بیماری لثه چیست و علائم آن چیست ؟



نحوه تشخیص بیماری لثه

بیماری لثه چیست و علائم آن چیست ؟

 

آشنایی با بیماری لثه

در این مقاله از بیتوته، با بیماری لثه آشنا می شوید. بیماری لثه (پریودنتال) یک عفونت باکتریایی جدی است که فیبرهای چسبنده و استخوان پشتیبان را که دندان های شما را محکم در جای خود نگه می دارد، از بین می برد. علائم اولیه لثه های قرمز و متورم هستند که به راحتی خونریزی می کنند، اما به طور معمول دردناک نیستند. این مرحله اولیه بیماری پریودنتال، ژنژیویت نامیده می شود.

آیا گاهی اوقات از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خودداری می کنید و فکر می کنید فقط در خطر پرکردن هستید؟ اگر فقط عادات بهداشتی ضعیف شما تا این حد خوش خیم بود. شما باید بیشتر نگران بیماری پریودنتال باشید. 

 

این احتمال وجود دارد که تا زمانی که آسیب جبران ناپذیری به لثه ها، دندان ها و استخوان فک شما وارد نشود، متوجه نخواهید شد. دریابید که به چه علائمی باید توجه کنید، علل و درمان های موجود برای بیماری که می تواند آسیب زیادی به همراه داشته باشد.   

 

بیماری پریودنتال چیست؟

بیماری پریودنتال یا بیماری لثه که اغلب به آن گفته می شود زمانی است که یک عفونت باعث التهاب لثه، تخریب رباط پریودنتال و استخوان پشتیبان می شود. در موارد پیشرفته، دندان ها به دلیل حرکت لثه و از دست دادن استخوان ممکن است لق شده و بیفتند.

 

بیماری پریودنتال التهاب و عفونت لثه و استخوانی است که از دندان های شما حمایت می کند. این می تواند نتیجه عدم رعایت بهداشت باشد، اما برخی افراد بیشتر مستعد ابتلا به این نوع عفونت هستند. علائم ممکن است شامل بوی بد دهان، لق شدن دندان ها و خونریزی، تورم لثه ها باشد. بسته به شدت بیماری، درمان های زیادی وجود دارد.

 

بیماری خفیف لثه را " ژنژیویت " می نامند. بیماری پیشرفته لثه به عنوان " پریودنتیت " شناخته می شود.

 

بیماری لثه با تجمع پلاک روی دندان شروع می شود. همانطور که این پلاک سخت می شود، به تارتار پر از باکتری در زیر خط لثه تبدیل می شود و باعث التهاب در لثه و بافت اطراف می شود. در صورت درمان نشدن، بافت لثه در نهایت می تواند عقب نشینی کند و پاکت های عفونت پر از باکتری باقی بماند که می تواند به خود استخوان فک آسیب برساند.

 

مراحل بیماری پریودنتال :

لثه های سالم در لمس سفت هستند. آنها خونریزی یا تورم ندارند. اما بیماری پریودنتال می تواند باعث تغییر رنگ (قرمز یا ارغوانی)، متورم و خونریزی لثه ها شود. در صورت عدم درمان، بیماری لثه می تواند باعث تخریب استخوان زیرین فک شما شود و منجر به از دست دادن دندان شود.

 

تجزیه بافت های اطراف دندان شما به تدریج اتفاق می افتد. در واقع، اکثر مردم درد را با بیماری لثه تجربه نمی کنند - به خصوص در مراحل اولیه. بنابراین، دانستن علائم هشدار دهنده بسیار مهم است.

 

چهار مرحله بیماری لثه وجود دارد:

التهاب لثه. این مرحله اولیه بیماری لثه است. با لثه های قرمز و پف کرده شروع می شود که ممکن است هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن خونریزی کنند. در این مرحله هیچ از دست دادن استخوان وجود ندارد. در نتیجه، التهاب لثه با درمان مناسب کاملاً قابل برگشت است.

 

پریودنتیت خفیف. باکتری ها زیر لثه های شما نفوذ کرده و روی استخوان نگهدارنده تأثیر می گذارند. ممکن است لثه های شما از دندان هایتان جدا شده و در اطراف آن ها پاکت هایی ایجاد کنند. پلاک ها و باکتری ها دوست دارند در این عمق ها پنهان شوند، جایی که مسواک و نخ دندان شما نمی توانند به آن دسترسی پیدا کنند.

 

پریودنتیت متوسط. در صورت عدم درمان، باکتری ها شروع به فرسایش رباط ها، بافت های نرم و استخوانی می کنند که دندان های شما را در جای خود نگه می دارد. ممکن است متوجه بوی بد دهان و چرک (عفونت) در اطراف خط لثه خود شوید. برخی افراد در این مرحله دچار درد می شوند.

 

پریودنتیت پیشرفته. با بدتر شدن بیماری پریودنتال، از دست دادن استخوان ادامه می یابد. این می تواند باعث لق شدن و در نهایت افتادن دندان های شما شود.

 

هنگامی که به اندازه کافی زود درمان شود، بیماری لثه برگشت پذیر است. اما اگر قبلاً به دلیل عفونت استخوان اطراف دندان های خود را از دست داده اید، بیماری آنقدر پیشرفته است که نمی توان آن را معکوس کرد. با این حال، شما می توانید با درمان مناسب و بهداشت دهان و دندان مداوم و سخت کوشی آن را مدیریت کنید.

 

خطرات سلامت دندان بیماری لثه:

هنگامی که صحبت از سلامت دندان شما می شود، بیماری لثه درمان نشده می تواند ویرانگر باشد. در مراحل اولیه التهاب لثه، لثه های شما ممکن است حساس و متورم شده و هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن به راحتی خونریزی کنند.

 

با پیشرفت عفونت، پریودنتیت در واقع می تواند به استخوان فک شما آسیب برساند و آن را از بین ببرد.

 

این می تواند منجر به اثرات جدی سلامتی، از جمله دندان های از دست رفته شود.

 

نحوه درمان بیماری لثه

مراحل بیماری لثه

 

چگونه بیماری لثه بر سلامت کل بدن تأثیر می گذارد ؟

متأسفانه، خطر بیماری لثه برای بدن شما فراتر از دندان ها، لثه ها و فک شماست. بیماری پیشرفته لثه می تواند باکتری ها را به بقیه بدن شما وارد کند و منجر به عفونت و بیماری در سراسر بدن شود.

 

تحقیقات مدرن نشان می دهد که بیماری لثه درمان نشده ممکن است به موارد زیر کمک کند:

 

– بیماری قلبی

– اختلالات ریوی

– آرتروز

– سکته مغزی

– دیابت

– بیماری عروق کرونر

 

دهان خود را به عنوان "دری" به بقیه بدن خود در نظر بگیرید. هنگامی که عفونت وارد "در" شد، هیچ چیز مانع از حرکت آن در سراسر بدن شما نمی شود. سلامت دهان و دندان شما یک جدایی ناپذیر از سلامت کلی و بی حالی شماست !

 

چگونه از بیماری لثه جلوگیری کنیم ؟

برای بسیاری از افراد، پیشگیری از بیماری لثه ساده است: دو بار در روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و برای معاینات و تمیز کردن منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.

 

عوامل خطر بیماری لثه :

با این حال، عوامل خطر زیادی وجود دارد که می تواند خطر بیماری لثه شما را افزایش دهد، از جمله:

 

• استفاده از محصولات تنباکو و کشیدن سیگار و استعمال دخانیات.

• بهداشت ضعیف دهان و دندان.

• ابتلا به بیماری هایی که بر سیستم ایمنی شما تأثیر می گذارد (اچ آی وی، دیابت، لوسمی)

• کمبود ویتامین.

• مصرف داروهایی که منجر به خشکی دهان می شود.

• دیابت.

• بیماری های خود ایمنی، از جمله لوپوس، اسکلرودرمی و بیماری کرون.

• تغییرات هورمونی، به ویژه در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی.

• فشار.

• ژنتیک (در صورتی که والدین، پدربزرگ و مادربزرگ یا خواهر و برادرتان به بیماری لثه مبتلا شوند، احتمال ابتلا به بیماری لثه بیشتر است).

• بیماری قلبی.

 

علاوه بر این، افراد مسن با سیستم ایمنی ضعیف تر ممکن است بیشتر به بیماری لثه مبتلا شوند. ژنتیک ممکن است اجتناب از بیماری لثه را برای برخی افراد بسیار دشوار کند، مهم نیست چقدر خوب مسواک می زنند و نخ دندان می کشند.

 

اگر در گروه پرخطر قرار دارید یا در گذشته بیماری لثه داشته اید، بسیار مهم است که مراقب علائم اولیه بیماری لثه باشید.

 

علائم و نشانه های هشدار دهنده بیماری لثه :

علائم و نشانه های هشدار دهنده رایج بیماری لثه در مراحل اولیه عبارتند از:

 

• لثه های قرمز

• لثه های متورم

• خونریزی لثه

• بوی بد دهان مداوم

 

بیماری لثه درمان نشده، پیشرفته ممکن است به علائمی مانند:

 

• لثه ها به وضوح عقب می روند

• ظاهر شدن فضایی بین دندان های شما و لق شدن دندان ها

• درد هنگام غذا خوردن (حساسیت به غذا و نوشیدنی های سرد)

 

اگر هر یک از این علائم یا علائم هشدار دهنده را مشاهده کردید، خیلی سریع به دندانپزشک خود مراجعه کنید! تشخیص بیماری لثه به طور کلی آسان است و هر چه زودتر درمان شروع شود، بهتر است!

 

علائم بیماری لثه

بیماری لثه چیست و یه چه صورت است ؟

 

آیا بیماری پریودنتال مسری است؟

باکتری هایی که باعث بیماری لثه می شوند می توانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. در حالی که نمی توانید از طریق تماس کوتاه مدت به بیماری لثه مبتلا شوید، تماس مکرر و طولانی مدت از طریق بزاق (مانند بوسیدن) ممکن است خطر ابتلا به بیماری پریودنتال را افزایش دهد.

 

آیا بیماری لثه قابل درمان است؟

اگر بیماری لثه کمی دیرتر تشخیص داده شود، قابل درمان نیست، اما با درمان مناسب قابل کنترل است. شما نمی توانید آن را درمان کنید زیرا هنگامی که حمایت ساختاری اطراف دندان های خود را از دست می دهید، معمولاً همه آن را بر نمی گردانید. با این حال، درمان پریودنتال می تواند عفونت را کاهش دهد و استخوان و بافت شما را تا حدودی بازسازی کند.

 

عامل دیگر ژنتیک است. انواع مختلفی از باکتری های دهان وجود دارد. برخی افراد به سادگی بیشتر مستعد ابتلا به نوعی بیماری لثه هستند.

 

یک مرحله از بیماری لثه کاملاً برگشت پذیر است - ژنژیویت (بیماری پریودنتال خیلی زود). اگر التهاب لثه را زود تشخیص دهید، می توانید با تمیز کردن منظم دندان ها و بهداشت دهان و دندان آن را معکوس کنید.

 

بیماری پریودنتال چگونه درمان می شود؟

چندین درمان پریودنتال وجود دارد. موردی که برای شما مناسب است به شدت وضعیت شما و تعدادی از عوامل دیگر بستگی دارد، از جمله:

 

– سلامتی شما.

– چه سیگاری بکشی.

– چه درمان هایی در گذشته داشته اید.

– تمیز کردن دندان و بهبود بهداشت دهان و دندان

 

افرادی که به بیماری پریودنتال خیلی زود مبتلا هستند (لثه) ممکن است بتوانند با تمیز کردن روتین دندان و بهبود بهداشت دهان و دندان وضعیت را معکوس کنند. از آنجایی که هنوز از دست دادن استخوان وجود ندارد، این رویکرد محافظه کارانه باکتری های مضر دهان را قبل از اینکه بیماری فرصت پیشرفت پیدا کند، از بین می برد.

 

بهداشت مناسب دهان شامل مسواک زدن دو تا سه بار در روز، نخ دندان کشیدن روزانه و مراجعه به دندانپزشک برای معاینات و تمیز کردن منظم است.

 

پوسته پوسته شدن و صاف کردن ریشه :

جرم گیری و روت پلنینگ مشابه تمیز کردن روتین دندان است . اما زیر لثه ها را عمیق تر تمیز می کند و پلاک ها و باکتری ها را از جایی که مسواک و نخ دندان شما نمی توانند به آن دسترسی پیدا کنند، از بین می برد. پریودنتیست ها این درمان را برای افراد مبتلا به بیماری خفیف لثه توصیه می کنند.

 

در طی این روش، یک متخصص بهداشت دندان پلاک را از روی دندان های شما تمیز می کند و سپس سطوح ریشه شما را صاف می کند تا از چسبیدن مجدد باکتری ها جلوگیری کند. این روش معمولا در حداقل دو ویزیت با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود.

 

جراحی کاهش عمق لثه :

جراحی کاهش عمق لثه (همچنین به نام جراحی استخوانی شناخته می شود) ممکن است برای افرادی که بیماری لثه در حد متوسط تا پیشرفته دارند، ضروری باشد. هدف از این جراحی، برداشتن پلاک و تارتار از زیر لثه است که آنقدر عمیق هستند که متخصص بهداشت دهان و دندان قادر به دسترسی به آن ها نیست. در طی این عمل، پریودنتیست برشی (شکافی) در لثه ایجاد کرده و یک فلپ (flap) ایجاد می کند. این کار به آن ها اجازه می دهد تا به طور موقت لثه شما را از ریشه دندان ها عقب بکشند.

 

سپس، آنها پلاک، تارتار و باکتری را از ریشه های دندان شما تمیز کرده و هر ناحیه ناصافی را صاف می کنند. پس از اتمام، لثه شما را در جای خود قرار داده و برش را با بخیه می بندند.

 

بسیاری از اوقات، متخصصین پریودنتال، جراحی کاهش عمق لثه را با سایر روش های ترمیمی مانند پیوند استخوان، پیوند لثه یا بازسازی هدایت بافت ترکیب می کنند.

 

LANAP (روش پیوست جدید با کمک لیزر)

برخی از پریودنتیست ها نیز کاهش پاکت را با LANAP پیشنهاد می کنند. این روش پریودنتیت را با استفاده از لیزر دستی درمان می کند. لیزر بافت لثه بیمار را هدف قرار می دهد در حالی که بافت سالم را دست نخورده باقی می گذارد.

 

LANAP یک جایگزین کم تهاجمی برای جراحی سنتی کاهش پاکت است. اما نتایج مختلط است.

 

پیوند استخوان

پریودنتیست شما ممکن است از پیوند استخوان دندان برای جایگزینی استخوانی که در اثر بیماری لثه از دست داده اید استفاده کند. هنگامی که آنها عفونت را تمیز کردند، مواد پیوند استخوان را در مناطقی که استخوان فرسایش یافته است قرار می دهند. این ماده به عنوان داربست یا نگهدارنده فضا عمل می کند و به بدن شما زمان می دهد تا استخوان خود را در طول زمان بازسازی کند.

 

پیوند لثه

اگر بافت لثه را به دلیل بیماری پریودنتال از دست داده اید، دندانپزشک شما ممکن است جراحی پیوند لثه را توصیه کند که پیوند بافت نیز نامیده می شود. این روش ریشه دندان های در معرض دید را پوشش می دهد و به خط لثه شما ضخامت می بخشد.

 

در طی این روش، پریودنتیست بافتی را به نواحی تحلیل رفته لثه اضافه می کند. این دستمال کاغذی ممکن است از سقف دهان شما باشد، یا ارائه دهنده شما ممکن است آن را از یک بانک مجاز استخوان و بافت خریداری کند.

 

بازسازی بافت هدایت شده (GTR)

معمولاً پریودنتیست ها از بازسازی بافت هدایت شده در ترکیب با پیوند استخوان استفاده می کنند. GTR به ترمیم نقایص پریودنتال (ناحیه های استخوان شکسته) کمک می کند و از رشد بافت نرم در این نواحی جلوگیری می کند.

 

در طول GTR، یک پریودنتیست یک غشای مصنوعی را بین لثه های شما و مواد پیوند استخوان تازه قرار داده شده قرار می دهد. بافت نرم سریعتر از استخوان بازسازی می شود، بنابراین غشاء آن فضا را باز نگه می دارد تا استخوان جدید به جای بافت نرم در آنجا رشد کند.

 

فیبرین غنی از پلاکت (PRF) و پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)

فیبرین غنی از پلاکت (PRF) و پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) حاوی فاکتورهای رشد هستند که باعث تسریع بهبودی و بازسازی بافت می شوند. پریودنتیست می تواند PRF و PRP را از نمونه کوچکی از خون شما دریافت کند. آنها نمونه را در یک سانتریفیوژ (ماشین آزمایشگاهی که با استفاده از نیروی گریز از مرکز به سرعت می چرخد) می چرخانند تا پلاسما را از گلبول های قرمز شما جدا کند. سپس پلاسمای غنی از پلاکت یا فیبرین را در محل جراحی قرار می دهند.

 

این نوع درمان علاوه بر افزایش بهبودی، می تواند زمان بهبودی را نیز کوتاه کرده و درد پس از جراحی را کاهش دهد و چون از خون خود شما می آید، کاملا بی خطر است.

 

جلوگیری از بیماری پریودنتال

آیا می توانم از بیماری پریودنتال پیشگیری کنم؟

بله، در بیشتر موارد می توانید با رعایت بهداشت دهان و دندان از بیماری لثه پیشگیری کنید. برخی از افراد به دلیل ژنتیک یا سایر شرایط سلامتی بیشتر در معرض بیماری لثه هستند. در این موارد، ممکن است نیاز به تمیز کردن مکرر با متخصص بهداشت دندان داشته باشید.

 

چگونه می توانیم خطر ابتلا به بیماری پریودنتال را کاهش دهیم؟

برای کاهش خطر ابتلا به بیماری لثه:

 

• دندان های خود را دو تا سه بار در روز مسواک بزنید.

• روزانه بین دندان های خود نخ دندان بکشید.

• از دهانشویه آنتی باکتریال استفاده کنید.

• از استعمال دخانیات و سایر دخانیات خودداری کنید.

• برای تمیز کردن و معاینه منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

 

چه مدت می توانید دندان های خود را با بیماری پریودنتال نگه دارید؟

بستگی به شدت وضعیت شما دارد. هیچ قانون سخت و سریعی وجود ندارد، زیرا همه افراد متفاوت هستند. به طور کلی، هر چه زودتر بیماری لثه را درمان کنید، احتمال از دست دادن دندان کمتر می شود.

 

سخن آخر :

بیماری پریودنتال به خصوص در مراحل اولیه معمولاً بدون درد است. مهم است که علائم هشدار دهنده را بدانید تا بتوانید قبل از بدتر شدن بیماری درمان مناسب را دریافت کنید. در صورت عدم درمان، بیماری لثه می تواند بر سلامت دهان و دندان و سلامت کلی شما تأثیر بگذارد. عفونت می تواند به سایر نواحی دهان و سایر قسمت های بدن شما سرایت کند و خطر ابتلا به چندین بیماری از جمله بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت را افزایش دهد.

 

اگر لثه های متورم، حساس یا خونریزی دهنده دارید، به دندانپزشک خود اطلاع دهید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا از شر عفونت خلاص شوید و به دندان ها و لثه های سالم برگردید.

 

گردآوری : بخش سلامت بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------