در برابر آفات و بیماریها: با استفاده از روشهای طبیعی یا سموم ارگانیک، درخت را در برابر آفات و بیماریها محافظت کنید.
نکات مهم :
بهترین زمان کاشت: بهترین زمان برای کاشت نهال در فصل پاییز یا اوایل بهار است.
عمق کاشت: یقه نهال باید هم سطح با سطح خاک باشد.
فاصله کاشت: فاصله کاشت نهالها به نوع درخت و اندازه نهایی آن بستگی دارد.
خاک مناسب: خاک باید دارای زهکشی خوب باشد و مواد آلی کافی داشته باشد.
نتیجه گیری :
کاشت نهال درخت، یک کار ساده اما مهم است که نیاز به دقت و توجه دارد. با رعایت نکات گفته شده در این مقاله، میتوانید نهالهای سالم و پرباری را پرورش دهید و به محیط زیست کمک کنید.
گردآوری: بخش علمی بیتوته