دلایل افزایش قیمت مصالح ساختمانی
- مجموعه: اخبار اقتصادی و بازرگانی
- تاریخ انتشار : شنبه, 03 آذر 1397 15:51

از اوایل سال 97 و در پی افزایش نرخ دلار، افزایش قیمت چشمگیری در بین صنعتهای مختلف شاهد بودیم، یکی از صنعتهای مهم، که سهم چشمگیری در رونق اقتصاد کلان و گردش مالی در سطح کشور دارد، صنعت ساختمان هست.
شاید سؤالهای بسیاری در ذهن افراد به وجود آید که با توجه به اینکه مهمترین مصالح ساختمانی مورداستفاده در این صنعت، انواع آجرها، ازجمله آجر سفال، آجر لفتون، آجرنسوز، آجر نما سنتی ،آجر نما کرکره ای و آجر قزاقی میباشند و خاک آجر نیز محصول خود کشور است، پس اینهمه افزایش قیمت از کجا ناشی میگردد.
بازار معمار با توجه به اینکه یکی از فعالان در این حوزه هست نظرسنجی گستردهای را از مدیران کارخانهها صنعت آجر به عملآورده که در زیر اهم صحبتهای آنها بابت افزایش قیمت آجر بیانشده است.در صحبتی که با حدود 15 نفر از مدیران ارشد کارخانهها داشتیم همگی افزایش نرخ دلار را عامل افزایش قیمت آجر میدانستند.آنها بیانگر این قضیه بودند که دلار بهصورت غیرمستقیم بر روی صنعت آنها تأثیر گذاشته است.
دلایل تأثیرگذار بودن افزایش قیمت آجر با اساس اهمیت
- هزینه تجهیزات تولید که به گفته همگی آنها 3 الی 4 برابر شده است.اکثر تجهیزات آنها مانند تسمه و بلبرینگ و .. مصرفی هست و هر 6 ماه یکبار نیاز به تعویض دارند ، علاوه بر این تجهیزات ،هزینه تعویض و تعمیر آنها نیز درصد قابلتوجهی افزایشیافته است.تعدادی از تولیدکنندگان بیان میکنند که بعضاً بسیاری از این تجهیزات را با نرخ دلار بالای 20 هزار تومان تهیه مینمایند.
- دومین عامل مهم و تأثیرگذار هزینه حملونقل هست.درپی افزایش قیمت لوازم جانبی ماشینهای سنگین ازجمله لاستیک و ... و در ادامه آن بالا رفتن قیمت کرایه حمل، هزینههای حمل خاک از معدن تا کارخانه، و هزینههای حمل سوختن افزایشیافته است.
- سومین عامل قابلتوجه بالا رفتن قیمت کارتن و پلاستیک که جهت بستهبندی استفاده میشود.به گفته آنها هر عدد کارتن از 450 تومان به 15000 هزار تومان و هزینه پلاستیک از حدود هر کیلو 3000 تومان به کیلویی 15000 تومان افزایشیافته است.
- چهارمین عامل تأثیرگذار دستمزد کارگران افغانی هست.در پی بالا رفتن نرخ دلار و افت ارزش پول ملی و با توجه به اینکه 99% کارگران افغانی ریال را تبدیل به دلار و سپس تبدیل به پول رایج کشور میکنند و نسبت ارزش پول ایران 18 برابر گردیده و دستمزد کارگران افغانی به 2.5 الی 3 برابر افزایشیافته است.
- بسیاری از تولیدکنندگان صنعت آجر از عدمحمایت ملی از این صنعت ناراضی بوده و بالا رفتن هزینههای انرژی ازجمله برق و گاز و دارای را عامل دیگر افزایش قیمت دانستهاند.چنانچه از ابتدای سال جاری قیمت برق 12% و گاز به 15% افزایشیافته.برای صحت این امر بازار معمار صحبتی نیز با این دو مرکز نموده و کارکنان مربوطه نیز افزایش قیمت را تائید کردهاند.
- در پی بالا رفتن هزینههای معدن قیمت خاک نیز افزایشیافته که خود نیز تأثیر جزئی در این افزایش قیمت ،داشته است.
یکی از پیشکسوتان این صنعت مدعی بود که 4 سال قیمت آجر ثابت بوده ولی با توجه به دلایل فوق بهناچار به افزایش 50% قیمت محصولات خود شدهاند.البته در بین این گفتگو صحبتهای قابلتأملی نیز از مدیران کارخانهها آجر شنیده میشد.
یکی از مدیران نگرانی زیادی از رکود صنعت ساختمان و در پی آن رکود صنعت آجر داشت.ایشان معتقد بودند زمانی که پول به گردش درآید گردوخاک آن به همه در اجتماع خواهد نشست و همه از آن منفعت خواهند برد.ایشان مثال زیر را در ادامه بیارزش بودن این صنعت بیان کردند:
بهعنوان مثال قیمت مصرفکننده آجر سفال 15 درجهیک درب کارخانه 300 تومان هست که برای تولید هر قالب آجر حدود 3 کیلوگرم خاک موردنیاز است.بنابراین قیمت هر 1 کیلوگرم گل آجر که شامل هزینههای خاک ، سوخت ، کارگران و استهلاک و ... هست، 100 تومان برآوردمی شودکه نسبت به تورم بسیار بالا رقم 100 تومان رقم بسیار بسیار ناچیز است، با این رقم حتی درب سوپرمارکت نمیتوان جنسی خریداری نمود و قیمت واقعی این آجر با توجه به سرمایهگذاری میلیاردی برای تولید و تمام هزینههای جانبی بسیار بالاتر از 300 تومان هست.
تهیهشده توسط گروه بازار معمار