زائده های زیر زبان چیست و چگونه درمان می شود؟



بیماری های زیر زبان, تشخیص بیماری های دهانی, علت ایجاد زائده زیر زبان

زائده های زیر زبان برجستگی هایی هستند که به صورت ناگهانی زیر زبان پدید می آیند

 

برامدگی و توده در زبان نشانه چیست؟

یک نوع از بیماری عفونی و یا کیست که در زیر زبان به صورت زائده های برجسته پدید می آید زائده های زیر زبانی گفته میشود که ممکن است باعث بروز بیماری های بدخیم شود. 

زائده های زیر زبان 

به برجستگی هایی که در  زیر زبان به صورت ناگهانی و یا طی برهه زمانی ایجاد میشود، زائده های زیر زبان گفته می شود. در اغلب موارد این زائده ها بدون عوارض و یا درد می باشد. علت به وجود آمدن این برجستگی ها میتواند مربوط به اختلالات غدد بزاقی و یا عفونت های باکتریال مربوط به این قسمت باشد.

 

هنگامی که در زیر زبان کیست به وجود می آید، ممکن است این کیست عفونت کند. هنگام عفونت، غدد لنافوی دچار تورم شده و باعث میشود تا انتقال بزاق را با مشکل مواجه کند. در این مرحله فرد دچار درد و التهاب و تورم در ناحیه زیر زبان می شود و اگر مراحل درمان صورت نگیرد، این تورم منجر به تب و یا آبسه می شود.

 

زائده های زیر زبان, برجستگی های زیر زبان, علت به وجود آمدن زائده زیر زبان

زائده های زیر زبانی در برخی افراد ممکن است با درد همراه باشد

 

احساس درد در زیر زبان

برخی از افراد که دچار زائده های زیر زبان شده اند، ممکن است که احساس درد در زیر زبان خود کنند. علت درد در این ناحیه ممکن است به دلیل اختلالات سیستمیک باشد. همچنین ممکن است علت درد، عفونت ویروسی و یا عامل غیر عفونی باشد.

 

عواملی مانند بیماری های ایمنی و کمبود تغذیه ای ممکن است باعث ایجاد زخم در زیر زبان شود که با درد شدید همراه است. اگر دچار چنین مشکلی شده اید حتما به متخصص دهان و دندان مراجعه کنید.

 

علت به وجود آمدن زائده زیر زبان

علت های زیادی در رابطه با به وجود آمدن بیماری های زبانی وجود دارد. برخی از عوامل بروز این بیماری عبارتند از:

• کیست های مخاطی دهان: کیسه های مایع شکلی که به رنگ آبی تیره هستند در زیر زبان قرار دارد. این کیسه در اطراف دهانه های غدد بزاقی دهان به وجود می آید. کیست مخاطی میتواند به شکل دوره ای از بین برود و با تحریک آن باز هم ظاهر شود.

 

• زخم کانکر: در زیر زبان ممکن است زخم هایی صورت بگیرد که حاصل تغییرات سیستمیک بدن میباشد. این زخم ها مانند آفت دهان هستند که به شکل جوش در زیر زبان و یا هر نقطه ی دیگر از دهان ایجاد شود. به این زخم ها ضایعات دهانی نیز گفته میشود. 

دیگر عواملی که میتواند باعث ایجاد زخم کانکر در زیر زبان شود عبارتند از:

1- آسیب رسیدن به بافت های زیر زبان

2- استفاده بیش از حد از ادویه در غذا و مصرف زیاد لبنیات

3- در برخی از موارد ممکن است به دلیل تغییرات دوران قاعدگی،  تغییرات هورمونی و یا بارداری و یائسگی باشد.

4- بیماری سلیاک که یک نوع اختلال در دستگاه گوارش میباشد.

5- کمبود آهن، فولات، ویتامین و B12

6- داشتن استرس جسمی یا عاطفی  و اضطراب 

7- عوامل ژنتیکی

 

• ویروس پاپیلوم انسانیHPV : این نوع از بیماری، رایج ترین بیماری و عفونت از راه مقاربتی میباشد که دانشمندان ایالات متحده آمریکا بیش از 180 زیر گروه HPV را شناسایی کرده اند. این نوع از بیماری منجحر به ایجاد ضایعات پوستی میشود.

این نوع از بیماری های دهانی جزئی، علامتی ندارد اما ممکن است متوجه برخی علائم زیر شوید:

- زائده های ریز و کوچک در زیر دهان

- زائده های  ، صورتی و یا قرمز رنگ

- برآمدگی های بدون درد

 

این عفونت ها ممکن است توسط بدن و بدون درمان در طی 2 سال  از بین برود. اما باید بدانید که این نوع از عفونت یکی از اصلی ترین دلایل سرطان های حفره حلق میباشد.

 

کیست های زیر زبان, تورمهای داخل دهانی, زائده های زیر زبان

یکی از علت های بوجود آمدن زائده های زیر زبانی کیست های مخاطی می باشد

 

• کیست لنفواپیتلیال:  در زیر زبان و در قسمت غدد بزاق، کیست لنفواپیتلیال به وجود می آید که این کیست به رنگ زرد بوده و به شکل برجستگی های زیر زبان بوده  و علامت این کیست در اغلب موارد به شکل علامت عفونت اچ آی وی میباشد. همچنین این بیماری غیر سرطانی بوده و خطر جدی به همراه ندارد. 

 

• سیالولیتیازیس:  یکی از شایع ترین علت تورم در غدد بزاقی، بیماری سیالولیتیازیس میباشد. این بیماری در اغلب موارد با درد همراه بوده و  به شکل کیست در زیر زبان ایجاد میشود. برخی از علائم بیماری سیالولیتیازیس عبارتند از:

- احساس درد یا ناراحتی در دهان که هنگام غذا خوردن بدتر می شود

- درد یا التهاب در زیر فک

- عفونت درغده آسیب دیده یا نزدیک آن

- خشکی دهان

 

• تومور غده بزاقی:  این نوع بیماری از حساسیت بیشتری نسبت به دیگر بیماری ها برخوردار است. چرا که احتمال بدخیم بودن آن بسیار زیاد میباشد.

علائم تومور غده بزاقی عبارتند از: 

1- ورم توده ای  و یا احساس درد در زیر زبان، فک، گوش یا گردن

2- بی حس بودن عضلات و  یا ضعف عضلانی در قسمتی از صورت

3- مشکل در باز کردن دهان یا بلعیدن

4- تخلیه مایع یا ترشح از گوش

 

در صورت احساس وجود زائده در زیر زبان خود و همچنین احساس درد در آن ناحیه، هر چه سریع تر به متخصص بیماری های دهان مراجعه کنید. 

 

چگونگی تشخیص بیماریهای دهانی

با انجام آزمایشات و نمونه برداری ها و یا توضیحات درباره ی سابقه ی بیماری دهانی، میتوان هر چه سریع تر این بیماری را تشخیص داد و نسبت به درمان آن اقدام کرد. آزمایشات و نمونه برداری های انجام شده در زمینه شناسایی نوع ضایعه زیر زبان شامل: انجام آزمایشات خون، آزمایش های تصویر برداری، انجام نمونه برداری و راه های شناسایی عوامل بیماری زا و عفونی است.

 

نحوه درمان بیماری های زیر زبان

درمان زائده‌های زیر زبان

برخی از بیماری های زیر زبانی نیازی به درمان ندارند و خود به خود و به مرور زمان از بین میرود. این بیماری ها شامل: زخم کانکر و عفونت های خفیف و جزئی HPV می باشد. 

 

درمان زخم دهانی HPV

متخصصان بیماری دهان میتوانند با روش انجماد، زخم را منجمد و یا  با تزریق داروی ضد ویروس مانند اینترفرون آلفا و یا B2 باعث بهبود این بیماری بشوند.

 

درمان کیست ها

پزشک ممکن است اقدام به تخلیه کیست های لنفواپیتلیالی و کیست های مخاطی دهان کند. آن ها ممکن است برداشتن کیست را با استفاده از لیزر درمانی یا انجماد با کرایوتراپی را نیز توصیه کنند.

 

درمان سیالولیتیازیس

این نوع از بیماری ممکن است  با استفاده ار داروی ضد التهاب درمان شود. همچنین برای  درمان این بیماری پزشکان با استفاده از ماساژ دادن غده بزاقی و قسمت آسیب دیده، سنگ را به بیرون فشار دهند. اگر این نوع از درمان جوابگو نباشد، پزشک راه دیگری از جمله جراحی را توصیه میکند. 

 

درمان تومورهای غدد بزاقی

این بیماری به دلیل اینکه در اغلب موارد خطرناک  می باشد ، پزشکان برای درمان، جراحی را توصیه میکنند. در حین جراحی، پزشک تومور را به همراه برخی از بافت های اطراف از بین می برد. هنگامی که پزشک سلول سرطانی را در نقاط دیگر بدن شناسایی کند، ممکن است برای درمان آن از روش پرتو درمانی و یا شیمی درمانی استفاده کند.

 

زائده های زیر زبان, برجستگی های زیر زبان, علت به وجود آمدن زائده زیر زبان

در صورت سطحی بودن زائده های زیر زبانی از درمان های خانگی استفاده کنید

 

درمان خانگی زائده های زیر زبان

در این قسمت از مقاله میخواهیم درباره ی نحوه درمان خانگی کیست و یا زائده زیر زبان اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم.

چند نمونه از درمان خانگی زائده های زیر زبان که شامل موارد زیر میباشد:

 

درمان زائده های زیر زبان با آب و نمک

نمک یک ماده ی ضد عفونی کننده میباشد که میتوان برای درمان عفونت های دهان و دندان از آن استفاده کرد. نصف قاشق غذاخوری نمک را در یک فنجان آب گرم بریزید و روزانه سه مرتبه به عنوان دهانشویه طبیعی از آن استفاده کنید.

 

درمان زائده های زیر زبان با یخ

با استفاده از یخ می‌توانید درد ناشی از کیست و یا التهاب و تورم را بهبود ببخشید. برای این منظور، می‌توانید از یک کمپرس سرد در ناحیه ای که دچار التهاب شده است استفاده کنید تا تورم و درد کاهش پیدا کند.

 

درمان زائده های زیر زبان با آلوئه ورا

آلوئه ورا یک خاصیت ضد التهابی دارد که با استفاده از آن به کاهش درد و تورم ناشی از تومور ها کمک می کنید. با خارج کردن  ژل از برگ آلوئه ورا و مالیدن آن روی منطقه آسیب‌دیده و شستن آن با آب ولرم می‌تواند به درمان کیست دهان و زخم لب ها کمک کند.

 

برای درمان بیماری های دهان میتوانید در اولین مرحله از درمان های خانگی استفاده کنید. توجه داشته باشید زمانی میتوانید از روش خانگی استفاده کنید  که این نوع از بیماری سطحی بوده  در غیر این صورت حتما به پزشک مراجعه نمایید.

 

نحوه معاینه تومور های داخلی

معاینه بیماری های دهانی باید به صورت کامل و منظم انجام شود. در این قسمت سعی داریم تا درباره ی نحوه معاینه تومور های دهانی اطلاعاتی در اختیار شما قرا دهیم.

 

1- قسمتی که دچار تورم شده را لمس کنید تا منشأ بافتی آن شناسایی شود.

 

2- رنگ و اندازه ی زائده را ببینید.

 

3- اگر در قسمت برجستگی تورم وجود داشته باشد و همچنین وزن بیمار روند کاهشی داشته باشد، ممکن است نشانه ی بدخیمی این بیماری باشد.

 

4- هر گونه زائده ی قرمز و گرمی ممکن است نشان دهنده التهاب و تورم باشد. بنابراین به این زائده ها توجه کنید.

 

5- بررسی قوام که شامل قوام ضایعه نرم، سفت، سخت و سنگی مثل سرطان متاستاتیک و قوام بیماری های هوجکین میباشد.

 

6- علت مواج بودن  تورم را بررسی کنید چرا که ممکن است به دلیل وجود آبسه و کیست در بافت های نرم باشد.

 

7- اگر تورم ثابت باشد ممکن است نشانه ی بدخیم بودن بیماری باشد. پس حتما در هنگام معاینه به ثابت بودن و یا متحرک بودن آن توجه نمایید. 

 

 

گردآوری:بخش سلامت بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------