آیا روسيه با آمريکا درباره سوريه معامله پشت پرده کرده است؟
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : سه شنبه, 24 ارديبهشت 1392 18:25
آیا روسيه با آمريکا درباره سوريه معامله پشت پرده کرده است؟
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، پس از ديدار اخير جان کري وزير خارجه آمريکا از مسکو و ديدار وي با مقامات ارشد روسيه ، موضوع برخي توافقات بين آمريکا و روسيه در باره سوريه مطرح شده است .
در واکنش به برخي گزارش ها در اين باره ، سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه ضمن تکذيب معاملات پشت پرده،از پابرجا بودن توافق ميان روسيه و آمريکا درباره سوريه خبر داد.
سرگئي لاوروف گفت: هيچ معامله پشت پرده اي وجود ندارد و روسيه مواضع خود درباره موضوعات اساسي را تحت تاثير شرايط تغيير نمي دهد.
لاوروف بر پايبندي کشورش به وعده هايي که به سوريه به ويژه درباره تحويل سامانه هاي موشکي دفاع هوايي داده نيز تاکيد کرد. گفتني است جان کري پس از مذاکره يا مقامات روسيه از بر پايي اجلاسي در آينده نزديک با شرکت طرفهاي درگير در بحران سوريه خبر داده بود که به نشست ژنو -2 موسوم شده است.
در اين راستا وزير خارجه روسيه ضمن تاکيد بر ضرورت مشارکت ايران در نشست ژنو -2 افزود: هنوز توافقي با غرب در اين باره حاصل نشده است. به گفته لاوروف، اختلافاتي ميان واشنگتن و مسکو به ويژه درباره نشست بين المللي احتمالي و برنامه هاي آن وجود دارد و مسکو بر ضرورت مشارکت همه طرفهايي که در نشست ژنو- 1 مشارکت داشته اند و نيز کشورهاي همسايه سوريه و ايران و عربستان تاکيد دارد، اما به نظر مي رسد که آمريکايي ها در راستاي کاستن از شمار شرکت کنندگان در نشست ژنو- 2 و مشارکت دادن کشورهاي حامي مخالفان سوريه هستند که اين مساله در به بن بست کشاندن اين نشست موثر است.
اين در حالي است که آمريکا با وجود پيشنهاد تشکيل نشستي براي حل و فصل سياسي بحران سوريه ، کماکان بر تسليح و پشتيباني از مخالفان سوريه و نيز لزوم کنار رفتن بشار اسد رئيس جمهور سوريه تاکيد دارد. در اين زمينه باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا پس از ديدار با ديويد کامرون نخست وزير انگليس ضمن تاکيد برادامه تلاشها براي تشديد فشارها بر دولت سوريه ، اظهار داشت که تقويت مخالفان ميانهروي سوريه و تدارک براي سوريهاي بدون بشار اسد از موضوعات مذاکرات وي با نخستوزير انگليس بوده است.
اين تلاشها شامل برگزاري نشست مشترک نمايندگان دولت سوريه و مخالفان سوريه در ژنو در هفتههاي آينده براي رسيدن به توافق بر سر تشکيل هياتي در جهت انتقال قدرت است. باراک اوباما ادامه داد: اين هيأت زمينه را براي انتقال قدرت از اسد به اين گروه فراهم خواهد کرد.
اين اظهارات نشان مي دهد با وجود تاکيد روسيه بر پشتيباني از دولت سوريه برياست بشار اسد ، غربي ها بويژه آمريکا همچنان بر کنار رفتن وي ازقدرت تاکيد دارند. اين در حالي است که روسيه شديدا با تلاش غرب براي برکناري بشاراسد از قدرت و به طور کلي فروپاشي دولت قانوني سوريه مخالفت کرده است.
در چنين شرايطي ؛با توجه به پافشاري آمريکا و انگليس بر مواضع قبلي خود در باره سوريه و ادامه کمکهاي گسترده به مخالفان سوريه و از سوي ديگر پشتيباني کامل روسيه از دولت قانوني سوريه وادامه کمکها به آن ، به نظر مي رسد حتي در صورت برپايي نشست ژنو-2، اختلافات قبلي همچنان پابرجا خواهد بود.
بدين ترتيب روسيه سعي در خنثي کردن تلاش هاي ضد غربي آمريکا و متحدان غربي –عربي آن عليه دولت سوريه خواهد کرد.
با گذشت بيش از دوسال از بحران سوريه وتبديل شدن آن به يک جنگ داخلي گسترده ، روسيه به عنوان يکي از حاميان اصلي دولت سوريه با وجود انتقادات وفشارهاي آمريکا و متحدين غربي و عربي اش کماکان بر پشتيباني از دولت قانوني سوريه و حل وفصل مسالمت آميز بحران اين کشور و ادامه همکاري با سوريه و پايبندي خود به توافقاتش با آن تاکيد مي ورزد.
اين توافقات از جمله شامل قراردادهاي تسليحاتي است. در اين راستا مقامات ارشد روسيه بويژه ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه براجراي همه قرارداد هاي تسليحاتي با سوريه (بويژه قرارداد فروش سامانه موشکي اس -300) تاکيد کرده اند.
اين قرارداد تسليحاتي در سال 2010 ميلادي بين دو کشور به امضاء رسيده است و از ديدگاه مقامات روسي چون اين سامانه موشکي يک سامانه دفاعي است ،لذادر چارچوب اجراي توافقنامه هاي بين دو کشور بايد به سوريه تحويل شود.
همچنين از ديدگاه مقامات ارشد روسيه هر گونه طفره رفتن از حل و فصل مسالمت آميز بحران سوريه به مفهوم ايجاد آشوب و هرج و مرج در اين کشور و سرايت اين بحران به کشور هاي همسايه خواهد بود./خبرگزاری آریا