گیاه خرنوب چیست و چه خواصی دارد؟



میوه خرنوب

گیاه خرنوب چیست و چه خواصی دارد

 

خواص گیاه خرنوب چیست

در این مقاله از بیتوته، با خواص خرنوب آشنا می شوید. خرنوب، میوه‌ای شبیه به غلاف نخود فرنگی، از دیرباز در طب سنتی جایگاه ویژه‌ای داشته است. این گیاه بومی مناطق مدیترانه‌ای است و در ایران نیز در نواحی جنوبی مانند کازرون و شیراز یافت می‌شود. طبع خرنوب در طب سنتی سرد و خشک است و از آن برای درمان بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود.

گیاه خرنوب چیست ؟

درخت خرنوب ( Ceratonia siliqua L. ) درخت تنومندی است که اصالتاً متعلق به منطقه مدیترانه است. منشأ دقیق آن مشخص نیست، زیرا از زمان های قدیم به دلیل میوه آن، خرنوب، کشت می شد و قبلاً توسط فنیقی ها، یونانی ها، رومی ها و اعراب مصرف می شد.

 

خرنوب درختی است همیشه سبز، بلند و محکم، با گل های قرمز کوچک و بدون گلبرگ. خرنوب لوبیای آویزان 8 تا 20 سانتی متری به رنگ قهوه ای و داخل آن دانه است. گلها در تابستان و اوایل پاییز، زمانی که میوه ها می رسند، رشد می کنند. هنگامی که درخت در حال شکوفه دادن است، بوی شیرین مشخصی تولید می کند.

 

این یک گونه بسیار مفید برای تعادل طبیعی اکوسیستم ها و همچنین از منظر زیست محیطی است، زیرا به پرندگان و پستانداران مختلف پناه می دهد. به علاوه در برابر آفات و کشش بسیار مقاوم است و نیاز به توجه زیادی ندارد. می تواند در مکان هایی رشد کند که درختان دیگر نمی توانند زنده بمانند، مانند صخره ها، و همچنین خاک های سنگی، قلیایی و با کیفیت پایین.

 

امروزه یافتن خرنوب در بازار چندان آسان نیست و وقتی پیدا می شود قیمت آن بسیار بالاست.

 

آرد خرنوب اگر با چربی ها یا روغن های استوایی مخلوط شود به ترکیبی بسیار شبیه به شکلات سنتی تبدیل می شود.

 

نام خرنوب از کلمه عربی خروب یا هروب گرفته شده است. نام علمی درخت خرنوب Ceratonia siliqua از کلمه یونانی Kera که به شکل میوه اشاره دارد و از کلمه لاتین siliqua که به سختی و شکل غلاف ها اشاره دارد، گرفته شده است.

 

پوست آنها که حاوی پالپ شیرین است بسیار سفت است در حالی که دانه ها به دلیل سختی قابل خوردن نیستند زیرا باعث آسیب به دندان می شوند.

 

خرنوب به دلیل خواصی که دارد برای درمان گاستروانتریت به خصوص در نوزادان استفاده می شود.

 

از دانه‌ها و پالپ آن آردی به دست می‌آید که برای مصارف متنوع، از داروسازی گرفته تا تهیه شیرینی و بستنی ساخته شده است.

 

به نظر می رسد که کشت خرنوب از زمان یونانیان آغاز شد و سپس توسط اعراب که آن را به مراکش و اسپانیا صادر می کردند شدت یافت.

 

گیاه خرنوب به دلیل عظمتی که دارد در کشورهای ساحلی برای مصارف صرفاً زینتی نیز استفاده می شود.

 

از تخمیر تفاله خرنوب الکلی به دست می آید که در سطح صنعتی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

 

شاید همه این را ندانند

قبرس بسیاری از محصولات سنتی بر پایه خرنوب تولید می کند. معروف ترین شربت خرنوب است که به بسیاری از کشورها صادر می شود.

 

چوب درخت خرنوب به دلیل سختی آن اغلب در نجاری استفاده می شود.

 

قیراط، واحد اندازه گیری الماس و فلزات گرانبها مانند طلا، با وزن کردن دانه های خرنوب و انجام میانگین حسابی مقادیر به دست آمده به دست می آید.

 

خرنوب توسط مصریان باستان به عنوان یک شیرین کننده استفاده می شد و اعتقاد بر این است که غذایی است که در جوانی جان باپتیست را ادعا می کرد.

 

با توجه به نیازها و تحولات بازار مدرن، در سال های آتی پیش بینی می شود که اهمیت این میوه ها در سطح جهانی افزایش یابد. این به چند دلیل است: کمبود کاکائو، تمایل به غذا و مکمل های غذایی و نیاز به محصولات ارگانیک و بدون گلوتن رایگان.

 

خواص خرنوب :

خرنوب غذایی است که تقریباً فراموش شده است، اما دارای خواص ارگانولپتیک خوبی است که می تواند فواید سلامتی داشته باشد. طبق مطالعات انجام شده، سرشار از آنتی اکسیدان هستند و برای سیستم گوارشی مفید هستند.

 

خرنوب ها میوه درخت خرنوب هستند، درختی خود به خود و همیشه سبز معمولی سیسیل که می تواند به 500 سال سن برسد. نام علمی آن Ceratonia Siliqua و از خانواده Fabaceae است . میوه های خرنوب شکلی شبیه به غلاف لوبیا دارند، اگرچه اندازه بزرگتر و رنگ قهوه ای تیره دارند.

 

انواع خرنوب :

در حال حاضر، کشت غلاف خرنوب در ایتالیا به تنها منطقه سیسیل محدود می شود که در آن گونه های رایج آن مورسکانا، راسموزا، ساکاراتا، لاتینیسیما و فالکاتا هستند.

 

کشت و برداشت خرنوب :

خرنوب عمدتاً به صورت بذر در مهر یا بهار کاشته و کشت می شود.

 

این گیاه به دلیل مقاوم بودن به خشکی، آب و هوای خشک را با قرار گرفتن گیاه در معرض آفتاب ترجیح می دهد و از مکان هایی که دمای آن به زیر صفر می رسد اجتناب شود.

 

میوه ی آن در بهار شروع به رشد می کند تا در اواخر تابستان به بلوغ برسد. گل ها حدود یک سال طول می کشد تا به میوه رسیده تبدیل شوند که باید زمانی که هنوز تازه هستند چیده شوند. از خشک شدن آنها اجتناب کنید زیرا مصرف آنها خیلی سخت می شود.

 

اگر در ظرف دربسته و خشک نگهداری شوند، می توان آنها را برای چند هفته نگهداری کرد.

 

خرنوب در زمان های قدیم یکی از وسایل امرار معاش انسان ها و حیوانات بود در حالی که امروزه تقریباً به طور کامل فراموش شده است. خرنوب در اکثر کشورهای مدیترانه ای عمدتاً در مناطق معتدل و خشک کشت می شود. تولید جهانی خرنوب حدود 160000 تن در سال برآورد شده است.

 

اسپانیا بزرگترین کشور تولید کننده خرنوب است و پس از آن ایتالیا، پرتغال، مراکش، ترکیه، یونان، قبرس و لبنان قرار دارند.

 

در حال حاضر آنها عمدتا برای غذای حیوانات، به ویژه برای اسب استفاده می شود. با این حال، به طور پراکنده تر، از آنها برای تغذیه انسان استفاده می شوند.

 

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که خرنوب و فرآورده های آن می توانند سلامت انسان را ارتقاء داده و به پیشگیری از بیماری های مزمن خاص کمک کنند. به ویژه، آنها خواص ضد تکثیری و آپوپتوز را در برابر سلول های تومور نشان می دهند. آنها برای درمان علائم اسهال پیشنهاد می شوند و به دلیل محتوای بالای آنتی اکسیدان ها، پلی فنول ها و فیبرها دارای خواص ضد دیابتی هستند.

 

در عوض از آرد خرنوب که از دانه خرنوب تهیه می شود برای تهیه محصولات رژیمی برای بیماران سلیاک استفاده می شود.

 

درخت خرنوب درختی بومی است که خشکی و دمای بالا را به خوبی تحمل می کند. این گیاه قرن هاست که در قبرس کشت می شود. در گذشته اقتصاد کشاورزی جزیره از کشت آن سود می برد. این گیاه در واقع به عنوان طلای سیاه قبرس شناخته می شد.

 

در سال های اخیر فواید سلامتی و ارزش غذایی خرنوب برجسته شده است. به همین دلیل محصولات غذایی سنتی خرنوب در بازار افزایش یافته است.

 

خرنوب حاوی 4.1 میلی گرم اسیدهای چرب امگا 3 و 218 میلی گرم اسیدهای چرب امگا 6 است.

 

اسیدهای آمینه : گلوتامیک اسید، آسپارتیک اسید، سیستین، آرژنین، آلانین، ایزولوسین، لیزین،متیونین، پرولین، سرین، تیروزین، ترئونین، تریپتوفان، والین، هیستیدین، گلیسین و فنیل آلانین.

 

کالری آرد خرنوب :

100 گرم آرد خرنوب دارای توان حرارتی 222 کیلوکالری است.

 

خرنوب چیه

خواص گیاه خرنوب

 

خواص و فواید خرنوب:

بدون گلوتن :

احتمالاً همه نمی دانند که خرنوب یک غذای بدون گلوتن است و بنابراین می تواند توسط افراد مبتلا به بیماری سلیاک با خیال راحت مصرف شود.

 

از نظر تغذیه، منبع خوبی از فیبر رژیمی است و در تهیه نان بدون گلوتن با موفقیت استفاده شده است.

 

ملین :

در حالی که آرد خرنوب که خاصیت جذب آب دارد، در برخی موارد یک ضد اسهال معتبر است، برخلاف خرنوب تازه، خاصیت ملین دارد.

 

جایگزین شکلات :

خرنوب ها طعمی شبیه کاکائو دارند اما با این تفاوت که از نظر خواص مغذی تر و کالری کمتری دارند. آنها حاوی مواد روانگردان نیستند و به همین دلیل یک جایگزین معتبر شکلات برای افرادی هستند که مشکلات آلرژی یا عدم تحمل نسبت به دومی دارند.

 

خواص رضایت بخش :

محتوای بالای فیبر غذایی، خرنوب را به غذایی با خاصیت سیر کننده تبدیل می کند و به همین دلیل مصرف آن در رژیم های لاغری توصیه می شود.

 

مطالعات نشان می دهد که افزودن فیبر به غذاهای با چگالی کم می تواند راهی موثر برای افزایش سیری و سرکوب اشتها باشد.

 

کلسترول را کاهش می دهد :

محصولات غنی شده با فیبر خرنوب اثرات مفیدی در کاهش میزان کلسترول خون دارند. این توسط یک مطالعه منتشر شده تایید شده است.

 

مطالعات دیگر ادعا می کنند که افزودن غذاهای غنی از پلی فنول در رژیم غذایی می تواند به کاهش سطح کلسترول کمک کند.

 

مطالعه ای دیگر نشان می دهد که مصرف روزانه مواد غذایی غنی شده با فیبر خرنوب اثرات مفیدی بر پروفایل لیپیدی خون انسان دارد. بنابراین می تواند در پیشگیری و درمان هیپرکلسترولمی موثر باشد.

 

خواص آنتی اکسیدانی :

مطالعه ای منتشر شد، که نشان داد که چگونه پلی فنول های استخراج شده از غلاف خرنوب تاثیر مثبتی در مقابله با فعالیت رادیکال های آزاد دارند.

 

با توجه به مطالعات انجام شده، مشخص شده است که آرد آن یک منبع خوب از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی پلی‌فنلی است. در طی آنالیزها، 24 پلی‌فنول در فیبر خرنوب شناسایی شدند، به ویژه اسید گالیک و فلاونوئیدها. به این ترتیب، شواهد نشان می‌دهد که آرد حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی قوی است که می‌تواند به سلامتی ما کمک کند.

 

قند خون :

اخیراً کشف شده است که غلاف خرنوب اثرات مثبتی در تنظیم سطح قند خون دارد. این فواید به دلیل وجود فیبر در میوه است. مطالعه ای بر روی موش ها انجام شده است. بنابراین تحقیقات بیشتری برای ارزیابی اینکه آیا فواید یکسانی با انسان ها دارد یا خیر، مورد نیاز است.

 

یک مطالعه مالزیایی روی موش ها نشان داد که غلاف خرنوب دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد قند خون است بدون اینکه عوارض جانبی داشته باشد.

 

دیابت :

این مطالعات اثر ضد دیابتی فرآورده‌های مبتنی بر خرنوب و سایر محصولات طبیعی را ارزیابی کردند. این فرآورده‌ها شاخص گلیسمی پایینی داشتند یا به عنوان مکمل غذایی برای افراد مبتلا به دیابت استفاده می‌شدند.

 

یک مطالعه گزارش می دهد که رژیم غذایی آدامس خرنوب نشان داده است که سطح گلوکز خون موش را کاهش می دهد.

 

یک مطالعه انجام شده در ترکیه گزارش می دهد که ترکیب d- pinitol موجود در میوه می تواند مسئول اثرات ضد دیابتی باشد. این ماده در واقع با افزایش حساسیت به انسولین سطح قند خون را در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم تنظیم می کند.

 

شربت خرنوب منبع غنی دی پینیتول است. 10 گرم در مقایسه با دوز استاندارد (10 میلی گرم دی پینیتول / کیلوگرم وزن بدن) برای کاهش سطح قند خون در دیابت نوع 2 کافی است.

 

مشکلات گوارشی :

خرنوب حاوی تانن هایی است که با سایر سبزیجات متفاوت است. دومی در واقع در آب حل می شود و هضم را دشوارتر می کند. تانن موجود در خرنوب در عوض تأثیر مفیدی بر سیستم گوارشی دارد. آنها با فعالیت سموم و باکتری های مضر در روده مقابله می کنند.

 

یک مطالعه تونسی در سال 2017 علاوه بر داشتن خواص گوارشی نشان می دهد که این گیاه دارای خواص ضد میکروبی نیز می باشد.

 

تقویت قوای جنسی و باروری :

خرنوب به دلیل داشتن ویتامین‌ها و مواد معدنی، به ویژه ویتامین B6، روی و منیزیم، در تقویت قوای جنسی و باروری، به خصوص در مردان، بسیار موثر است. این گیاه با افزایش تعداد و تحرک اسپرم، به درمان ناباروری کمک می‌کند.

 

فواید خرنوب

خواص گیاه خرنوب برای زنان

 

سلامت استخوان‌ها :

خرنوب به دلیل داشتن کلسیم، به تقویت استخوان‌ها و دندان‌ها کمک می‌کند. همچنین، این گیاه با پیشگیری از پوکی استخوان، به حفظ سلامت استخوان‌ها در سالمندان کمک می‌کند.

 

فواید برای کبد :

خرنوب به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود به بهبود سلامت کبد کمک می کند. این ترکیبات در واقع برای سم زدایی کبد ضروری هستند.

 

اسهال :

یک مطالعه منتشر شده ادعا می کند که آب استخراج شده از این میوه ها برای مقابله با اسهال در کودکان مفید است.

 

مطالعه ای دیگر نشان می دهد که تانن موجود در غلاف خرنوب در درمان اسهال موثر است.

 

سایر خواص خرنوب :

– ضد سرفه

– خلط آور

– ضد التهاب

– ضدعفونی کننده

– ضد اسهال

– اشتها آور

– کاهنده وزن

– تقویت کننده حافظه

– ضد اضطراب و افسردگی

 

طرز استفاده از خرنوب :

دمنوش خرنوب: 2 قاشق چای خوری پودر خرنوب یا 10 عدد خرنوب خشک و خرد شده را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید 30 دقیقه بماند تا دم بکشد.

 

جوشانده خرنوب: 50 گرم خرنوب را در 1 لیتر آب جوش بریزید و بگذارید 15 دقیقه بجوشد. سپس، آن را صاف کنید و میل کنید.

 

پودر خرنوب: پودر خرنوب را می‌توانید به شیر، قهوه، کیک و سایر مواد غذایی اضافه کنید.

 

مهمترین و اصلی‌ترین خاصیت خرنوب استفاده از آن برای رفع مشکلات نابارری مردان می باشد. مصرف دانه های این گیاه، باعث افزایش تحرک اسپرمها و کیفیت آنها میشود و از همین رو مشکل ناباروری آقایان که عموما به دلیل کمبود اسپرم و کندی سرعت آن مربوط میشود را برطرف میکند. به این منظور، خرنوب را هسته گرفته و با گیاه جنسینگ، گرد لقا و گرد گل آسیاب و به آن مقدار 500 گرم عسل اضافه کنید. از این معجون هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری میل کنید. مصرف این معجون باعث تقویت قوای جنسی نیز میشود.

 

نکات احتیاطی :

• مصرف خرنوب در دوران بارداری و شیردهی باید با احتیاط و زیر نظر پزشک باشد.

• افراد مبتلا به بیماری‌های گوارشی، قبل از مصرف خرنوب با پزشک خود مشورت کنند.

• مصرف بیش از حد خرنوب ممکن است باعث نفخ و اسهال شود.

• خرنوب، گیاهی با خواص و فواید فراوان است که می‌توان از آن برای درمان بیماری‌های مختلف استفاده کرد. با این حال، قبل از مصرف خرنوب، باید با پزشک خود مشورت کنید.

 

موارد منع مصرف خرنوب :

خرنوب غذای بی خطری برای کودکان، زنان باردار و زنان شیرده است. در حال حاضر هیچ گزارشی از سمیت این گیاه وجود ندارد.

 

تنها یک مطالعه اسپانیایی وجود دارد که ادعا می کند افرادی که به آجیل و حبوبات حساسیت دارند می توانند به خرنوب نیز حساسیت داشته باشند. علائم آن تب یونجه و بثورات است.

 

جمع بندی :

خرنوب، میوه‌ای مغذی و سرشار از خواص درمانی است که می‌تواند به عنوان یک جایگزین طبیعی برای داروهای شیمیایی در درمان بسیاری از بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

 

گردآوری: بخش سلامت بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین مطالب سلامت(بیماری ها، پیشگیری، داروها، تغذیه، پزشکی آنلاین و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------