تازه های فرش و گلیم

زیبایی‌شناسی و هنر در فرش کرکی

فرش کرکی: زیبایی، تاریخچه و کاربردها

زیبایی‌شناسی و هنر در فرش کرکی آرایشگران طبیعت: زیبایی‌شناسی و هنر در فرش کرکی فرش کرکی، با زیبایی…

از شناخت دار قاليبافى تا شناخت انواع آن



دار قاليبافى,شناخت دار قاليبافى,قاليبافى

 

دار قاليبافى دستگاهى كه جهت بافت قالى از آن استفاده مى شود دار قالى مى نامند و اساس آن چهار چوبى مركب از دو چوبى مركب از دو چوب عمودى و دو چوب افقى است كه به وسيله اتصالاتى در يكديگر چفت و بسته مى شوند.
 
اجزاء اصلى:
o سردار و زيردار: عبارتند از دو تير افقى موازى با زمين كه اسكلت اصلى دار را به همراه راست روها تشكيل مى دهند.

o راست روها: دو تير عمودى موازى با هم كه عمود بر سردار و زيردار قرار گرفته اند.

o هاف: ميله اى استوانه اى شكل و نازكتر از چوب كجو كه در دارهاى كجودار اين چوب بين سردار و كجو قرار و براى نشستن بافنده مورد استفاده قرار مى گيرد.

o گوه: زبانه اى گونيا شكل است كه در شكاف مستطيل شكل راست روها قرار مى گيرد و براى سفت و شل شدن تارها در دارهاى چوبى از آن استفاده مى شود و به اين صورت كه با كوبيدن گوه به سمت داخل فاصله سردار و زيردار بيشتر شده و تارها سفت و محكم مى شود. در صورتى كه يك گوه شل تر و سفت تر از ديگرى باشد دار از شكل خود خارج و قالى كج مى شود.

 

دار قاليبافى,شناخت دار قاليبافى,قاليبافى

 سایت فرش ایرانی (شاه فرش ها)


دارهاى افقى (دارزمينى يا خوابيده)
قديمى ترين و ساده ترين دستگاه قاليبافى است كه از جنس چوب يا آهن مى باشد و استفاده از در ميان ايلات و عشاير و بعضى از روستاها رايج است. اين نوع دار از دو چوب سردار و زيردار و هاف و كوجى و چهار ميخ چوبى يا فلزى كه به وسيله آن ها دار را بر روى زمين مى كوبند و مهار مى كنند تشكيل شده است. با اين نوع دارها معمولا قاليچه بافته مى شود و اين نوع دار براى بافت فرش هاى بزرگ و پهن مناسب نيست. از مزاياى اين دار اين است كه ساده و ارزان است، به راحتى نصب مى شود، حمل و نقل آن آسان است و با توجه به محل زندگى عشاير كه در چادرها و خانه هاى كم ارتفاع زندگى مى كنند به راحتى مستقر مى شود.

دار عمودى
اين دار همان گونه كه از اسمش معلوم است به صورت عمودى نصب مى شود و نسبت به دار افقى پيشرفته تر مى باشد. از لحاظ شكل و عملكرد به چهار نوع تقسيم مى شوند:

o دار ثابت (فارسى): در اين نوع دار از چله كشى فارسى استفاده مى شود و به خاطر همين چله هاى اضافى روى سردار گره خورده و وقتى قالى بافته شد عمل پايين كشى ( دوخت زنى) كه به مهارت خاصى نياز دارد انجام مى شود. در اين نوع دار به جاى استفاده از نيمكت از دو نردبان و يك تخته مسطح استفاده مى شود. از اين نوع دار در مناطق فارسى و براى بافتن فرش هاى بزرگ و ظريف استفاده مى شود.

o دار تركى (تبريزى): اين نوع دار از سردار، زيردار، راست روها، پايه، هاف و نيمكت تشكيل شده است. در اين از دار چله ها دور سردار و زيردار پيچيده مى شوند و به دليل اينكه به طور مرتب قالى بافته شده به وسيله عمل پايين كشى به پشت دار منتقل مى شود. برحسب اينكه از جنس چوب يا فلز باشد عمل شل و سفت كردن تارها توسط پيچ يا گوه صورت مى گيرد

o دار فندك دار: فندك (بندك) عبارتست از ميله اى موازى سردار كه توسط دو پيچ به سردار وصل مى شود و چله ها به جاى عبور از روى سردار از روى فندك عبور داده مى شوند. از اين نوع بيشتر در مناطق غرب كشور استفاده مى شود.

o دار گردان: يكى از انواع دارهاى عمودى است كه سردار و زيردار با كمك اهرم حول محور خود مى چرخند و چله هاى اضافى روى سردار پيچيده مى شوند و با بافته شدن قالى چله هاى اضافى از روى سردار باز شده و قالى بافته شده روى زيردار پيچيده مى شود و براى شل و سفت كردن چله ها از اهرم هاى خاص استفاده مى شود و به اين صورت كه روى سردار دو عدد سوراخ عمود بر هم وجود دارد كه با عبور دادن اهرم در داخل يكى از سوراخ ها و كشيدن مداوم اهرم و تكرار اين عمل تارها را سفت مى كنند و سر اهرم به پايين راست روها مهار مى شود.

 

گردآوری: بخش فرهنگ و هنر بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------