دلایل و راههای پیشگیری از خارش قوزک پا
- مجموعه: بیماری ها و راه درمان
پوست بدن در اثر کاهش ترشح چربی توسط غدد پوستی خشک می شود
دلایل زمینهای مختلفی میتوانند موجب خارش قوزک پاها شوند که از واکنشهای آلرژیک ساده تا موارد جدیتر که به درمان پزشکی نیاز دارند را شامل میشوند. تحریک میتواند موجب تشدید احساس خارش شود. در این مورد، درمان دلیل خارش ممکن است به بهبود علائم همراه منجر شود.
خارش قوزک پاها ممکن است موجب راش های پوستی یا ضایعات پوستی شده یا خارش ممکن است در نتیجه این مسائل شکل گرفته باشد. زمانی که خارش قوزک پا با راش ها یا ضایعات پوستی مرتبط نیست، اغلب با ظهور سریع علائم و تداخل در فعالیت های روزانه همراه است.
دلایل خارش قوزک پا:
کهیر :
كهير يكی از بيماری های پوستی در بدن محسوب می شود كه در حقيقت يك واكنش آلرژيك به مصرف برخی از موادغذايی، داروهای شيميايی، عطرها، بوها و حتی تماس با اشيای روزمره ای است كه هر روز با آنها تماس داريم.
بروز كهير بر پوست معمولا ظاهر نامناسبی را براي پوست ايجاد می كند.
ناحيه ای كه به كهير مبتلا می شود دچار التهاب، قرمزی، درد و خارش می شود و مشكلاتی را برای فرد مبتلا به همراه دارد.
کهیر ممکن است به واسطه یک واکنش آلرژی شکل بگیرد. دریافت کمک پزشکی برای حصول اطمینان از این که چنین واکنشی موجب مشکلات دیگر نمی شود، ایده خوبی است.
کهیر معمولا با پیشگیری از تماس با ماده مشکل آفرین درمان می شود. کرم ها می توانند به تسکین درد و خارش همراه با این شرایط کمک کنند.
درماتیت تماسی :
درماتیت تماسی به هرگونه اختلال پوستی گفته می شود که متعاقب تماس با یک ماده خارجی و ایجاد یک واکنش آلرژیک یا پاسخ تحریکی بروز می یابد! بسیاری از موارد درماتیت تماسی در اثر پاسخ تحریکی به یک ماده محرک ایجاد می شوند.
در خصوص راهکارهای درمانی برای درماتیت تماسی باید خاطر نشان ساخت که خوشبختانه اغلب علائم درماتیت تماسی بعد از عدم تماس با ماده محرک و حساسیت زا بتدریج بدون درمان خاصی برطرف می شوند! اما برای موارد حاد و شدید بیماری، با نظر پزشک متخصص از داروهای موضعی و خوراکی ضد التهابی استفاده می گردد.
در صورت ابتلا به درماتیت تماسی در ناحیه پاها حتما از جوراب های نخی طبیعی برای جلوگیری از تماس پوست پاها با مواد محرک و حساسیت زا استفاده نمایید.
خارش قوزک پاها ممکن است موجب راش های پوستی یا ضایعات پوستی شده
پوست خشک:
پوست بدن در اثر کاهش ترشح چربی توسط غدد پوستی خشک می شود که در این صورت نسبت به عوامل محیطی و بعضی مواد حساس می شود. پوست حالت سوختگی پیدا می کند که به دلیل نداشتن رطوبت کافی است.
یکی از علت های اصلی خشکی پوست، سرد شدن آب و هوا است. خشک بودن پوست بدن شما می تواند ارثی و ژنتیکی باشد. استفاده از صابون های قوی، میزان رطوبت ها، تماس بیش از حد پوست با نور خورشید، اختلالات و کم کاری تیروئید، بیماری دیابت و استفاده از بعضی داروها مثل دیورتیک ها، ضد اسپاسم ها، آنتی هیستامین ها می توانند در خشک شدن پوست دخیل باشند.
زمانی که خشکی در نتیجه یک عامل زیست محیطی مانند قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید یا هوای بسیار خشک، شکل گرفته است، فرد میتواند از محصولات مرطوب کننده برای درمان این شرایط استفاده کند. در بیشتر موارد، استفاده از مرطوب کنندهها برای تسکین خارش کفایت میکند.
مشکلات کبد :
مشکلات کبد ممکن است دلیل احساس خارش در قوزک پاها باشد. زمانی که این اندام بیمار است یا آسیب دیده، ماده ای به نام بیلیروبین در خون ترشح می کند. افزایش سطوح بیلیروبین می تواند به احساس خارش در قوزک ها منجر شود، اگر چه تاکنون ارتباط بین این دو به طور کامل مشخص نشده است.
از دیگر علائم آسیب دیدگی کبد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم احساس گرسنگی
- ادرار تیرهتر نسبت به حالت عادی
- مدفوع رنگ پریده
- یرقان یا زردی
- درد یا تورم شکم
- حالت تهوع و استفراغ
- کبودی بیشتر و راحتتر
- خستگی مزمن
مشکلات کبد تنها توسط یک پزشک قابل تشخیص و درمان هستند. اگر خارش در قوزک پاها با هر یک از علائمی که در بالا به آنها اشاره شد، همراه است، در کوتاهترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.
اگزما :
اگزما شامل گروهی از اختلالات است که سبب التهاب، و سرخی پوست میشوند. اگزما به طور معمول در دوران کودکی شروع میشود، که در آن یک راش قرمز رنگ و دچار خارش ممکن است در هر یک از نواحی زیر شکل بگیرد:
• دست
• مچ دست
• پا
• مچ پا
• پشت زانوها
راش ناشی از اگزما ممکن است حالت برجسته یا پوسته داده داشته باشد. در برخی موارد پوست فقط دچار خشکی میشود. در مورد اگزما داروهای نسخهای و غیر نسخهای در دسترس است. در این مورد فرد مبتلا باید به توصیههای پزشک عمل کند.
آلرژی :
واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل گوناگون است. کسانی که دچار حساسیت هستند، دارای دستگاه ایمنی فوق هوشیار هستند که نسبت به مواد ظاهراً بیضرر موجود در محل زندگیشان، واکنشی بیش از حد معمول نشان میدهند.
واکنشهای آلرژیک روی پوست ممکن است موضعی بوده و میتوانند در هر قسمت از بدن پدیدار شوند. آلرژیها در میان شایعترین دلایل احساس خارش قرار دارند.
درمان معمولا شامل استفاده از کرمهای حاوی یک آنتی هیستامین روی ناحیه تحت تاثیر قرار گرفته میشود. افراد باید تماس خود با هر ماده ای که آنها را تحت تاثیر قرار میدهد، محدود کنند.
سوریازیس یک بیماری خودایمنی مزمن است که به تجمع سلول های پوست منجر می شود
دیابت :
فرد دچار دیابت نمیتواند بدون کمک پزشکی قند خون خود را در سطح تنظیم شده حفظ کند. اگر سطح قند خون به درستی تنظیم نشود، این وضعیت میتواند به بروز مشکلات کوتاه مدت و درازمدت برای سلامت منجر گردد. احتمال بروز نوروپاتی محیطی، عفونت پوست و ضعف گردش خون در سیر پیشرفت دیابت افزایش مییابد. امکان بروز خشکی پوست وجود دارد.
وقتی خارش قوزک پا توسط دیابت ایجاد شده باشد، ممکن است نشانگر این موضوع باشد که خون به اندازۀ کافی در پا جریان پیدا نمیکند. دیابت در اکثر موارد با استفاده از انسولین و رژیم غذایی درست و ورزش قابل کنترل و مدیریت است. مراقبت پیشگیرانه اغلب اوقات بهترین راه برای پیشگیری یا کند کردن پیشرفت بیماری است.
سوریازیس :
سوریازیس یک بیماری خودایمنی مزمن است که به تجمع سلول های پوست منجر می شود. این تجمع موجب شکل گیری وصله هایی سخت می شود که اغلب پوسته پوسته، قرمز رنگ و ملتهب هستند. سوریازیس می تواند هر بخشی از بدن انسان را تحت تاثیر قرار دهد. سوریازیس موجب بروز وصله های، قرمز، پوسته پوسته و خارشدار می شود. از آنجایی که سوریازیس یک بیماری مزمن است، علائم به طور معمول شعلهور شده و فروکش می کنند.
در حال حاضر، درمان قطعی برای سوریازیس وجود ندارد و گزینه های موجود شامل تغییرات سبک زندگی و داروهای تجویزی می شوند.
سرطان :
اگر چه کمتر شایع است، برخی از انواع سرطان میتواند سبب خارش منتشر در بدن و ناحیۀ قوزک پا شوند. این وضعیت شامل سرطانهای مندرج در فهرست زیر میشود:
• خون
• کبد
• پوست
• کلیه
• سیستم لنفاوی
برخی درمانهای سرطان مثل شیمی درمانی نیز میتوانند به بروز خارش منجر شوند.
سعی کنید همیشه پوستتان را مرطوب نگه دارید تا مانع از خشکی آن شود
راههای پیشگیری از خارش قوزک پا :
اقدامات کلی برای پیشگیری از خارش شامل موارد زیر می شوند:
- دنبال کردن یک رژیم غذایی متعادل
- پرهیز از قرار گرفتن طولانی مدت و بدون محافظت در برابر نور خورشید
- مدیریت دیابت
- درمان سوریازیس و اگزما
- ورزش منظم
- استفاده منظم از مرطوب کننده ها
- پرهیز از تماس با آلرژن ها یا محرک ها
درمان خارش قوزک پا :
سعی کنید همیشه پوستتان را مرطوب نگه دارید تا مانع از خشکی آن شده و از بروز خارش هم پیشگیری کرده باشید.
بهتر است از روغنها و ترکیبات ضدالتهاب و نرمکننده استفاده کنید که خاصیت مرطوبکنندگی آنها بسیار بالاست مانند روغن نارگیل و روغن گل مغربی. از طرفی باید در کل روز، لایههای سبک و نازکی از روغن را روی پوست بمالید تا آن را هیدراته نگه دارید.
برای درمان قطعی خارش پا اگه بعد از مدتی بهبود نیافت بهتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته