آشنایی با آکواریوم گیاهی



گیاهان آکواریوم, انواع آکواریوم های گیاهی

آکواریوم های گیاهی پرطرفدارترین نوع آکواریوم در سراسر جهان هستند

آکواریوم های گیاهی پرطرفدارترین نوع آکواریوم در سراسر جهان هستند. آکواریوم های گیاهی نوعی از آکواریوم های آب شیرین هستند که با گونه های مختلف گیاهان طبیعی تزیین شده اند.

انواع آکواریوم های گیاهی

با توجه به پیشرفت های موجود در سالهای اخیر در زمینه راه اندازی آکواریوم های گیاهی همه روزه اطلاعات متنوع در این زمینه در منابع موجود ارائه می شود و بسیاری از این اطلاعات به اندازه کافی قابل اطمینان نیستند، بنابراین امکان معرفی آنها به صورت قانون امکانپذیر نمی باشد.

 

آکواریوم مجموعه ای متشکل از لوازم و متعلقات (مانند شیشه، فیلتر و سایر لوازم) و جانداران آبزی شامل گیاهان، ماهی ها و سایر موجودات (انواع میگو و حلزون) می باشد و مهمترین نکته ایجاد یک تعادل پایدار در این فضای شیشه ای می باشد.

 

آکواریوم های گیاهی را می توان در تقسیم بندی های جداگانه ای چه از نظر تجهیزات و چه از نظر نوع طراحی داخلی آن بررسی نمود. در ابتدا و در تقسیم بندی اول، آکواریوم های گیاهی را از نظر تجهیزات و امکانات، به دو دسته تقسیم می کنند:

 

1- آکواریوم های گیاهی با امکانات کم

2- آکواریوم های گیاهی با امکانات حرفه ای

 

همان گونه که از نام آنها پیداست تفاوت بین این دو دسته آکواریوم گیاهی به امکانات و به تبع آن، نوع گیاهانی که می توان در آن پرورش داد، باز می گردد. در آکواریوم های گیاهی با امکانات بالا از سیستم دی اکسید کربن پیوسته (Continues)، نور شدید، کود بستر و کودهای مایع با دوز بالا استفاده می شود که امکان نگهداری از گیاهان متنوع تری را برای علاقمندان ایجاد خواهد کرد.

 

آکواریوم های گیاهی با امکانات کم فاقد سیستم دی اکسید کربن پیوسته و نورهای شدید هستند و در مواردی حتی از کودهای قرص در بستر ماسه سیلیس (که مواد مغذی کمی دارد) استفاده می شود و در صورت استفاده از کودهای مایع دوز آن کم است.

 

مزایای آکواریوم های گیاهی

آکواریوم گیاهی, درباره آکواریوم گیاهی

سرعت رشد طراوت و شادابی گیاهان از مزایای آکواریوم های گیاهی حرفه ای می باشد

 

از مزایای آکواریوم های گیاهی حرفه ای با امکانات بالا می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1. امکان استفاده از گیاهان متنوع تر.

2. سرعت رشد مناسب، طراوت و شادابی گیاهان

3. زیبایی بیشتر.

 

4. امکان کنترل بیشتر.

5. کمبود مشکلاتی مانند رشد جلبک ها.

6. هزینه راه اندازی کم.

 

هنر طراحی فضای آکواریوم شامل چیدمان گیاهان و همچنین صخره ها، سنگ ها و چوب ها (که به مجموعه آنها، فضای سخت یا هارداسکِیپ می گویند) به شیوه ای زیبا و چشم نواز در یک فضای شیشه ای است که می توان آن را هنر طراحی باغبانی زیر آب نامید.

 

طراحی آکواریوم شامل سبکه ای مجزایی می باشد مانند سبک هلندی که شبیه به باغ های هلندی می باشد و یا سبک ژاپنی که الهام گرفته از طبیعت است و عموماً شامل ماهی ها نیز می باشند.

 

هرچند امکان طراحی اکواریوم هایی بدون ماهی و یا گیاهان نیز وجود دارد. هرچند هدف اولیه از طراحی اکواریوم ایجاد منظره ای هنرمندانه در زیر آب می باشد، جنبه های تکنیکی نگهداری از گیاهان آکواریومی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

 

فاکتورهای متعددی در یک آکواریوم وجود دارند که برای داشتن یک اکواریوم موفق نیاز به ایجاد تعادل بین آنها لازم است. این فاکتورها شامل فیلتراسیون، نگهداری میزان دی اکسید کربن در حجم مناسب برای انجام فتوسنتز در زیر آب، بستر و کودها، نور و کنترل جلبک می یباشند.

 

سبک های آکواریوم گیاهی

سبک های آکواریوم گیاهی از جمله سبک های اکواریومی می توان:

- سبک ژاپنی

- سبک هلندی

- سبک جنگلی  اشاره کرد.

 

- سبک ژاپنی:

عوامل پوسیدگی گیاهان در آکواریوم, تفاوت بین آکواریوم های گیاهی

سبک ژاپنی آکواریوم گیاهی

 

این سبک از سال 1990 با تلاش های آقای تاکاشی آمانو ایجاد شده است. سه جلد کتاب آقای آمانو با نام دنیای آکواریوم های طبیعی موج عظیمی در دنیای آکواریوم های گیاهی ایجاد کرد و استاندارد های جدیدی برای مدیریت آکواریوم ها بوجود آورد.

 

در سبک ژاپنی که توسط آمانو ایجاد شد تلاش در شبیه سازی مناظر طبیعی با چیدمانی متقارن و استفاده از حجم انبوه گیاهانی که دارای شباهت می باشند. در این سبک چوب ها و گیاهان با دقت انتخاب می شوند.

 

هدف در این سبک بیشتر ایجاد یک منظره مینیاتوری می باشد تا اینکه بخواهند یک باغ رنگارنگ را ایجاد نمایند. این مناظر مینیاتوری آکواریومی در عکس ها شما را به اشتباه می اندازد که آنچه می بینید یک منظره در طبیعت واقعی (بخشی از یک جنگل یا کوهستان) است یا اینکه یک آکواریوم گیاهی است.

در این سبک تلاش در ترسیم ایجاد مناظری شبیه به واقعیت یا وابی کوساست که تاکید بر نبودن مرز تمایز بین یک منظره طبیعی و منظره آکواریومی ساخت دست شماست و مینیمالیسم به عنواع منبع زیبایی در آن مطرح است.

 

در این سبک از واژه های ژاپنی استفاده می شود؛ ایواگومی یا قوانینی برای چیدمان سنگ ها در محل های مناسب، اویا ایشی یا سنگ اصلی که مرکزی خالی در تانک ایجاد می کند، سویشی یا مجموعه سنگ ها که در کنار هم قرار دارند، فوکوسکی یا سنگ دوم که تابع سنگ اصلی است.

 

موقعیت کنونی در منظره به صورت عمده توسط جایگاه متقارن اویاایشی تعیین می شود که بررسی آن دارای اهمیت می باشد. گیاهانی با برگهای کوچک مانند همیانتوس، ریکسیا و فِرِن های کوچک و جاوا موس در این سبک مورد تاکید می باشند که دارای محدودیت رنگی هستند.

 

در سبک ژاپنی بر خلاف سبک هلندی، بستر به صورت کامل پوشیده نمی شود. میگوهایی که عموما در تانک استفاده می شوند به منظور کنترل جلبک و نظافت گیاه ها و حفظ مینیمالیسم و محدود بودن گونه های مورد استفاده است.

 

- سبک هلندی:

نگهداری از گیاهان آکواریومی, نگهداری از اکوسیستم تراریوم

سبک هلندی آکواریوم گیاهی

 

این سبک شامل آکواریوم هایی دارای گیاهان متراکم، رنگ های متنوع، سایز و فرم هایی شبیه به باغ های گل می باشد. این سبک در هلند و پس از سال 1930 گسترش یافت، از زمانی که لوازم آکواریوم به صورت تجاری در دسترس قرار گرفت.

 

این سبک تاکید بر چیدمان گیاهان به صورت پلکانی داشته و چوب و سنگ به وفور در آن مورد استفاده قرار می گیرند. چیدمان خطی گیاهان در این سبک شبیه به خیابان های هلند می باشد.

 

اگر چه در این سبک گیاهان متنوعی مورد استفاده قرار می گیرد اما عموما حجم زیاد گیاهان با استفاده از هرس کردن و استفاده از رنگ های متنوع قابل تمیز دادن می باشند. بیش از 80% آکواریوم با گیاهان پوشیده می شود و سطح بسیار کمی و در بسیاری موارد هیج قسمتی از بستر آکواریوم قابل رویت نیست. گیاهان بلند در قسمت انتهایی آکواریوم قرار می گیرند تا از دیده شدن لوازم جلوگیری کنند.

 

- سبک جنگلی:

انواع آکواریوم های گیاهی, مزایای آکواریوم های گیاهی

سبک جنگلی آکواریوم گیاهی

 

بسیاری از مشتاقان آکواریوم های گیاهی امروزه به سبک جنگلی علاقمند می باشند که نسبت به سبک هلندی و ژاپنی متفاوت است و دارای خصوصیات هر دو آنها می باشد در کنار یکدیگر می باشد.

 

فواید گیاهان در آکواریوم :

 جذب دی اکسید کربن موجود در آب

 تولید و رها سازی اکسیژن

 جذب مواد آلی حاصل از تجزیه فضولات و پسماندهای غذایی

 تزیین و زیبا سازی محیط آکواریوم

 ایجاد مخفی گاه و محیط طبیعی برای ماهی ها و بچه ماهی ها

 

نکاتی که قبل از خرید گیاه باید به آن توجه شود :

 حالت قرارگیری گیاه در آکواریوم (گیاه غوطه ور، شناور در سطح خزنده است ...)

 میزان نور مورد نیاز گیاه

 درجه حرارت و سختی آب مورد نیاز گیاه

 طبیعت گیاه

 نحوه رشد و میزان رشد گیاه

 

ابعاد مناسب آکواریوم

ابعاد مناسب یک تانک شیشه ای بسته به فضایی که شما دارید تعریف می شود. بهتر است که در کل، آکواریوم را تا آنجا که ممکن است بزرگتر بسازید، زیرا محیط های کوچک آکواریومی سریعتر آلوده می شوند و از آنها باید مراقبت بیشتری کرد.

 

ولی به طور کل، طول آکواریوم را بسته به فضایی که دارید، عرض آن را حداقل 40 سانتیمتر و بیشتر و ارتفاع را کمتر از 60 سانتیمتر در نظر بگیرید زیرا عرض کم آکواریوم دست شما را در عمق دادن به طراحی داخل آکواریوم می بندد و ارتفاع بالای 60 سانتیمتر، دسترسی شما به کف آکواریوم را دشوار می سازد و باعث می شود نتوانید به خوبی به آکواریوم تان رسیدگی کنید و زود از آن دل زده شوید.

 

تعدادی از سایزها به عنوان سایزهای استاندارد معرفی شده اند و اصولا کار کردن در این ابعاد راحت تر می باشد ولی بسیاری از افراد حرفه ای با توجه به ایده و طراحی خاص آکواریوم هایی با ابعاد غیر معمول را مورد استفاده قرار می دهند به عنوان مثال افرادی که علاقه مند به سبک تایوانی و یا طبیعی دارند در بعضی موارد آکواریوم هایی را که عرض بیشتری نسبت به ارتفاع دارند مورد استفاده قرار می دهند.

 

مواردی که آگاهی به آن ضروری است عبارتند از :

درباره آکواریوم گیاهی, گیاهان آکواریوم

به دو صورت می توان گیاهان آبزی را در آکواریوم کاشت

 

نحوه کاشت گیاهان آکواریومی :

به دو صورت می توان گیاهان آبزی را در آکواریوم کاشت. می توانید به جای آنکه تمامی کف آکواریوم را بستر دهید، ظروفی مانند تشت، یا گلدان، به اندازه های دلخواه آماده کنید و بستر مربوط به کشت گیاه را در آن تشت ها و گلدان ها آماده کنید.

 

سپس آن را در آکواریوم قرار داده و انتهای ساقه گیاهان را با کمک انگشت در شن یا همان بستر مربوطه فرو کنید.

 

نوع بستر :

برای تهیه بستر لازم نیست راه دوری بروید کافی است به مقدار کافی شن معمولی که برای مصارف ساختمانی به کار می رود در اختیار داشته باشد (فقط دقت کنید شن ها آلوده به مواد خارجی نباشد).

 

همچنین لازم نیست که تمامی شن های مورد نظر را شستشو دهید زیرا املاح موجود در آن برای ریشه گرفتن گیاهان لازم است، اما پس از کف آکواریوم را به قطر سه سانتیمتر از شن ناشسته بستر دادید مجددا با یک لایه دیگر (حدود سه سانتیمتر) از شن کاملا شسته شده گل و لای گرفته روی بستر قبلی را پوشش دهید تا گل ولای موجود در شن، آب آکواریوم را گل آلود نکند.

 

شرایط نگهداری :

نگهداری از گیاهان آکواریوم, عوامل پوسیدگی گیاهان در آکواریوم

گیاهان آبزی به همان آب و دمایی احتیاج دارند که ماهیان زینتی آکواریومی احتیاج دارند

 

گیاهان آبزی به همان آب و دمایی احتیاج دارند که ماهیان زینتی آکواریومی احتیاج دارند، منظور ماهیان گرم آبی هستند که در آب شیرین زندگی می کنند. دمای ۲۲ درجه تا ۲۷ درجه و Ph خنثی برای نگهداری مطلوب است.

 

همچنین نور طبیعی مناسب تر از نور مهتابی است، به ویژه آنکه نور طبیعی چرخه منظم خواب و بیداری را برای گیاه و ماهی حفظ می کند و بدیهی است که گیاه زنده در شرایط طبیعی بهتر از هر کس و هر چیز می تواند خودش را ترمیم کند.

 

یکی از مهمترین عوامل پوسیدگی گیاهان در آکواریوم های خانگی استفاده از داروهای گوناگون و به ویژه نمک در آب آکواریوم است که برای درمان یا نگهداری ماهی های بیمار به آب اضافه می کنند. لذا باید ضمن آنکه ماهی را از فروشگاه قابل اطمینان تهیه می کنید.

 

همچنین در صورتی که یکی از ماهی ها گرفتار یکی از بیماری خاصی شد آن را از محل آکواریوم به ظرف دیگری منتقل نمود و پس از درمان کامل و طی دوره قرنطینه مجددا به آکواریوم اصلی باز گردانید.

 

آموزش نگهداری از اکوسیستم تراریوم

1- فقط در صورت لزوم گیاهان تراریوم تان را آبیاری کنید. با سیستم درب بسته، تراریوم نیاز به نگهداری زیادی ندارد. اگر متوجه شدید تراریوم کمی خشک است، درب آن را باز کنید و کمی آب اضافه کنید. در عوض، اگر رطوبت زیادی در داخل وجود داشته باشد، درب را برای یک روز یا 2 روز باز بگذارید تا ظرف کمی خشک شود.

 

2- هر مشکلی مشاهده کردید، آنها را برطرف کنید. ممکن است تخم های حشرات در خاک یا گیاهان شما وجود داشته باشد. اگر متوجه آنها شدید آن را بیرون بیاورید و سپس درب اکوسیستم خود را دوباره باز کنید.

 

3- گیاهان تراریوم را در صورت نیاز هرس یا مرتب کنید. در صورت وجود نور آفتاب و آب مناسب، گیاهان شما رشد خواهند کرد. اگر گیاهان برای تراریوم بیش از حد بزرگ شدند، شما باید آنها را بچینید، و گرنه تراریوم بیش از حد پر می شود. گیاهان را به اندازه دلخواه خود نگه دارید تا آنها همچنان رشد کنند.

 

هر گیاه مرده ای که ممکن است به سمت پایین افتاده یا خم شده باشد، را حذف کنید و بیرون بیاورید.

 

4- جلبک ها و قارچ های تراریوم را بطور مرتب تمیز کنید. اگر جلبک یا قارچ در اطراف شیشه ها رشد کنند، می توانید آن را براحتی تمیز کنید. از یک تکه پارچه نرم یا یک توپ پنبه ای برای پاک کردن شیشه استفاده کنید، تا شفاف شود.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------