2 نگین انگشتر اعتدال
- مجموعه: اخبار سیاسی و اجتماعی
- تاریخ انتشار : دوشنبه, 30 -3443 03:25
«آقای علامه حجتالاسلام و المسلمین حسن آقای خمینی یک روحانی نمونه بسیار باهوش هستند که مسائل را به خوبی تحلیل میکند.» این جمله را آیتا... هاشمی در همایش بانوی انقلاب بیان کرد. جملهای که برای برخی قابل هضم نبود و اخم بر چهره آوردند و البته برای برخی چنان خوشایند آمد که لبخند رضایت بر لبانشان نقش بست.
برخی مانند مجتبی ذوالنور در تحلیل خود از علامه خوانده شدن سیدحسن خمینی از سوی هاشمی اینگونه گفتند که؛ «وقتی میبینیم رفسنجانی، سیدحسن خمینی را علامه کمنظیر مینامد متوجه میشویم که این سخنان غیرعلمی و خلاف واقعبینی است اما او این کار را میکند تا هم سیدحسن را کنترل کند هم در بزنگاه مناسب از او استفاده کند!» این تحلیل تنها لبخند بر لب افرادی آورد که شناختی هر چند نسبی از آیات هاشمی و سیدحسن خمینی داشتند. از سوی دیگر افراد میانهرو که نسبت به شخصیت علمی آیت ا... سیدحسن خمینی آگاهی داشتند، تحلیل دیگری ارائه کردند. آیتا... سیدمحسن غرویان گفت: «آیتا... هاشمی از سیدحسن آقا به عنوان علامه و استاد درس خارج حوزه یاد کردند و بیت حضرت امام و فرزندان حاج احمد آقا را تجلیل کردند. این سخنان باعث یکسری حساسیتها و دلواپسیها و متاسفانه عداوتهایی شده است.» و اما آیتا... هاشمی خود به تبیین واژه علامهای میپردازد که به آیتا... سیدحسن خمینی نسبت داده است.
وی در این باره میگوید: «این [دلواپسیها] به این خاطر است که نمیدانند معنای کلمه علامه چیست. الان فلانی و بهمانی آیتا... هستند! (با خنده) علامه خیلی پایینتر است. علامه یعنی کسی که زیاد میداند و حسن آقا خیلی میداند و انسان بسیار خوش استعدادی است و شبیه استعدادهای امام را دارد و اهل کار کردن است. در قم درس خارج میگوید و شاگردهای خوبی دارد. انسان کوچکی نیست که علامه برایش زیاد باشد. من نمیدانم چه معنایی از علامه میفهمند که حساسیت نشان میدهند.» همین آگاهی آيتا... هاشمی از علم سیدحسن خمینی سبب شد تا از او برای حضور در انتخابات مجلس خبرگان دعوت کند.
یک روح در دو جسم
آیات هاشمی و سیدحسن خمینی را شاید بتوان یک روح در دو جسم توصیف کرد هر چند آیتا... هاشمی حق پدری بر گردن سیدحسن خمینی دارد اما او هم حق فرزندی را تمام و کمال ایفا کرده است و هر دو شخصیت در گذر ایام که با پستی و بلندیهای ساخته شده از سوی تندروها مواجه بودند هیچگاه ذرهای از همراهی با یکدیگر نکاستند و هر مانع بر استحکام این با هم بودنها افزوده است.
آنچه این با هم بودنها را ارتقا داده و تقویت کرده است واژهای به نام اعتماد است. هاشمی و سیدحسن خمینی به یکدیگر اعتماد کامل دارند و شاید بتوان اینگونه مدعی شد که عملکرد یکدیگر را بدون علم به جزییات آن تایید میکنند چراکه سیدحسن خمینی میداند آیتا... هاشمی از یاران پدر بزرگ یعنی حضرت آیتا... خمینی بوده و در مسیر همراهی با او هزینهها داده است پس چنین همراهی نمیتواند تصمیمی اشتباه اتخاذ کند و آیتا... هاشمی هم به این نکته واقف است که سیدحسن خمینی علم آموخته آیتا... خمینی است و در محیطی پرورش یافته که جز اخلاقمداری و قانونگرایی در کنار علمآموزی موضوع دیگری به او آموزش داده نشده است که اثرات آن را امروز در سخنرانیهایش به وضوح میتوان مشاهده کرد. به طوری که در اکثر سخنرانیهایی که یادگار امام دارد، به بحث لزوم اخلاقمداری تاکید و از بیاخلاقی پرهیز داده شده است.
مشترک در حفظ منافع کشور
یکی از نقاط مشترک در اخلاق هاشمی و سیدحسن خمینی دوری از تندروی و توصیه به دیگران برای پرهیز از بیاخلاقی در تمام حوزههاست. این دو شخصیت به خوبی آگاهند که اولین ضررهای بیاخلاقی و تندروی متوجه کل کشور خواهد شد چنانکه باید در تبیین این خسارت، جامعه ایرانی را سوار بر یک کشتی دانست که اگر فردی تندرو گوشهای از کشتی را سوراخ کند، به تدریج آب تمام کشتی را فرا خواهد گرفت. بنابراین این دو شخصیت با علم به این موضوع همواره همگان را به رعایت تقوا و اخلاق دعوت میکنند. از سویی واکنش آنها در برابر هجمه تندروها هم شبیه یکدیگر است چنانکه سکوت را انتخاب میکنند تا هر کلمه گلایهآمیز آنها موضوع جدیدی برای تندروها نشود. بنابراین تا به امروز مشی اخلاقی دو آیتا... راه را برای ورود تندروی مسدود کرده و قرار است با حضور احتمالی هر دوی این بزرگواران در انتخابات مجلس خبرگان تدابیری بهتر برای گسترش اخلاق در جامعه اندیشیده شود.
دوری از قدرت
آیات هاشمی رفسنجانی و سیدحسن خمینی دارای یک ویژگی بارز هم هستند و آن دوری گزیدن از قدرت است یعنی برنامه نانوشتهای دارند که بر طبق آن تنها به تکلیف خود عمل میکنند چنانکه اگر روزی شرایط کشور اقتضا کند مسئولیتی بر عهده بگیرند سخنی نخواهند داشت و با بررسی جوانب کار، خود را مکلف به پذیرش مسئولیت میکنند مانند سال92 که آیتا... هاشمی رفسنجانی وقتی با انبوه درخواستها برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری مواجه شد تردید را لازم ندانست و بهرغم آنکه میدانست احتمال احراز صلاحیتش ممکن است پایین باشد این درخواستها را پذیرفت و ثبتنام کرد. اکنون نیز سیدحسن خمینی که به صورت حضوری، تلفنی و نامه از او درخواست برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان میشود به احتمال زیاد به این دعوتها لبیک خواهد گفت و در این عرصه حضور خواهد یافت.
اگر تا پیش از این، یادگار امام از پذیرفتن چنین مسئولیتهایی اجتناب میکرد به این دلیل بود که از عواقب پس از آن آگاهی داشت و میدانست تندروها در کمین برای تخریب او و بر هم زدن آرامش ملت هستند به عنوان مثال در سال 89 بود که قاسم روانبخش سردبیر هفته نامه پرتوسخن متعلق به موسسه آموزشی آیتا... مصباح یزدی، در سخنانی در جمع تعدادی از مردم راور از برکناری آیتا... هاشمی رفسنجانی از ریاست مجلس خبرگان و ردصلاحیت حجتالاسلام سیدحسن خمینی در انتخابات آتی ریاست جمهوری خبر داد. پس در نهایت میتوان نتیجه گرفت آیات هاشمی و سیدحسن خمینی اگر روزی به صحنه انتخابات وارد شوند بنابر تکلیفی است که برای خود از جانب ملت، احساس میکنند و هدف خاصی برای نشستن بر صندلیهای قدرت ندارند.
در نهایت
تصور میشود با حضور این دو شخصیت میانهرو در انتخابات مجلس خبرگان که فلسفه آن اعتدال و دوری از سیاسیکاری است شاهد تحرک بیشتر این مجلس خواهیم بود و آنها به مثابه نگین انگشتری باارزش به ایفای نقش در این مجلس بااهمیت میپردازند.
اخبار سیاسی - ارمان