علائم و روش های درمانی بیماری پنجم



بیماری پنجم,بیماری اریتما اینفکتیوزوم,بیماری پوست سرخی عفونی

بیماری پنجم یا اریتما اینفکتیوزوم

 

بیماری پنجم، پوست سرخی عفونی یا اریتما اینفکتیوزوم( Erythema infectiosum) بیماري بثوری تب دار کودکان که توسط پاروویروس B۱۹ ایجاد می گردد. با وجود نامترسناکش یک بیماري نسبتاً خفیف است که بیش تر کودکان بدون هیچ عوارضی از آن بهبود می یابند.

بیماری پنجم چیست؟
جوش هایی که بر روی پوست کودک شما بوجود می آیند، میتوانند گیج کننده باشند. از این جهت گیج کننده هستند که جوش ها، بیانگر تنها یک نوع عفونت نیستند بلکه حاوی عفونت های مختلفی هستند که یکی از آن ها بیماري پنجم است. بیماری پنجم یک بیماري ویروسی است که به اسم عفونت پاروویروس B۱۹، اریتما اینفکتیوزوم یا بیماري پوست سرخی عفونی هم شناخته ميشود.

کودکان زیر یک سال و بزرگسالان زیاد دچار بیماري پنجم نمی شوند، ولی قابلیت ابتلا به آن را دارند. بیش از نیمی از مردم دنیا به ویروس آن الوده شده اند و بدین ترتیب نسبت به آن ایمنی دارند. بچه های زیر یکسال بخاطر آنتی بادی هایی که موقع تولد از مادرشان اخذ ميکنند ، تا حدی نسبت به این بیماري ایمنی دارند.

این بیماري از این جهت بیماری پنجم نامیده ميشود که پنجمین بیماري‌شایع از بین رایج ترین بیماري های ویروسی در بچه ها است. چهار بیماري ديگر عبارتند از سرخجه، رزولا، آبله مرغان و سرخک.

 

بیماری پنجم,بیماری اریتما اینفکتیوزوم,بیماری پوست سرخی عفونی

علایم بیماری پنجم


آیا بیماري پنجم مسری می باشد؟
بله، بیماري گونه قرمز مسری است و هنگامی که فرد الوده به ویروس سرفه یا عطسه ميکند ترشحات بینی و دهانش در هوا آزاد ميشود و از این طريق هزاران ویروس امکان دارد در هوا پخش شده ، سایرین را هم الوده کند. اما خون اشخاص الوده به این ویروس هم نیز میتواند عامل انتقال بیماري به سایرین باشد. این ویروس چه بسا از جفت هم عبور ميکند و در صورت الوده شدن مادر، جنین را الوده ميکند .

این ویروس تا زمان پیدایش علایم بیماري واگیردار است و احیانا بعد از ایجاد ضایعه های پوستی ديگر واگیر ندارد و معمولاً بین ۴ تا۲۱ روز طول میکشد تا فرد الوده شده علایم بیماري را نشان دهد.

علایم بیماری پنجم:
بیماري پنجم با تب پائین، سردرد، و علایمی مثل سرما خوردگی کم شروع ميشود ( مثل گرفتگي بیني یا آبریزش بینی). این علایم ظرف چند روز از بین میروند و به نظر میرسد بیماري پنهان شده است تا زمانیکه چند روز بعد راش پوستی ظاهر ميشود . احتمال پیدایش راش پوستی در کودکان زیر ده سال بیش تر است.

راش های قرمز روشن معمولاً در صورت ظاهر میشوند . بعد، لکه های قرمز( معمولاً کمرنگ تر) روی تنه، بازوها و پاها ظاهر ميشود . بعد از چند روز، راش ها که دچارخارش هستند، یک ظاهر تور مثل روی بدن ایجاد ميکنند.

در زمانیکه به نظر میرسد راش ها در حال از بین رفتن هستند، قبل از ناپدید شدن امکان دارد شرایط بدتری ایجاد کنند.

به علاوه، گاهی وقت ها بیماري پنجم یا اریتما اینفکتیوزوم میتواند باعث پیدایش علایمی مثل ورم کردن غدد، قرمز شدن چشم، گلو درد، بیماری اسهال، و به ندرت راش هایی که مثل تاول هستند یا کبود به نظر می رسند، گردد. همچنين، تورم یا درد مفصلی ( اغلب در دست، مچ دست، زانو یا مچ پا) به خصوص در بزرگسالان و نوجوانانی که سن بالاتری دارند، امکان دارد رخ دهد.

عارضه های بیماري اریتم عفونی:
پوست سرخی عفونی گاهی در کودکانی که اختلال های خونی غیر شایع من جمله کم خونی سلول داسی شکل یا تالاسمی دارند منجر به بیماري حاد ميشود . پیدایش این بیماري در زنان حامله میتواند منجر به ناهنجاری در جنین یا سقط جنین گردد.

آیا باید با پزشک تماس بگیرم؟
آری، به خاطر رد احتمال وجود دیگر مشکلات با پزشک فرزندتان صحبت کنید. درصورتی که فرزندتان دچار بیماري پنجم شده باشد، کار زيادي از دست پزشکتان ساخته نیست. از آنجاییکه بیماري پنجم نوعی بیماري ویروسی است، آنتی بیوتیک ­ها نمی ­توانند به بهبود فرزندتان کمکی کنند.

در صورتی که تب فرزندتان بیش از چند روز طول بکشد و یا شدت تب وی از ۱۰۳. ۵ درجه فارنهایت بالاتر رود، احتمال عفونت­ دیگری وجود دارد.

در بچه های سالم، بیماري پنجم معمولاً بیماري خفیفی است. ولی درصورتی که فرزند شما دچار شکلی از کم خونی مزمن و یا ضعف سیستم ایمنی باشد، مبتلا به بیماري پنجم وی را در معرض خطر مشکلات جدّي ­تری قرار خواهد داد.

 

بیماری پنجم,بیماری اریتما اینفکتیوزوم,بیماری پوست سرخی عفونی

بیماری پنجم یا پوست سرخی عفونی


روش تشخیص و درمان بیماري پنجم:
پزشک بیماري پنجم را به وسیله بثورات به سادگی تشخیص خواهد داد. درصورتی که احتمال تبعات جدّي براي این بیماري وجود داشته باشد، پزشک امکان دارد فرد را از نظر وجود آنتی بادی های خاص ازمایش کند، خصوصا درصورتی که فرد حامله بوده و یا این که دارای سیستم ایمنی ضعیفی باشد. اغلب اشخاص سالمی که به این بیماري مبتلا ميباشند ، نیازی به درمان ندارند. اصلاً مدل واکسنی براي جلوگيري از عفونت وجود ندارد و اصلاً دارویی هم براي درمان این بیماري موجود نیست، ولی درصورتی که فرد مبتلا دچار اسیب دیدگی مفصل ها، سر درد و یا تب باشد، امکان دارد پزشک براي نابود کردن علایم، استامینوفن را به وی  سفارش کند، در غیر این صورت شما باید بدن خود را براي مبارزه با ویروس آماده کنید و این کار معمولاً یک تا 3 هفته طول میکشد.

 

شما میتوانید با آشامیدن مایعات زیاد و استراحت کافی این کار را انجام دهید. کودکان هم میتوانند بعد از بهبود قرمزی بثورات، به مدرسه بازگردند برای این که در این شرایط، بیماري آنها ديگر واگیر نخواهد بود. در موارد شدید و خطرناک، پزشک میتواند ایمونوگلوبولین داخل وریدی( IVIG) را به بیمار تجويز کند، اما این مورد به ندرت رخ خواهد داد.

آیا رویارویی با بیماري پنجم در طی زمان حاملگی خطرناک است؟
بله، رویارویی با بیماری پاروویروس در بارداری میتواند خطرناک باشد.
معمولاً نوزادانی که مادرشان در طی زمان حاملگی در رویارویی با این بیماري قرار گرفته اند بعد از زادروز مشکلی ندارند( چه بسا درصورتی که مادر دچار عفونت شده باشد). ولی در بعضی موارد و اکثر در مواردی که مادر در نیمه اول بارداری در معرض این بیماري قرار گرفته باشد – امکان دارد این بیماري عوارضی را براي کودک ایجاد نماید، مثل اشکالی جدّي از کم خونی، نارسایی قلبی، و یا چه بسا مرگ.

 

درصورتی که شما باردار هستید ولی می­ دانید که به دلیل ابتلای قبلی به این بیماري، در برابر این بیماري ایمن هستید، بدین ترتیب علتی براي نگرانی تان وجود ندارد. ولی درصورتی که مطمئن نیستید و در معرض این ویروس هم قرار گرفته­ اید، با پزشک خود صحبت کنید .

می­ توانید براي بررسی مصون بودن بدنتان در برابر این بیماري و یا احتمال ابتلا به آن آزمایشاتی را انجام دهید. در صورت ابتلای شما به این بیماري، پزشک می­ تواند در طی زمان حاملگی از طريق بررسی کردن منظم نوزادتان، شما را از نزديک تحت مراقبت قرار دهد.

گردآوری: بخش کودکان بیتوته

 

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------