زیبایی زنانه عوارض مرگ آوری هم دارد!
- مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان
زیبایی زنانه عوارض مرگ آوری هم دارد!
مواد كشنده در لاک ناخن
ميل به زيباتر شدن، بسياري از بانوان را به استفاده از لوازم آرايشي سوق ميدهد. يافتههاي باستانشناسي نشان ميدهد رنگآمیزی ناخن با ترکیبی از صمغ عربی، سفیده تخممرغ، ژلاتین و موم زنبور عسل از پنج هزار سال قبل در ایتالیا، ژاپن و چین مرسوم بوده و مصریان باستان نیز برای رنگکردن ناخنها از رنگهای قرمز و قهوهای به دست آمده از گیاه حنا استفاده میکردند. بيشتر محصولات امروزي اما از مواد مصنوعي شيميايي ساخته ميشوند و شائبه سمي بودن برخي از آنها نيز روز به روز پررنگتر ميشود.
به تازگي دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا با همكاري وزارت بهداشت ایالات متحده به بررسی 25 لاک ناخن تولید شده در شرکتهای گوناگون محصولات آرایشی و بهداشتی پرداختهاند. نتايج اين مطالعه نشان ميدهد لاکهای ناخن با رنگهای متنوع حاوی سه ماده خطرناک شیمیایی يعني فرمالدئید، فتالات و تولوئن هستند. از آنجا كه ناخن يك بافت زنده است، مواد شیمیایی موجود در لاک میتواند مشکلات زیادی برای سلامت آن و ديگر اعضاي بدن ایجاد کند.
چرا مواد شيميايي؟
لاکهایي كه اين روزها توليد ميشوند بايد ویژگیهای خاصی مانند ترک نخوردن، شفافیت در رطوبت بالا، انعطاف و استحکام، کشش مناسب روی ناخن و همچنين مقاومت در برابر آب سرد و شویندهها را دارا باشند. داشتن چنين خصوصياتي از طريق بهرهگيري از مواد شیمیایی براي ساخت لاک ناخنها ممكن ميشود. شرکتهای تولیدکننده محصولات آرایشی و بهداشتی برای رسیدن به این ویژگیها در لاک ناخن از ترکیبهای گوناگونی مانند رنگدانه، اسانس، رزین، نیترو سلولز، نرمکننده، مواد پلاستیکی و رنگکننده و حلالهایی چون فتالات، تولوئن و فرمالدئید بهره ميبرند.
همين مواد باعث به خطر افتادن سلامت ميشوند. با وجود اين فشار سازمانهاي بهداشت جهاني بر شرکتهای تولید محصولات آرایشی و بهداشتی روزبهروز آنها را به استانداردهای سختگیرانهای از جمله حذف مواد شیمیایی مجبور ميكند. این استانداردها كاملا راهگشا هستند اما هنوز هم بسیاری از شرکتهای معتبر براي تولید لاک از حلالهایی که باعث التهاب ریه و مجاری تنفسی میشوند، بهره ميبرند و نبايد توقع داشته باشيد كه لاكهاي بينام و نشان و ارزاني كه در بازار داخلي به وفور يافت ميشوند سمي نباشند. بررسیهاي دانشمندان، تاثیر سه ماده خطرناک موجود در لاک ناخن بر سلامت انسان را اين گونه بيان ميكند.
فرمالدئید
در مورد فرمالدئید پژوهشهای دانشمندان نیویورک نكته جالب توجهي را به اثبات رسانده است؛ فرمالدئید آلودهکنندهترین ماده در هوای داخل خانه است! تنفس این ماده باعث ایجاد سردرد، سوزش گلو، اختلال تنفس و بروز علائم آسم ميشود. بررسی 120 بيمار مبتلا به سرطان بینی و گلو توسط پژوهشگران انجمن ملی مبارزه با محصولات شیمیایی آمریکا نيز نشان داده این افراد مدتی طولانی در معرض این حلال قرار داشتهاند.
مصرف مقادیر زیاد اين ماده شیمیایی، نمایان شدن آثار سمی آن را در بدن به دنبال دارد و مقادیر اندک آن نيز باعث تحریک، سوزش و خارش چشم و ریزش اشک میشود. مسمومیت خون، افزایش اسیدخون و کاهش شدید حرارت بدن هم از عوارض جذب فرمالدئید از طریق دستگاه گوارش است.
فتالات
فتالات و ترکیبات آن اثری دارند كه شبیه به استروژن يعني هورمون زنانه است. در صورتي كه زنان باردار در معرض این ماده قرار گیرند، فرزند آنها با ناهنجاریهای مادرزادی در اندام تناسلی متولد ميشود. محققان در دانشگاه بوردو فرانسه عوارض مصرف فرآوردههای حاوی فتالات را مرگبار تلقي ميكنند. تاثیر مخرب فتالات بر کبد، کلیهها، ریهها و غدد جنسی در بسیاری از اينگونه پژوهشها ثابت شده است. بررسیهای دانشمندان دانشگاه روچستر نشان میدهد محصولات ناشی از سوختوساز فتالات در بدن باعث افزایش اندازه دور کمر آقایان، مقاومت سلولها به انسولین و ابتلا به دیابت میشود. اين مواد در ادرار تجمع میکنند.
تولوئن
تماس طولانی فرد با تولوئن ميتواند علائم جسمی و روانی متعددی ایجاد کند. از مهمترین عوارض این ماده ميتوان به بروز اختلالات رفتاري اشاره كرد. محققان روانپزشکی کالج سلطنتی لندن پس از معاینه بالینی و بررسی نوار مغزی برخي افراد که در معرض تولوئن قرار دارند به اين نتيجه رسيدند كه اختلال در بخشی از راههای عصبی به نام راههای هرمی و همچنين اختلالهای بینایی، آسیبهای عصبی و مخچهای در این افراد ديده ميشود.
البته دانستن اين معلومات درباره لاكهاي ناخن به اين معنا نيست كه شما ديگر نبايد از آنها استفاده كنيد. بلكه بايد با شناسايي لاكهايي كه مواد شيميايي كمتري در ساخت آنها به كار رفته از بروز خطرات احتمالي بكاهيد. علاوه بر آن بسياري از شركتهاي توليد مواد آرايشي هستند كه مواد اوليه اصلي آنها را گياهان تشكيل ميدهند و بنابراين انتخاب بهتري براي شما هستند.
منبع:هفت صبح