ال کارنیتین و عملکرد آن روی قلب
- مجموعه: اخبار پزشکی
- تاریخ انتشار : شنبه, 24 ارديبهشت 1401 11:44
قلب از مهمترین اجزای بدن است. وظیفه خونرسانی، حمل سلولها و هورمونها را به تمام اندامها و دفع دیاکسیدکربن برعهده قلب است. در صورت بروز هرگونه مشکل در قلب سلامت کل بدن تحتتأثیر قرار میگیرد. برای اینکه قلب بهدرستی وظایف خود را انجام دهد لازم است که تغذیه خوب و ورزشهای لازم انجام شود.
در سنین بالا عملکرد بدن کندتر میشود و لازم است که اقدامات بیشتری برای حفظ سلامتی انجام شود. مکملهای ال کارنیتین موادی هستند که مصرف آنها از بروز برخی از مشکلات قلبی جلوگیری میکند. در ادامه بیشتر درمورد این ماده و فواید آن برای قلب خواهیم گفت.

آشنایی با ال کارتینین
درمورد ال کارنیتین چه میدانید؟
ال کارنیتین ترکیبی مشتق شده از آمینواسید است. این ماده برای تبدیل چربی به انرژی در بدن تولید میشود. با ورود چربیها به بدن کار ال کارنیتینها شروع به کار میکنند. آنها اسیدهای چرب را به سمت میتوکندری هدایت کرده تا تغییرات لازم روی آنها انجام شود. شاید این سؤال برای شما ایجاد شود که میتوکندری چیست و چه کاری در بدن انجام میدهد؟
سلولها، کوچکترین واحد سازنده بدن از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که هریک وظیفه خاصی انجام میدهد. میتوکندری هم جزئی از سلول بوده که انرژی بدن را تأمین میکند. میتوکندریها اسیدهای چرب را دریافت کرده و با انجام عملیات خاصی آن را به انرژی تبدیل میکنند. انرژی ایجاد شده به همه اندامها فرستاده میشود.
انرژی برای انجام کارها و فعالیتهای بدن لازم است؛ بنابراین ال - کارنیتینها عملکرد مهمی در تأمین انرژی بدن دارند. کمبود ال کارتینین در بدن مشکلات زیادی را به وجود میآورد بنابراین باید مقدار آن در بدن متعادل باشد تا از هرگونه مشکل مربوط به کمبود آن جلوگیری شود.
ال کارتینینها بدن چگونه تأمین میشوند؟
ال کارنیتینها در بدن انسان و در قسمتهای کبد، کلیه و عضلات تولید میشود. طبق تحقیقات انجام شده به هنگام بارداری یا شیردهی در زنان میزان تولید این ماده برای تأمین انرژی بدن، افزایش میابد. علاوه بر تولید این ماده در بدن در مواد غذایی چون گوشت، مرغ و لبنیات نیز ال کارنیتین وجود دارد.
گیاهخواران یا وگانها نیز میتوانند با مصرف لوبیا، آب نارگیل، آبلیمو، چای سبز، گندم و فلفل قرمز ال - کارنیتین بدن را تأمین کنند. علاوه بر مواد غذایی مکملهای ال کارنیتین نیز وجود دارند و افرادی که به دلیل برخی بیماریها میزان تولید این ماده در بدنشان کمتر است از آنها استفاده کنند.
ورزشکاران نیز برای ایجاد عضلات بدن، افزایش استقامت و کاهش خستگی میتوانند از این مکملها استفاده کنند. طی ورزش و فعالیتهای پرتحرک انرژی بدن کاهش مییابد و باعث خستگی در اندامها میشود. همچنین ممکن است در صورت ورزشهای مداوم اسپاسم عضلانی در بدن ایجاد شود. همه این موارد با مصرف مکملهای ال کارنیتین قابل درمان است.

کاربردهای ال کارتینین
انواع بیماریهای قلبی
همانطور که گفته شد قلب یکی از ارگانهای مهم و حیاتی بدن است که بروز مشکل در عملکرد آن در سلامت کل بدن تأثیرگذار است. اما در برخی افراد بیماریهای قلبی شایع است که ممکن است به دلایل متعددی ایجاد شده باشد. در ادامه ما به بررسی برخی از این بیماریهای قلبی میپردازیم.
حمله قلبی
حمله قلبی یکی از بیماریهای شایع قلب است. در این بیماری عمل خونرسانی به قلب بهدرستی صورت نمیگیرد و خون کافی به قلب نمیرسد که علت آن انسداد شریانهای کرونری است. دلیل انسداد این شریانها چربیهای موجود در خون است. هنگامیکه چربیهای خون افزایش مییابند در رگها رسوب کرده و مانع حرکت خون به قلب میشود.
عدم ورود خون به قلب نیز باعث سفت شدن قلب و حرکات کند آن میشود. علائم این بیماری، درد در قفسه سینه، تهوع، بیاشتهایی، سوزش معده و ... است. در برخی موارد و با تجویز پزشک استفاده از مکملهای ال کارنیتین این چربیها را به انرژی تبدیل کرده و از بروز حمله قلبی جلوگیری میکند.
آریتمی (Arrhythmia)
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که به هنگام خوشحالی، استرس، ترس یا فعالیت زیاد مثل دویدن طولانیمدت صدای قلب خود را احساس کنید. در این صورت قلب شما دچار آریتمی یا بینظمی ریتم شده است. در حالت طبیعی قلب بدون صدا کار میکند و ضربان آن در هر دقیقه 60 تا 100 بار است.
در شرایطی که ضربان قلب کاهش یا افزایش یابد قلب دچار آریتمی شده است. آریتمیها به دو نوع خوشخیم و بدخیم تقسیم میشود. در نوع خوشخیم منشأ آریتمی، حفرههای دهلیز قلب است که باعث سرگیجههای خفیف میشود. منشأ آریتمی بدخیم بطنهای قلب است که ممکن باعث ایست قلبی شود.
کاردیومیوپاتی (Cardiomyopathy)
قلب به طور طبیعی به پمپاژ خون به همه قسمتهای بدن مشغول است. اما اگر پمپاژ خون به دلیل ضخیم شدن عضلات قلب ایجاد شود، فرد به بیماری کاردیومیوپاتی مبتلا شده است. با ضخیم شدن عضلات قلب و مسدود شدن یا تنگ شدن بطنها، قلب نمیتواند خون را به همه قسمتهای بدن بفرستد.
در بیماران مبتلا به کاردیومیوپاتی به دلیل عملکرد ضعیف قلب در پمپاژ خون به سایر قسمتها ممکن است مایعات در کف پا و قسمتهای تحتانی جمع شود. علت بروز این بیماری هنوز به طور دقیق مشخص نشده است اما بیشتر آن به دلایل ارثی ایجاد میشود.
نارسایی قلبی (Heart Failure)
قلب بدون هیچ خستگی و توقفی مشغول خونرسانی به اندامهای بدن است. انقباض و انبساط قلب باعث ورود و خروج خون به آن میشود. در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی عملکرد قلب بهدرستی صورت نمیگیرد و ممکن است پس از خروج خون از قلب دوباره خون به قلب بازگردد.
در افراد مبتلا به این بیماری مچ پاها ورم کرده و از دیگر علائم آن، تنگی نفس، خستگی، سرگیجه، تهوع، درد شکم و ... است. این بیماری میتواند به دلایل ارثی یا بر اثر دیابت، اضافهوزن، مصرف الکل، شیمیدرمانی، کمخونی، فشارخون بالا و استفاده از غذاهای چرب باشد.
نارسایی میترال (Mitral regurgitation)
دریچه میترال قلب بین دهلیزها و بطن واقع شده است. در بیماری نارسایی میترال خون پس از پمپاژ شدن به دلیل عملکرد ضعیف میترال و بسته نشدن کامل آن دوباره به قلب بازمیگردد. در این مواقع قلب برای خارج کردن این خون اضافی مجبور است که با فشار بیشتری پمپاژ را انجام داده تا خونها را خارج کند. به همین دلیل بیماران مبتلا به نارسایی میترال، سریعتر خسته شده و دچار تنگی نفس میشوند.

انواع ال کارتینین
آنژین (Angina)
یکی دیگر از بیماریهای قلبی آنژین است که در آن خون کافی به برخی قسمتهای قلب نمیرسد. افراد مبتلا به آنژین ممکن است بدون هیچ دلیلی دچار درد در قفسه سینه شوند. آنژین انواع مختلفی دارد که شامل، آنژین پایدار، آنژین ناپایدار، آنژین میکروواسکولار و آنژین پرینزمتال میشود. آنژین پایدار به هنگام فعالیت یا استرس ایجاد میشود اما آنژین ناپایدار در زمان استراحت نیز رخ میدهد.
چه کسانی به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند؟
بیماریهای قلبی بهمرور ایجاد شده و سپس رشد میکند. ممکن است در ابتدای ابتلا به بیماریهای قلبی علائم خاصی نداشته باشید اما پس از مدتی این علائم بروز میکنند. افرادی که رژیم غذایی سالمی ندارند و از غذاهای چرب استفاده میکنند بیشتر در معرض بیماریهای قلبی قرار میگیرند. چربیهای اشباع شده و کلسترول در خون، در رگهای قلبی رسوب کرده و مانع حرکت خون به قلب میشوند.
این افراد باید میزان غذاهای چرب را در برنامه خود کم کرده و با انجام ورزش مداوم از تجمع چربیها در بدن جلوگیری کنند. همچنین با مصرف مکملهای ال کارنیتین در کنار ورزش و رژیم غذایی میتوان چربیهای اضافی بدن را با تبدیل آن به انرژی از بین برد. اما باید دقت شود که مصرف هر نوع دارو و مکملی باید طبق نظر پزشک انجام شود.
علاوه ببر استفاده از غذاهای چرب عوامل دیگری چون اضافهوزن، مصرف سیگار، الکل، استرس، ناراحتی، هیجان و عوامل وراثتی باعث ایجاد بیماریهای قلبی میشود. همچنین با افزایش سن نیز امکان بروز بیماریهای قلبی وجود دارد که با ورزش و اصلاح رژیم غذایی میتوان تا حد زیادی از بروز آن جلوگیری کرد.
آیا مصرف ال کارنیتین ضرورت دارد؟
همانطور که گفته شد، ال کارنیتین یک ماده طبیعی است که در برخی از غذاها وجود دارد. با این حال، بهعنوان یک ماده مغذی ضروری در نظر گرفته نمیشود، زیرا بدن میتواند آن را از اسیدهای آمینه لیزین و متیونین بسازد. ال - کارنیتین، ماده مغذی است که اسیدهای چرب را برای استفاده بهعنوان منبع سوخت به میتوکندری منتقل میکند.
تحقیقات نشان میدهد که سطح ال کارنیتین عضلانی در طول ورزش، حتی ورزشهای سبک، کاهش مییابد. برخی دیگر از تحقیقات دیگر که روی ورزشکاران انجام شده، نشان داده است که مکمل ال کارنیتین باعث بهبود عملکرد ورزشی میشود.
ورزشکاران علاوه بر ال کارنیتین تولید شده در بدن به مقدار بیشتری از آن نیاز دارند. در طول تمرینهای شدید ورزشی اسیدلاکتیک بیشتری در بدن جمع میشوند که مصرف ال - کارنیتینها باعث کاهش آنها شده و بازدهی را به مقدار زیادی افزایش میدهند.
این مکملهای همچنین میتوانند، سطح گلیکوژن عضلانی را در طول تمرین حفظ کنند و باعث افزایش اکسیژنرسانی و کاهش ضریب تنفس به هنگام فعالیتهای سنگین میشوند.
آیا مکملهای ال - کارنیتین برای بدن عوارض دارد؟
طبق مطالعات اخیری که در مجله Nature Medicine منتشر شده است، نشان میدهد که ال - کارنیتین خوراکی توسط باکتریهای روده متابولیزه میشود و مادهای به نام تری متیل آمین (TMA) تولید میکند. TMA احتمالاً بیشتر به تری متیل آمین -N- اکسید (TMAO) متابولیزه میشود.
این نظریه وجود دارد که TMAO از دفع کلسترول اضافی جلوگیری میکند و بانفوذ به دیوارههای شریانی، ممکن است موجب افزایش خطر بیماری قلبی عروقی شود؛ بنابراین مصرف ال - کارنیتین باید بهاندازه باشد و از مصرف بیرویه آن خودداری شود.