زندگینامه حسن مثنی
- مجموعه: زندگینامه بزرگان دینی
آشنایی با زندگینامه حسن مثنی
چکیده ای از زندگینامه حسن مثنی
نام : حسن بن حسن بن علی
نقش : متولی صدقات و موقوفات امیرالمؤمنین (ع) در مدینه
کنیه : ابومحمد
زاده ی : 37 هجری قمری
پدر : امام حسن مجتبی (ع)
مادر : خَوْلَه بنت منظور بن زَبّان فَزاری
محل زندگی : کوفه - مدینه
همسر : فاطمه بنت الحسین بن علی
فرزندان : عبدالله محض، ابراهیم غمر، حسن مثلث و داوود بن حسن
مرگ : در بین 85 هجری - 90 هجری
محل دفن : قبرستان بقیع مدینه
حسن مثنی که بود ؟
حسن بن حسن بن علی بن ابیطالب؛ معروف به حسن المثنی (به عربی: حسن المثنّی ) (37هـجری - 97 هـجری) فرزند امام حسن (ع) و از بزرگان علویان بود. در جنگ کربلا از لشکر امام حسین (ع) بود. با اینکه در روز عاشورا مجروح شد، با شفاعت یکی از بستگان مادری اش کشته نشد. و پس از بهبودی از جراحات، از کوفه به مدینه بازگشت . او متولی صدقات و موقوفات امیرالمؤمنین (ع) بود.
زندگی نامه حسن مثنی :
پدرش امام حسن مجتبی (ع) بود. مادرش خَوْلَه بنت منظور بن زَبّان فَزاری بود. خوله پس از مرگ شوهرش (36ق/655)، محمد بن طلحه بن عبیدالله در جنگ جمل ، خوله با امام حسن (ع) ازدواج کرد.
کنیه ی وی ابومحمد بود.
عموی حسن بن حسن، حسین بن علی، به او پیشنهاد داد که یکی از دو دخترش، سکینه و فاطمه را برای همسری انتخاب کند. حسن که از پذیرش خجالتی تر از آن بود، در نتیجه فاطمه را انتخاب کرد، زیرا او شبیه مادربزرگش فاطمه الزهرا (س) بود.
همسر و فرزندان حسن مثنی:
همسرش دختر عمویش فاطمه دختر امام حسین (ع) بود. قبل از واقعه عاشورا ازدواج کردند.
پسران او که مادرشان فاطمه دختر امام حسین (ع) بود، عبدالله محض، ابراهیم غمر؛ حسن مثلث و داوود بن حسن بودند که همگی در زندان ابوجعفر منصور، خلیفه عباسی از دنیا رفتند.
نوه هایش به ویژه پسران عبدالله بن. حسن که خود مردی باسواد و آگاه بود، مانند محمد معروف به نفس زکیه و ابراهیم معروف به قتیل باخَمْری، نهضت های مهمی را علیه عباسیان رهبری کردند.
شرکت حسن مثنی در نبرد کربلا
حسن المثنی در جنگ کربلا حضور داشت. احمد بن ابراهیم حسنی در روایتی از ابومخنف نقل کرده که سن او در آن زمان نوزده یا بیست سال بوده است.
در روز عاشورا شجاعانه در کنار امام حسین (ع) جنگید و مجروح شد و به اسارت در آمد. عموی اسماء بن خوارج فزاری او را نجات داد. او در کوفه مداوا کرد و پس از بهبودی به مدینه بازگشت.
نقل احادیث
حسن المثنی از پدرش امام حسن مجتبی علیه السلام و برخی دیگر احادیثی نقل کرده است.
خادم اموال وقف امام علی (ع)
بر اساس وصیت امام علی (ع)، حسن المثنی متولی صدقه امام و اموالی بود که ایشان در مدینه وقف کرده بودند.
وقتی حجاج بن یوسف ثقفی حاکم مدینه بود، از حسن مثنـّی خواست که عمویش، عمر بن علی، را در تولیت این صدقات با خود شریک کند؛ زیرا عمر عموی حسن المثنی بود. اما چون فقط فرزندان فاطمه علیهاالسلام حق تولیت صدقه را دارند، از این کار امتناع کرد. حجاج به شام نزد عبدالملک بن مروان رفت. خلیفه اموی هم حجاج را از این کار باز داشت.
حسن المثنی پسرش عبدالله را پس از مرگش سرپرست صدقه کرد. اما منصور عباسی عبدالله را زندانی کرد و خود سرپرستی صدقه را بر عهده گرفت.
همکاری با عبدالرحمن بن محمد بن اشعث کندی
هنگامی که عبدالرحمن بن محمد بن اشعث کندی بر حجاج بن قیام کرد. یوسف قصد داشت خود را خلیفه بخواند. اما چون تنها شخصی از قریش می توانست خلافت را بر عهده بگیرد، نامه هایی به بزرگان علویان، امام سجاد(ع) و حسن المثنی نوشت تا آنان را متقاعد کند. امام سجاد علیه السلام درخواست او را رد کرد.
حسن مثنی که فکر می کرد شورشیان ممکن است بیعت خود را بشکنند، از قبول خلافت عبدالرحمن نیز خودداری کرد. اما پس از اصرار آنان سرانجام قانع شد و با او به عنوان خلیفه بیعت کرد. علمای مشهور عراقی مانند عبدالرحمن بن ابی لیلی، شعبی، محمد بن سیرین و حسن بصری با او که به الرضی نام داشت بیعت کردند.
به گفته شیخ مفید، حسن المثنی هرگز ادعای امامت نکرد و کسی با نام مشابه نیز ادعای امامت نکرد.
در اشارات زیدیس از حسن المثنی به عنوان امام یاد شده است.
مرگ حسن مثنی :
پس از مرگ ابن اشعث در سال 85 هجری، حسن مثنی گریخت. سرانجام مأموران ولید بن عبدالملک او را مسموم کردند و کشتند. پیکرش را به مدینه منتقل کردند و در قبرستان بقیع به خاک سپردند. سن او هنگام مرگ 83 یا 87 سال ذکر شده است. در بعضی از منابع آمده است که در سال 90 هجری در گذشت.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته