آسیب های وارده به قفسه سینه
- مجموعه: بیماری ها و راه درمان
فرض کنید در یک روز بارانی به انتظار تاکسی ایستاده اید. تاکسی می رسد و یک نفر بدون رعایت حق تقدم در تاکسی می نشیند. در این میان یکی از مسافران با زبان منطق شروع به اعتراض می کند.
اعتراض کارساز نمی شود و زمینه درگیری فیزیکی فراهم می شود. در این درگیری یکی از طرفین به دلیل مشت محکمی که به قفسه سینه اش وارد شده دچار تنگی نفس شده و از درد در هنگام تنفس شکایت دارد.
در این زمان چه می کنید؛ صحنه حادثه را رها می کنید یا به دنبال بهترین اقدام هستید؟
قفسه سینه شامل ۱۲ جفت دنده است. دنده ها از پشت به ستون مهره ها و از جلو به جز ۲ جفت آخر به جناغ سینه متصلند. درون قفسه سینه شش ها قرار دارند که به وسیله پرده جنب به جدار قفسه متصل شده اند. پرده جنب، پرده ای دو لایه است که اطراف هر شش را فرا گرفته و به حرکت شش ها در حین تنفس کمک می کند. حال اگر فردی در اثر جراحتی نافذ یا ضربه ای غیرنافذ به قفسه سینه دچار تنگی نفس، سرفه یا درد در حال تنفس شود احتمال آسیب دیدگی پرده جنب، ریه ها و حتی شکستگی دنده ها وجود دارد. اگر شکستگی محدود به یک یا ۲ دنده باشد و به اسکلت آسیبی وارد نشده باشد خطر چندانی ندارد، اما اگر در اثر شکستگی، دنده ها به درون پرده جنب و شش ها وارد شده و هوا یا خون بین ۲ لایه پرده جنب نفوذ کند، در تنفس فرد اختلال ایجاد شده و فرد دچار تنگی نفس شدید می شود.
● چه باید کرد؟
▪ شکستگی دنده ها: ضربه هایی که با چوب، چماق و مشت به قفسه سینه وارد می شود اغلب موجب شکستگی دنده ها می شود و نشانه اصلی آن درد در هنگام تنفس یا ایجاد درد شدید یا تیز در هنگام لمس ناحیه آسیب دیده است. بهترین اقدام آن که به مصدوم کمک کنید تا در وضعیت راحتی قرار گیرد. او را قدری متمایل به سمت آسیب دیده قرار داده و اندام فوقانی سمت آسیب دیده را آویزان کنید. قفسه سینه مصدوم را تا رسیدن آمبولانس با یک جسم نرم مانند شال، روسری، پتو و... ثابت نگه دارید یا ببندید.
▪ نفوذ جسم نوک تیز در قفسه سینه: ضربه های نافذی که با چاقو، قمه، شیشه و قیچی ایجاد می شوند نیاز به فوریت های پزشکی دارند و خارج کردن آنها تنها باید توسط پزشک جراح صورت گیرد. خروج شیء نافذ از بدن مصدوم توسط افراد غیرمتخصص باعث افزایش خونریزی، آسیب بافتی و واردشدن هوا به داخل قفسه سینه می شود. بهترین اقدام آن که مصدوم را در وضعیت نشسته قرار دهید. این وضعیت نمی گذارد که خون در داخل قفسه سینه جمع شود و مهم تر آن که دم و بازدم به راحتی انجام خواهد گرفت. لباس روی محل آسیب دیده را کنار بزنید. با یک پانسمان حجیم یا پارچه تمیز در اطراف شیء، آن را در محل خود ثابت کنید و خونریزی را با فشار در اطراف شیء بند آورید و به دنبال فوریت های پزشکی باشید.
▪ زخم مکنده در قفسه سینه: ضربه های نافذ با ایجاد زخم مکنده در قفسه سینه می توانند با آسیب به پرده جنب موجب اختلال در تنفس مصدوم شوند. مصدوم را در حالت نشسته قرار داده و با یک کیسه پلاستیکی روی زخم را پوشانده و جلوی ورود هوای مستقیم به داخل قفسه سینه را بگیرید. کیسه را در ۳ جهت چسب بزنید و یک جهت آن را آزاد بگذارید. اگر تنفس مصدوم دچار مشکل شد پوشش پلاستیکی یا دست خود را از روی زخم بردارید و بگذارید هوای دم مصدوم از آن ناحیه بیرون آید. دوباره کیسه را سر جای خود قرار دهید و سریع به دنبال فوریت های پزشکی باشید.
منبع:jamejamonline.ir