نقرس شناسی!
- مجموعه: بیماری ها و راه درمان
نقرس شناسی!
در قدیم آن را بیماری پادشاهان و ثروتمندان میدانستند، اما برخی آمارها حاكی از آن است كه تا 3درصد از جمعیت جهان به بیماری نقرس دچار هستند كه بسیاری از آنها از بیماری خود آگاه نیستند.
این بیماری با درد و محدودیت در حركات همراه است و گاهی حتی میتواند فرد را از كار بیندازد. نكته نگرانكننده این است كه آمار ابتلا به این بیماری در سراسر جهان رو به افزایش است و حالا شایعترین بیماری التهابی مفاصل در مردان بالای 40 سال در جهان «نقرس» است اما چقدر از این بیماری میدانید؟ اگر اطلاعاتتان كامل نیست، حتما این مطلب را با دقت بخوانید؛ این مطلب در مورد تصورات عمومی در مورد این بیماری و صحت یا عدم صحت اینگونه تصورات است.
فقیر و غنی فرق دارند؟
1- تنها آدمهای ثروتمند و چاق، نقرس میگیرند
غلط
تمام انسانها با هر قد و وزنی، احتمال دارد به بیماری نقرس دچار شوند، اما خب اضافهوزن، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. دكتر جان رویله، متخصص روماتولوژی در دانشگاه هوستون میگوید: «بیماری نقرس در افرادی كه دچار بیماریهای ناشی از اضافهوزن هستند ازجمله دیابت و فشارخون بالا شایعتر است اما وضعیت اقتصادی افراد در ابتلا به این بیماری هیچ نقشی ندارد.» مشخص شده ژنتیك در ابتلا به این بیماری نقش دارد و در صورتی كه والدین فرد مبتلا باشند، احتمال ابتلای او چندبرابر سایر افراد جامعه است.
خانمها هم درخطرند؟
2- زنان به نقرس مبتلا نمیشوند
غلط
هم زنان و هم مردان ممكن است به این بیماری مبتلا شوند اما احتمال ابتلای مردان، به خصوص در سنین پایینتر بیشتر است. دكتر هربرت باراف، پروفسور طب داخلی و مركز تحقیقات روماتولوژی در دانشگاه جرج واشنگتن میگوید: «در سنین زیر 50 سال، بیماری نقرس در مردان تقریبا 10برابر زنان است اما زمانی كه زنان به سن یائسگی میرسند، میزان ابتلا مساوی میشود.» درواقع در سنین بالاتر بیشتر بیمارانی كه بیماری آنها تشخیص داده میشود، خانم هستند.
گوشت بخوریم یا نه؟
3- ابتلا به نقرس فقط ناشی از خوردن گوشت قرمز نیست
صحیح
درست است كه گوشت قرمز و به خصوص جگر و برخی ماهیهای چرب مثل ساردین و ماهی آزاد غنی از موادی موسوم به یورین هستند كه در بدن انسان شكسته و تبدیل به اسید اوریك میشود و طبیعی است كه زیاد خوردن اینگونه مواد غذایی باعث افزایش احتمال ابتلا به نقرس میشود اما دكتر رویله میگوید كه نقرس حتی در افرادی كه اصلا گوشت نمیخورند، مثلا گیاهخواران هم دیده شده است ولی احتمال ابتلا به این بیماری در این گروه از افراد بسیار كم است.
درد از كجا شروع میشود؟
4- درد نقرس همیشه از انگشت شست پا شروع میشود
غلط
حمله بیماری نقرس زمانی شروع میشود كه بلورهای اسید اوریك در خون ساخته میشود. بلورها و كریستالها در مفاصل رسوب میكنند و باعث تورم و درد مفصل میشوند. البته درست است كه معمولا حملات نقرس از شست پا شروع میشود اما گاهی هم مشكل از زانو، مچ پا یا مفاصل دستها شروع میشود. در زنانی كه دچار بیماری اسئوآرتریت هستند، بیماری معمولا از مفاصل كوچك دست شروع میشود. معمولا حمله بیماری از یك یا 2 مفصل شروع میشود اما گاهی در بعضی افراد ممكن است چند مفصل همزمان با هم درگیر شوند.
چه داروهایی بخوریم؟
5- امروزه درمانهای موثری برای نقرس در دسترس است
صحیح
تحقیقات زیادی در مورد بیماری نقرس انجام گرفته و درمانهای زیادی برای آن كشف شده است؛ برخی داروها درد را آرام میكنند و برخی دیگر باعث كاهش التهاب میشوند و برخی دیگر از شكلگیری كریستالهای اسید اوریك جلوگیری میكنند. در میان داروهای مشهور برای این بیماری، كلشیسین شاید از همه مشهورتر باشد. جالب است كه دكتر رویله میگوید سابقه استفاده از این دارو برای نقرس به 2هزار سال قبل برمیگردد. این دارو پس از مدتی كوتاه (حدود یك تا 2 ساعت) باعث كاهش التهاب ناشی از نقرس میشود و هرچه سریعتر آن را مصرف كنید، حمله زودتر خنثی میشود. آلوپورنیول و پروبنسید، سایر داروهای مشهوری هستند كه برای درمان نقرس به كار میروند. هر دو دارو سطح خونی اسید اوریك را كنترل میكنند و در بیشتر بیماران پاسخهای خوبی در آنها مشاهده شده است. اكثریت افراد مبتلا به نقرس به طور معمول به روزی یك یا 2 قرص كاهشدهنده اسید اوریك خون در تمام دوران زندگی خود احتیاج پیدا میكنند.
جانتان تهدید میشود؟
6- نقرس بیماری همراه با درد زیاد است اما جان فرد را تهدید نمیكند
غلط
نقرس به طور مستقیم جان فرد را تهدید نمیكند اما میتواند باعث بروز مشكلات جدی سلامت شده كه باعث تهدید جان فرد مبتلا میشود. این گفته دكتر رابرت كینان، پروفسور روماتولوژی در دانشگاه دوك است. به طور مثال دكتر كینان اشاره میكند كه احتمال بروز سكته قلبی و مغزی در افراد مبتلا به نقرس بیشتر است یا مثلا در افراد مبتلا به نقرس احتمال مقاومت به انسولین پایین میآید و فرد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری دیابت قرار میگیرد. در ضمن اگر نقرس درمان نشود، احتمال رسوب كریستالهای اسیداوریك در كلیه و بروز بیماریهای كلیه و نیز عفونتهای ادراری كه میتواند زندگی فرد را تهدید كند، بالا میرود.
چه غذایی بخوریم؟
7- تغییر در شیوه زندگی میتواند به نفع مبتلایان به نقرس باشد
صحیح
دكتر كینان میگوید: «تغییرات در شیوه زندگی میتواند هم تعداد حملات نقرس و هم شدت آنها را كاهش دهد؛ برای مثال كاستن وزن میتواند بسیار به افراد مبتلا به این بیماری كمك كند.» مطالعهای كه نتیجه آن در نشریه ملی «روماتولوژی» به چاپ رسیده نشان میدهد كه اگر افراد مبتلا به نقرس غذاهای غنی از پروتئین مثل لبنیات، آجیلها، صیفیجات و غلات مصرف كنند از احتمال بروز حمله نقرس میكاهند؛ در ضمن احتمال بروز مشكلات قلبی و نیز ابتلا به دیابت در این گروه پایین میآید.
منبع:salamatnews.com